Joka neljäs kutsuntaikäinen mies on ylipainoinen, kertoo tutkimus

Ylipainon ja lihavuuden yleistyminen on merkittävä kansanterveysongelma. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Suomessa jo joka neljäs kutsuntaikäinen mies on ylipainoinen. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Kutsuntaikäisistä eli 17–18-vuotiaista miehistä 27 prosenttia oli vuonna 2017 vähintään ylipainoisia, eli heidän painoindeksinsä oli 25 tai enemmän

Vaikeammin ylipainoisia eli lihavia on kutsuntaikäisistä miehistä noin kymmenesosa. Tämän ryhmän painoindeksi on vähintään 30.

Ylipainon ja lihavuuden yleistyminen on merkittävä kansanterveysongelma, koska ne ovat yhteydessä monien sairauksien ilmaantumiseen. Nuorten lihavuus ja ylipaino jatkuvat THL:n mukaan usein aikuisikään.

Ylipainon yleistymiseen vaikuttavat tutkimuksen mukaan monet syyt, kuten elinympäristön muuttuminen. Energiaa saadaan ravinnosta helposti enemmän kuin sitä kulutetaan. Runsaasti energiaa mutta vähän ravintoaineita sisältävien ruokien ja juomien tarjonta on lisääntynyt, ja pakkaus- ja annoskoot ovat kasvaneet. Istuvan elämäntavan yleistyminen tekee sekin normaalipainossa pysymisen vaativaksi.

Aiemmissa kutsuntaikäisiä koskevissa tutkimuksissa on havaittu, että terveyden edistämistyön haasteena on lisäksi fyysisen kunnon heikentyminen.

– Tärkeintä on edistää nuorten terveellisiä ruokatottumuksia ja riittävää liikkumista. Elintavat omaksutaan hyvin varhain, ja ne ovat melko pysyviä, kertoo kehittämispäällikkö Päivi Mäki THL:stä tiedotteessa.

Painoindeksi tarkoittaa lukua, jossa henkilön paino on suhteutettu hänen pituuteensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.