Yli 500 lasta juhli 102-vuotiasta Suomea Säätytalossa basson jytkeessä ja pukuloistossa – Rinne piti Linnan juhlia mukailevassa tilaisuudessa yhden viimeisistä puheistaan pääministerinä

Nuoria vieraita pääministeri Juha Sipilän isännöimässä Suomen lasten itsenäisyysjuhlassa Säätytalolla Helsingissä itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2018. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Suomen tulevaisuus oli edustettuna itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Säätytalossa. Käytävät täyttyivät puheensorinasta ja riemun kiljahduksista. Yläkerran salissa voimakas basso sai juhlalliset kattokruunut helisemään, kun dj tanssitti juhlakansaa.

Paikalle oli saapunut 522 lasta ympäri maata aina Inarista Ahvenanmaalle saakka. Jokaisesta kunnasta oli kutsuttu paikalle kaksi 10-vuotiasta juhlistamaan 102-vuotiasta Suomea pääministerin kanssa.

– On hienoa, että puhe, joka on minun viimeisiä pääministerinä, on juuri lapsille, sillä te olette tämän maan tulevaisuus, väistyvä pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi juhlapuheessaan.

Pääministeri myös kätteli tilaisuuden aluksi kaikki juhlaan saapuneet lapset, sillä itsenäisyyspäivän vastaanoton malli oli osittain Linnan juhlien pohjalta muovattu. Paljoa muuta eivät lapset ennen juhlan aloittanutta kättelyosuutta halunneetkaan tehdä, vaan ylvään portaikon juureen kertyi pitkä jono innostunutta nuorisoa.

Joukossa voi olla tuleva pääministeri

Suomen reilusta 300 kunnasta valtaosa oli edustettuna Säätytalossa, ja kansan monimuotoisuus oli hyvin esillä.

– Suomi on monikulttuurinen maa, niin olemme aina olleet. Puhumme eri tavalla, meillä on erilaisia tapoja, erilaisia perinteitä. Näytämme erilaisilta. Tunnustamme eri uskontoja tai emme mitään uskontoa. Tykkäämme jokainen erilaisista asioista, eri ihmisistä. Ja samaan aikaan, vaikka olemme erilaisia, olemme kaikki yhtä arvokkaita, Rinne tunnelmoi tasanteelta.

Lapsille oli monenlaista puuhaa tarjolla, ja lapset ottivat vuorotellen selfieitä juhlan juontaneen tubettajan Jaakko Parkkalin kanssa. Puheiden jälkeen laulaja Evelina esiintyi lapsille.

Aluksi vaimeammin vastaanotettu Evelina sai osakseen korvia huumaavat hurraukset, kun hittibiisi Tornadon ensimmäiset tahdit kaikuivat parvelta.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) pääsihteeri Milla Kalliomaa kehui erityisesti Säätytalon henkilökuntaa.

– Muistan, kun ensimmäisissä juhlissa henkilökunta kauniisti palveli lapsia. Henkilökunta totesi tuolloin, että täällä voi olla joukossa tuleva pääministeri, hän muisteli.

Kalliomaan mukaan nyt kolmannen juhlan jälkeen voidaan puhua jo perinteestä. Kalliomaa arvioi, ettei rakennus ole ikinä nähnyt lapsia sillä tavalla kuin lapsille järjestettyjen kolmen itsenäisyyspäivän juhlan aikana.

– Säätytalon vuotuisessa kokiskulutuksessa on varmaan piikki tässä aina, Kalliomaa naurahti.

Perinnepukuja, pitkiä mekkoja ja frakki tennareilla

Pääosassa juhlassa olivat tietenkin lapset. Linnan juhlien malliin myös Säätytalossa nähtiin melkoista pukuloistoa. Juhlavien mekkojen lisäksi joukkoon mahtui useita perinnepukuja, ja oli juhlahumussa ainakin yksi frakkikin, joka oli yhdistetty nuorekkaasti tennareihin.

Lapin itäosassa sijaitsevalta Savukoskelta juhlimaan saapuneella Seeti Pulskalla oli päällään Lapin puku, joka tehtiin varta vasten itsenäisyyspäivän juhlaa varten. Puvun tarkkaa alkuperää Pulska ei tiennyt, mutta omien sanojensa mukaan sen valmisti joku Lokasta.

