Antti Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi, uusi hallitus on määrä nimittää tiistaina

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan hississä SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Eduskuntapuolueet ovat valinneet odotetusti SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi. Nyt-liikkeen Hjallis Harkimo ei tätä hyväksynyt ja käveli ulos kokouksesta.

Rinteen mukaan vastausten tunnustelijan kysymyksiin on oltava valmiina lauantaihin kello 16:een mennessä ja neuvottelut on määrä aloittaa sunnuntaina.

Tavoite on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina.

– Puolueen puheenjohtajana minulla on tavoitteena se, että sosiaalidemokraattien osalta tilanne on täysin selvä sunnuntai-iltana, mutta tiedän, että kaikkien puolueiden osalta päätöksentekoelimet eivät vielä sunnuntaina ole päättämässä, Rinne sanoi.

Keskustalla mahdollisista ministerivaihdoksista voidaan päättää vasta maanantaiaamulla alkavassa puolue-elinten kokouksessa.

Uuden hallituksen aloittamisella on kiire, koska esimerkiksi budjettilait halutaan valmiiksi ennen eduskunnan joulutaukoa.

– Yritetään tehdä kaikki sellaisella aikataululla, että eduskunnan istuntoaikataulua ei tarvitsisi muuttaa, Rinne sanoi.

Kysymyksillä ei haluta viivyttää neuvotteluja

Eduskuntaryhmiltä pyydetään vastausta kolmeen kysymykseen: Ovatko puolueet valmiita hyväksymään nykyisen hallitusohjelman, ovatko ne valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle?

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan kysymyksistä voi jo ennakoida, että hallitusneuvotteluista ei ole tulossa pitkät. Hallituspuolueet ovatkin korostaneet, että niillä on halua jatkaa samalla hallituskokoonpanolla ja samalla hallitusohjelmalla, vaikka pääministeri meneekin vaihtoon.

Rinteeltä kysyttiin myös, onko hän valmis riviministeriksi uuteen hallitukseen.

– En ole päättänyt tuommoista asiaa vielä.

Hän ei myöskään nostanut kumpaakaan SDP:n pääministeriehdokasta omaksi suosikikseen. Rinne sanoo, että hänen yhteistyönsä sekä Lindtmanin että Sanna Marinin kanssa on ollut erittäin hyvää tähän asti.

– Olen SDP:n puheenjohtaja, ja kannatan molempia hyviä ihmisiä pääministeriksi.

Kokoomus ehdotti, että päätöstä hallitustunnustelijasta olisi lykätty siihen asti, kun uusi pääministeri on valittu.

-----

Juttua korjattu klo 18.38: Rinteen viimeisen sitaatin loppu pitää olla ..."kannatan molempia hyviä ihmisiä pääministeriksi", ei "puheenjohtajaksi"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.