Marin: Rinne voisi olla hallitustunnustelija – ei tarvitse olla sama henkilö kuin tuleva pääministeri

STT

SDP:n pääministeriehdokkuutta tavoitteleva liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin väläytti tiistai-iltana Ylen A-studiossa, että SDP:n hallitustunnustelijana voisi toimia eronnut pääministeri Antti Rinne. Tämä olisi mahdollista, koska hallitustunnustelijan ja tulevan pääministerin ei tarvitse olla sama henkilö.

SDP valitsee oman hallitustunnustelijansa jo torstaina. Marin sanoi itse pitävänsä varsin luonnollisena, että tunnustelijan tehtävän hoitaisi Rinne, koska SDP:n puoluevaltuusto nimeää uuden pääministeriehdokkaan aikaisintaan sunnuntaina.

– Pitäisin tärkeänä, että nyt kun meillä on kaksi vahvaa ehdokasta (Marin itse ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman), se ei olisi kumpikaan meistä. Se ei olisi reilua eikä tasapuolista, Marin perusteli.

– Puolueen puheenjohtajalla kuitenkin on puolueen tuki takanansa, eli tunnustelija voisi hyvin olla puolueen puheenjohtaja.

Kulmuni: SDP voi pitää omistajaohjauksen

A-Studiossa puhuttiin edelleen myös luottamuksen palauttamisesta hallituksen sisälle. Sekä Marinin että keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä on paljon tehtävänä, jotta luottamus voidaan palauttaa. Marinin mukaan luottamus on rakoillut "jossain määrin".

Molemmat vakuuttivat kuitenkin vahvaa sitoutumista hallituspohjaan ja -ohjelmaan. Keskustalla esimerkiksi ei ole Kulmunin mukaan tarvetta muuttaa yhtä ainutta pilkkua hallitusohjelmasta.

Kulmuni linjasi myös, että Sirpa Paateron ministerieroon johtanut omistajaohjaussalkku kuuluu edelleen SDP:lle. Kulmunin mukaan keskusta ei missään nimessä lähde havittelemaan sitä.

Marin taas kiersi studiossa kysymyksen siitä, lähteekö hän ensi kesän puoluekokouksessa haastamaan vastikään pääministerin tehtävänsä jättäneen Antti Rinteen puheenjohtajuuden.

Marinilta kysyttiin samassa yhteydessä myös sitä, mitä hän oli mieltä siitä, että Rinne jäi edelleen SDP:n puheenjohtajaksi. Marin itse ei pitänyt asiaa mitenkään erikoisena. Hänen mielestään Rinne vain totesi asian niin kuin se on, hän on puolueen puheenjohtaja.

Orpo toisti toiveen aidoista hallitusneuvotteluista

Studiossa oli keskustelemassa myös oppositiopuolueiden edustajia, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Halla-aho arvioi studiossa Rinteen toimineen tavalla, joka teki mahdottomaksi sen, että hän olisi voinut jatkaa tehtävässään. Hänellä oli kuitenkin vaihtoehtoinen teoria hallituksen kriisiytymisen syiksi.

– Uskon, että pohjimmiltaan tässä on kyse nimenomaan lähinnä keskustan kannatuspaniikista, osittain myös sosialidemokraattien kannatuspaniikista, Halla-aho totesi

– Nähdään, että sähläävä omiaan puhuva pääministeri vetää koko hallituksen uskottavuuden alas, hän lisäsi.

Orpo toisti A-studiossa kokoomuksen toiveen siitä, että maassa käytäisiin nyt aidot hallitusneuvottelut, joissa olisivat mukana kaikki puolueet. Hän perusteli kokoomuksen toivetta sillä, miten eri mieltä puolueet ovat hallitusohjelmasta.

– Meidän mielestämme se ei ole hyvä, vaan se on talous- ja työllisyyspolitiikan linjaltaan vastuuton, Orpo linjasi.

Marin: Kokoomus ei löydä itseään hallituksesta lähiaikoina

Studiossa otettiin myös kantaa siihen, miten Orpo on kosiskellut erityisesti keskustaa sekä vihreitä yhteistyöhön. Hänen toiveensa hallituspohjan vaihtumisesta torpattiin.

– Keskusta on erittäin sitoutunut viiden puolueen hallituspohjaan ja siihen erinomaiseen hallitusohjelmaan, jota me pidämme erittäin keskustalaisena ja hyvänä talous- ja työllisyyspolitiikan linjalta myös, Kulmuni kertoi.

– Keskusta on tottunut tekemään yhteistyötä niin oikeistoon kuin vasemmistoonkin ja keskustan linja on horjumaton siinä keskellä.

Myös Marin toppuutteli kokoomuksen kosiskeluja.

– Nyt joudun kyllä tuottamaan Petterille pettymyksen siinä, että tämä hallituspohja ei ole vaihtumassa, kuten tämä on hyvin selkeästi todettu, Marin kertoi.

– Ei tässä Petteri kyllä sellaista toivoa ole ilmassa, että kokoomus löytäisi itsensä kohta hallituksesta, hän lisäsi vielä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Neljä autoa mukana liikenneonnettomuudessa Hollolassa - kolme henkilöä kuljetettiin sairaalaan
 3. Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti ajettuaan ulos moottoritieltä Orimattilassa
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 6. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 9. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 10. Tuukka Raskilta jättiyllätys – lähtee takaisin perheensä luo kesken NHL-pudotuspelien
 11. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 12. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 13. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 14. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 15. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.