Heinävedeltä tulevalla Eemil Antton Hännisellä oli vaikeuksia löytää sopivan kokoista pukua. Hänellä oli tarkat kriteerit: musta puku ja hopeinen kravatti. Sen sijaan samasta Otto Kotilaisen koulusta olevalle Roosa-Mari Emilia Hyvöselle oli löytynyt helposti päälleen pitkä vaaleanpunainen mekko.

Tulevalle pääministerille nuorilla oli selkeät terveiset.

– Tee hommat hyvin, äläkä sooloile niin kuin edellinen, Hänninen kertoi.

Moni juhlaan saapunut lapsi arvioi ilmastonmuutoksen torjumisen olevan asia, jota tulevan hallituksen pitäisi ajaa. Myös Rinne otti asian esille lapsille pitämässään puheessa.

Hän muistutti, että Suomi tunnetaan maailmalla monista asioista, joista hän nosti esiin muun muassa monia lapsia puhuttaneen ympäristön sekä suomalaisen koulujärjestelmän.

– Moni tietää puhtaan ja valtavan kauniin luontomme. Siitä meidän aikuisten on pidettävä huolta, jotta te saatte nauttia puhtaasta luonnosta myös aikuisena.

Maailma Suomessa, toivomukset paikallistasolla

Tämän vuoden juhlan teema oli Suomi maailmassa ja maailma Suomessa. Maailma oli vierailulla muun muassa perinnesoitinten, videoviestein tulleiden maailman lasten terveisten sekä kansainvälisten ruokien avustuksella.

Maailmaa syleilevästä teemasta huolimatta Toivakassa sijaitsevaa Kankaisten kyläkoulua käyvät Ella Palsa ja Martta Kovanen käyttivät sananvaltaansa ajaakseen parannuksia paikallistasolla. He toivovat, että tuleva pääministeri voisi auttaa heitä saamaan kouluunsa liikuntasalin.

Kaikki kyläkoulun lapset ovat salia toivoneet, mutta varat eivät ole valitettavasti riittäneet sen rakentamiseen. Liikuntasalitoiveiden lisäksi Palsa toivoi tulevalta pääministeriltä, että tämä tekisi hyviä valintoja.

Siniristilipun väreihin sonnustautunut Kovanen kertoi isänmaallisen pukuratkaisun olleen tietoinen. Palsan mekko taas oli äidin vanha, mutta kenkien kanssa oli enemmän tekemistä.

– Se oli hirveä hässäkkä, Palsa julisti.

Säätytalolla saatiin myös uusia ystäviä. Uuraisilta kotoisin olevat Oona Markkanen ja Siiri Perälä olivat löytäneet seurakseen Kannuksesta saapuneen Lauriina Kortetmaan.

Uuraisilta tulleilla ei ollut erityisiä terveisiä tulevalle pääministerille, mutta Kortetmaa esitti oman toiveensa kuuluvalla äänellä.

– Hoida hyvin kaikki hommat, Kortetmaa toivotti.

Pääministerin vaihdoksen synnyttämä turbulenssi oli näkyvillä myös siinä, miten Rinteen piti kiiruhtaa heti puheensa jälkeen paikalta. Puheessaan hän otti esille myös yhden suomalaisen yhteiskunnan piirteen, joka loi toivoa hallituskriisin ja pääministerin eron synnyttämässä aallokossa.

– Olemme rakentaneet Suomesta maan, missä kenenkään ei tarvitse pelätä epäonnistumista. Ja jos ihminen epäonnistuu, se ei estä onnistumasta uudelleen, Rinne arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 4. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, tartuntoja nyt kaikkiaan 7 554
 5. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 6. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 7. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 8. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 9. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 10. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 11. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 12. Elokuva-arvio: Eden on vaikuttava ja monitunnelmainen nuorisoelokuva, joka sopii erittäin hyvin myös vanhempien katsottavaksi
 13. Alkometrejä saa halvimmillaan kympillä, täysin luotettavan laitteen hinta on yleensä kolminumeroinen – "Rattijuopumus se vasta typerää on, ja usein kallistakin"
 14. Autojätin outo hiljaiselo loppui ja jopa logo uudistui – "Ariyasta alkaa aivan poikkeuksellinen hyökkäys"
 15. Leevi and the Leavingsin sanoitukset houkuttelivat laulamaan yhdessä Lahdessa – "Sanoista tulee aina jotakin uutta esille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.