Kroatia tuli Suomen avuksi kesken puheenjohtajakauden

Digi- ja teleasioista vastaavien ministerien kokouksessa ohjat otti Kroatia, koska SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin matkusti aamulla takaisin Suomeen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Suomen hallituskriisi ja pääministerin vaihtuminen ei nostata suuria aaltoja Euroopassa, vaikka vaihdos tapahtuu kesken EU-puheenjohtajakauden. Tiedossa ei ole, että hallituksen muuttuminen toimitusministeristöksi vaikuttaisi kauden viimeisten viikkojen hoitamiseen.

Poliittinen turbulenssi kyllä heijastui tiistaina Brysseliin. Digi- ja teleasioista vastaavien ministerien kokouksessa ohjat otti Kroatia, koska SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin matkusti aamulla takaisin Suomeen. Kroatia aloittaa puheenjohtajamaana vuodenvaihteessa.

Kokouksessa hyväksyttiin jäsenmaiden yhteinen näkemys siitä, miten EU-maat arvioivat 5G-verkkojen turvallisuutta. Vastuu verkkojen turvallisuudesta pysyy jokaisella jäsenmaalla, ja ne tekevät päätökset verkkoja rakentavista yrityksistä.

EU-edustuston pysyvän edustajan sijaisen Minna Kivimäen mukaan toimitusministeristön ministerit johtavat oman alansa kokouksia normaalisti uuden hallituksen nimittämiseen tai kauden päättymiseen saakka.

– En odota seurauksia puheenjohtajuudelle, Kivimäki sanoi.

Suomen puheenjohtajakauden viimeiset ministerikokoukset järjestetään lähiviikkoina Brysselissä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) veti oman kokouksensa tiistaina. Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei osallistu keskiviikkona energianeuvostoon. Neuvostoa puheenjohtaa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.). Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) johtaa torstaina talousministerikokousta. Sen jälkeen koolla ovat vielä ainakin ulko-, eurooppa-, maatalous- ja ympäristöministerit.

Kuka esittelee Suomen budjettiehdotuksen?

Kiinnostavinta on, kuka Suomea edustaa huippukokouksessa ensi viikon torstaina ja perjantaina.

Jos uutta hallitusta ja pääministeriä ei vielä ole, istuu pöydässä tällä tietoa Antti Rinne virkaa tekevänä pääministerinä. Päämiehen tai -naisen on istuttava pöydässä itse, sillä sijaisia ei sallita.

Huippukokouksen piti olla Suomen puheenjohtajakauden loppuhuipennus. Pääministerin on tarkoitus esitellä kokouksessa Suomen ehdotus lähivuosien budjetiksi.

Rinteen oli tarkoitus matkustaa vielä ennen huippukokousta Puolaan, jossa hän olisi taivutellut pääministeri Mateusz Morawieckia yhteisen ilmastolinjan taakse yhtenä viimeisistä vastaan hangoittelevista maista. STT:n näkemässä huippukokouksen päätösluonnoksessa lähtökohtana on kuitenkin jo nyt, että EU on ilmastoneutraali vuosisadan puoliväliin mennessä. Kyse on luonnoksesta, joka voi kokouksessa vielä muuttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.