Kiina: Yhdysvallat joutuu maksamaan uiguuripäätöksestään

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja seuraamuksilla, sillä edustajainhuone hyväksyi tiistaina lakihankkeen, joka mahdollistaisi pakotteet kiinalaisille virkamiehille uiguurien kohtelun takia. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja seuraamuksilla edustajainhuoneen uiguuripäätöksen takia.

Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi tiistaina lakialoitteen, joka asettaisi pakotteita useita Kiinan kommunistisen puolueen korkea-arvoisia edustajia vastaan. Syynä on Kiinan uiguurimuslimien kohtelu.

Tullakseen voimaan lakialoite vaatii vielä senaatin ja presidentin hyväksynnät.

Kiinan ulkoministeriö varoittaa, että Yhdysvallat "joutuu lopulta maksamaan päätöksestään". Ministeriö ei täsmentänyt, mitä tällä tarkoitti.

Ministeriön edustaja ei halunnut suoraan kommentoida sitäkään, vaikuttaako uiguuripäätös maiden välisiin kauppaneuvotteluihin.

– Tämä ei voi olla vaikuttamatta Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteisiin sekä maiden yhteistyöhön tärkeissä asioissa, edustaja kuitenkin sanoi.

"Hirvittäviä ihmisoikeusloukkauksia"

Lakiesityksessä tuomitaan Kiinan törkeät ihmisoikeusloukkaukset luoteisella Xinjiangin alueella, missä jopa yli miljoona uiguuria on suljettu vankileireille.

Viime kuussa kansainväliselle medialle vuodetut asiakirjat paljastivat muun muassa, kuinka Kiina leireillä systemaattisesti aivopesee uiguureja ja pyrkii käännyttämään heitä pois islamista ja kulttuuristaan.

– Kiinan barbaarinen toiminta uhkaa uiguurien ihmisarvoa ja -oikeuksia. Kongressi ottaa kriittisen tärkeän askeleen Kiinan hirvittäviä ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoi demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Kiina kutsuu leirejä uudelleenkoulutusleireiksi. Sen mukaan uiguurit saavat leireillä ammatillista koulutusta ja kieliopintoja. Tarkoituksena on kitkeä uskonnollista ääriajattelua ja terrorismia, Kiina sanoo.

Lakialoitteen odotetaan kiristävän entisestään Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Kiina hermostui jo viime viikolla, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump hyväksyi lain, joka tukee Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin demokratiamielenosoituksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.