Demareiden nuoren polven kärkinimet Sanna Marin ja Antti Lindtman tyrkyllä pääministerin pestiin

Sanna Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Väistyvän pääministerin Antti Rinteen (sd.) seuraajaksi pääministerin tehtävään ilmoittautui heti tiistaina kaksi alle nelikymppistä kärkirivin demaripoliitikkoa. Ensimmäisenä tehtävään tarjoutui puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. Hän tuli kaiken kansan tietoisuuteen viimeistään, kun hän sijaisti Rinnettä SDP:n puheenjohtajana Rinteen pitkäksi venyneen sairausloman aikana alkuvuodesta. Viileän jämäkästi esiintyvä Marin sai laajalti ja yli puoluerajojen kehuja suoriutumisestaan vaalipaneeleissa ja -tilaisuuksissa.

Vastuita tuolloin hänen kanssaan jakoi myös muun muassa varapuheenjohtaja Ville Skinnari, joka asettuikin saman tien tukemaan Marinia pääministeriksi.

Marin on kotoisin Tampereelta, ja hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Hänellä on pieni tytär.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin on ollut vuodesta 2017. Hän valmistui hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta samana vuonna.

Marin oli sekä eduskuntavaaleissa 2015 että 2019 Pirkanmaan ääniharava.

Lindtmanilla kokemusta kohustakin

Pian Marinin jälkeen pääministerikandidaatiksi ilmoittautui Antti Lindtman, 37. Hän on toiminut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuodesta 2015 ja on kolmannen kauden kansanedustaja Vantaalta. Lindtman keräsi eduskuntavaaleissa Uudeltamaalta reilut parituhatta ääntä enemmän kuin Rinne.

Ennen valintaansa kansanedustajaksi hän työskenteli palkansaajien keskusjärjestö SAK:ssa.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajanakin toimiva Lindtman on tähän asti kieltäytynyt ministerinsalkuista. Hän on perustellut sitä muun muassa perhetilanteen vaatimuksilla. Myös Lindtmanilla on pieni lapsi.

Lindtmanilla on taustalla jo pienoinen kohukin. Hän ei monien ihmetykseksi asettunut haastamaan Rinnettä vuoden 2017 puheenjohtajavaalissa, vaikka tiettävästi oli niin suunnitellut. Se johtui ilmeisesti siitä, että vähän aiemmin hänen uutisoitiin antaneen ennalta eduskunnan puhemiehille listoja puolueen kansanedustajista, joille voi jakaa puheenvuoroja kyselytunnilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 3. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 6. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 10. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 13. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 14. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 15. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.