Pääministerin salkusta luvassa tasainen taisto – sekä Marin että Lindtman saavat kannatusta demarivaikuttajilta

Antti Rinne (sd.) jätti hallituksen eronpyynnön tänään. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Peli pääministeri Antti Rinteen seuraajasta kiihtyi heti sen jälkeen, kun Rinne oli ilmoittanut erostaan tiistaina. SDP:n ehdokkaiksi asettuivat saman tien puolueen nuoremman polven kärkinimet, varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:stä kerrotaan, että jonkinlainen enemmistö eduskuntaryhmästä tukisi Marinia, vaikka myös Lindtmanilla on kannatusta. Yhden lähteen mukaan Marin nauttii vankkaa luottamusta myös puoluevaltuustossa, joka valitsee SDP:n pääministeriehdokkaan. Piirien edustajista koostuva puoluevaltuusto todennäköisesti kunnioittaa sitä, että Marin on puoluekokouksen valitsema sijainen Rinteelle ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Lindtman puolestaan on piiripuheenjohtajien suosikki Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan. Uutissuomalainen tavoitti tiistaina 13 piirijohtajasta 12. Vastaajista puolet eli kuusi nimesi suosikikseen Lindtmanin.

Puoluevaltuuston puheenjohtaja on entinen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. SDP:n puoluehallitus on koolla torstaina ja päättää silloin, milloin kutsuu seuraavan puoluevaltuuston koolle.

Molemmilla omat vahvuutensa

Demarivaikuttajien mukaan Lindtmania vastaan puhuu se, että hän jo kahdesti kieltäytynyt ministerin salkusta. Lindtman on perustellut kieltäytymistään perhesyillä. Lindtmanin perhetilanne ei ole muuttunut, ja kaikista pesteistä pääministerin salkku olisi rankin. Tämän takia Lindtmanin halukkuutta pääministeriksi pidetään jopa hieman outona, SDP:stä sanotaan.

Jos Lindtmanista tulisi pääministeri, myös eduskuntaryhmän johtoon tarvittaisiin uusi ihminen, ja se aiheuttaisi lisää muutoksia turbulenssissa olevaan ryhmään.

Toisaalta Lindtmanin kokemus ryhmyrinä nähdään myönteisenä, sillä hän on hoitanut ryhmää hyvin ja selviytynyt tiukoistakin paikoista. Demaripiireissä arvostetaankin Lindtmanin pitkää kokemusta.

– Lindtmanilla on pitkä parlamentaarinen ura, hän on monissa liemissä keitetty ja hänellä on ryhmän ja kentän luottamus. Hän on huomattavasti Marinia kokeneempi ja SDP tarvitsee nyt kokeneen puheenjohtajan, joka yhdistää joukot, luonnehti eräs puoluevaikuttaja STT:lle.

Marinilla on puolestaan kokemusta ministeriydestä. Lisäksi hän osoitti vastuunkantoa jo vuoden vaihteessa, kun Rinne oli sairaana, osa STT:n lähteistä sanoo.

Erään demarivaikuttajan mukaan on kuitenkin tärkeintä, että valinta tehdään aidosti demokraattisesti. Tällöin SDP:n on helpompi jatkaa ilman suuria jakolinjoja.

Kurvinen allekirjoitti keskustan viestin

Rinne päätti erota tiistaina sen jälkeen, kun oli saanut keskustan perustelut siitä, miksi hän ei enää nauti hallituskumppanin luottamusta.

– Tein omat johtopäätökseni, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessaan.

STT:n tietojen mukaan keskusta perusteli kirjallisesti luottamuspulaa Rinteelle seuraavasti: syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta.

Viestin oli allekirjoittanut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toimeksi saaneena, ei puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Rinne ei ottanut kantaa tulevaan pääministeriin. Hän kertoi jatkavansa itse kansanedustajana normaalisti.

Rinne kertoi myös jatkavansa puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen. SDP:stä arvioidaan, että kahden johtajan mallista voisi vielä syntyä törmäyksiä.

Toisaalta SDP:n historiassa on tilanteita, jolloin puolueen puheenjohtaja ei ole istunut hallituksessa. Esimerkiksi Paavo Lipponen ei aikoinaan mennyt Anneli Jäätteenmäen (kesk.) hallitukseen, vaan hänestä tuli puhemies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 4. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 5. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 6. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 7. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 8. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 9. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 10. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 11. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 12. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 13. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 14. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 15. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.