SDP:n ryhmä päättää hallitustunnustelijasta, puoluevaltuusto pääministeriehdokkaasta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) (kuvassa oik.) esitti tänään hallituksen eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle, joka hyväksyi sen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Seuraavan hallitustunnustelijan nimeäminen on SDP:n eduskuntaryhmän vastuulla. Puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo STT:lle sähköpostitse, että kysymys hallitustunnustelijasta ratkennee torstaina, kun SDP:n ryhmä on koolla.

Eduskunnassa vakiintuneen käytännön mukaisesti suurimman eduskuntaryhmän nimeämä henkilö kutsuu kaikkien eduskuntaryhmien edustajat koolle neuvotteluun, jossa sovitaan vetäjästä hallitusneuvottelujen tunnusteluvaihetta varten. Käytännössä suurimman eduskuntaryhmän edustajasta tulee siten myös tunnusteluvaiheen vetäjä.

Eduskuntaryhmän nimeämän henkilön ei tarvitse olla puolueen puheenjohtaja, vaikka niin on usein ollut. SDP:n eduskuntaryhmällä on siis vapaat kädet valinnan tekemiseen.

Eri asia on SDP:n sääntöjen mukainen toimikunta eli neuvotteluryhmä, joka valmistelee hallitusneuvotteluihin liittyviä asioita. Toimikuntaa johtaa sääntöjen mukaan puolueen puheenjohtaja, eli tässä tapauksessa Antti Rinne.

Pääministeriehdokkaan valinta on SDP:n sääntöjen mukaan puoluevaltuuston käsissä. Puoluevaltuuston kutsuu koolle puoluehallitus, joka kokoontuu seuraavan kerran torstaina.

– Hallitustunnustelija voi olla sama tai eri henkilö kuin neuvotteluryhmän vetäjä tai pääministeriehdokas, Rönnholm summaa.

Eduskunta päättää pääministeristä

Perustuslain mukaan eduskunta valitsee pääministerin, jonka presidentti nimittää tehtävään. Perustuslaissa säädetään, että ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta.

Neuvottelujen perusteella presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta sen jälkeen, kun on kuullut eduskunnan puhemiestä.

Pääministeriehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa eduskunnan äänestyksessä yli puolet annetuista äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.