Politiikan tutkija oudoksuu Rinteen roolia uuden hallituksen muodostamisessa – "Miten ihmeessä luottamus on palautunut kahdessa päivässä?"

Antti Rinne (sd.) eduskunnan täysistunnossa 3. joulukuuta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Keskusta korostaa edelleen, että ei ota kantaa hallitustunnustelijan valintaan. Pääministerin paikalta syrjäytetty puoluejohtaja Antti Rinne (sd.) sopii puolueelle, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi eduskunnassa STT:lle.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi tänään, että SDP:n puoluehallitus esittää Rinnettä tunnustelijaksi.

Keskustan Kurvinen sanoi, että keskusta ei ota kantaa myöskään SDP:n ministerivalintoihin. Puolueelle on tärkeää, että hallituksen kapteeni vaihtuu.

"Näyttää todella oudolta"

Politiikan tutkija Kimmo Grönlund pitää todella outona sitä, että pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne (sd.) toimisi hallitustunnustelijana tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Valtio-opin professorina Åbo Akademissa toimiva Grönlund ehdottaa, että seuraavan pääministerin paikkaa tavoittelevat Antti Lindtman ja Sanna Marin voisivat vetää hallitustunnusteluita parina, kunnes puolue valitsee heistä jommankumman pääministeriehdokkaaksi.

– Näyttää todella oudolta, että sama henkilö, jota kohtaan on niin syvää epäluottamusta, että ajetaan hallitus eroamaan, on missään roolissa uuden hallituksen muodostamisessa, jos hallituspohja ei muutu, hän sanoo.

Grönlundin mukaan ainoa ymmärrettävä syy Rinteen toiminnalle hallitustunnustelijana olisi, jos SDP haluaisi vaihtaa hallituspohjaa.

– Rinnehän voisi yrittää vaihtaa vaikka keskustan kokoomukseen.

SDP:n puoluehallitus esittää Rinnettä hallitustunnustelijaksi.

"Miten ihmeessä luottamus palautui?"

Ymmärrystä Grönlundilta ei saa myöskään ajatus siitä, että Antti Rinne jatkaisi ministerinä tulevassa hallituksessa.

Keskustan Kurvinen täsmensi keskiviikkoaamulla Twitterissä, että keskustan luottamus on liittynyt Rinteen toimintaan pääministerinä. Alun perin puolue oli puhunut maanantaina "henkilöön liittyvästä epäluottamuksesta".

– Mikäli epäluottamus on ollut noin syvä, miten ihmeessä se on palautunut kahdessa päivässä keskustan osalta? professori ihmettelee.

Rinteen toimiminen ministerinä olisi Grönlundin mukaan myös ongelmallista hallituksen sisäisen toiminnan kannalta.

– Miten Rinne pystyisi toimimaan niin, että uusi pääministeri tuntisi, että hänellä on liikkumavaraa? Varsinkin, jos Rinne aikoo toimia puheenjohtajana ensi kesäkuuhun asti.

SDP:n pääministeriehdokas selvillä sunnuntai-iltana

SDP:n pääministeriehdokas on selvillä sunnuntai-iltana. Ehdokkaan valitsee SDP:n puoluevaltuusto, joka on koolla sunnuntaina kello 17.30 alkaen.

Pääministerihaluistaan ovat ilmoittaneet liikenne- ja viestintäministeri, puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin sekä puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi tänään puoluehallituksen kokouksen jälkeen, että puoluehallitus esittää pääministeri Antti Rinnettä hallitustunnustelijaksi.

– Päätöksen tästä asiasta tekee eduskuntaryhmä, koska tämä on eduskunnan prosessi, Rönnholm sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmä on koolla iltapäivällä.

Keskustasta sanottiin keskiviikkona, ettei puolue vastusta, jos tunnustelijaksi tulee Rinne.

– Hallitustunnustelijan henkilö ei ole meille oleellinen, kunhan maahan saadaan toimintakuntoinen hallitus, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen muotoili.

Lopullisesti tunnustelijasta sopivat eduskuntaryhmät. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman on kutsunut ryhmät koolle tänään kello 16.30.

Ryhmien kokoontumisessa jaetaan myös tunnustelijan kysymykset ja sovitaan eduskuntaryhmien vastausten määräajasta.

Aiemmin keskusta ilmoitti, ettei sillä ole luottamusta Rinteeseen pääministerinä. Puolueen kanta johti hallituksen eroon.

Demarinaiset Marinin taakse

Sosiaalidemokraattiset Naiset tukee liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia puolueen pääministeriehdokkaaksi. Naisjärjestön puheenjohtaja, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen perustelee valintaa muun muassa sillä, että Marin on päässyt jo näyttämään kykynsä ja osaamisensa puolueen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Marin sijaisti Antti Rinnettä alkuvuodesta, kun Rinne oli sairauslomalla.

– Hän on myös vaaleissa saanut lujan valtakirjan, maan eniten ääniä sosiaalidemokraateista, Tuppurainen muistuttaa.

Pääministeriehdokkaan valitsee SDP:n puoluevaltuusto. Tuppurainen sanoo, että naisjärjestön tuenosoitus ei sido puoluevaltuuston jäseniä suuntaan eikä toiseen.

– Tämä päätös ei sido yhdenkään puoluevaltuutetun päätöksentekoa, ei naisen eikä miehen. Me olemme naisliittona halunneet kertoa oman kantamme, mutta päätösvalta tässä kysymyksessä kuuluu jakamattomasti SDP:n puoluevaltuustolle, Tuppurainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.