Ranskassa eläkejärjestelmän uudistuskaavailut aiheuttivat laajimman lakkoaallon vuosiinn

Ranskan rautatieyhtiö SNCF:n työntekijä opastamassa matkustajia Pariisin Montparnassen asemalla 4. joulukuuta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ranskassa laajat lakot sotkivat ranskalaisten arkea torstaina eri puolilla maata. Monien alojen työntekijät vastustivat lakoilla presidentti Emmanuel Macronin kaavailemaa eläkeuudistusta. Lakot seisauttivat suuren osan julkisesta liikenteestä, ja lähes kaikki nopeat junayhteydet peruttiin. Lisäksi peruttiin satoja lentoja.

Kuljetusalan lisäksi lakossa oli muun muassa opettajia, poliiseja, asianajajia sekä sairaaloiden ja lentoasemien henkilökuntaa, kertoi BBC. Lisäksi sellaiset turistikohteet kuin Eiffelin torni ja Versailles'n palatsi olivat torstaina kiinni.

Julkisen liikenteen työntekijät kertoivat jatkavansa lakkoaan Pariisissa maanantaihin asti, kertoivat ammattiliitot torstaina. Lähes kaikki lakossa olleet työntekijät äänestivät liittojen mukaan lakon jatkamisen puolesta, jos kiistellystä eläkeuudistuksesta ei luovuta.

Torstaina aamuruuhkan aikaan vain kahdella Pariisin 16 metrolinjasta liikennöitiin normaalisti.

Yhteenottoja poliisin ja joidenkin protestoijien välillä syntyi muun muassa Pariisissa, Nantesissa ja Lyonissa. Poliisi käytti niissä kyynelkaasua tilanteen rauhoittamiseksi.

Macron haluaa kitkeä poikkeusedut eläkejärjestelmästä

Mielenosoitusten taustalla on presidentti Macronin kaavailema eläkeuudistus, jonka tarkoituksena olisi yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää. Uudistus tarkoittaisi loppua yli neljällekymmenelle poikkeukselle, jotka ovat taanneet tietyille ammattiryhmille muita parempia eläke-ehtoja.

Muun muassa asianajajat, energia-alan työntekijät ja Pariisin oopperan työntekijät ovat päässeet nauttimaan erityisehtojen mahdollistamista poikkeuksellisen avokätisistä eläkkeistä tai varhaisesta eläköitymisiästä.

BBC:n mukaan uudistus myös rankaisisi ennen 64:ää ikävuotta eläköityviä eläkkeen alentamisella. Eläkeikä on Ranskassa nykyään 62 vuotta.

Macronille eläkereformin onnistuminen on tärkeää, sillä se oli yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan. Uudistuksen yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu. Pääministeri Edouard Philippen odotetaan avaavan sen yksityiskohtia 12. joulukuuta.

BBC:n mukaan lakkoja on kannattanut kyselyssä 69 prosenttia ranskalaisista ja vahvinta kannatusta työtaistelutoimet nauttivat nuorien aikuisten keskuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 11. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 12. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 13. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 14. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 15. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.