WHO kertoo, että yli kaksi miljoonaa lasta saa tuhkarokkorokotuksen lähipäivinä Kongossa – Tyynellämerellä koko Samoa on suljettuna, kun rokottajat kiertävät maata

Samoassa alkoi torstaina ennennäkemätön rokotuskampanja tuhkarokon epidemian taltuttamiseksi. Lehtikuva/AFP

STT

Tuhkarokko on ryöstäytynyt vaikeaksi epidemiaksi saman aikaan kahdella seudulla eri puolilla maailmaa, Kongon demokraattisessa tasavallassa Afrikassa sekä Tyynellämerellä sijaitsevassa Samoassa.

Yli kaksi miljoonaa lasta rokotetaan tuhkarokkoa vastaan lähipäivinä Kongon demokraattisessa tasavallassa, ilmoitti Maailman terveysjärjestö WHO torstaina. Maassa on meneillään maailman tämän hetken laajin tuhkarokkoepidemia, jossa on kuollut tänä vuonna yli 5 000 ihmistä.

Viisipäiväinen rokotustempaus tehdään Pohjois-Kivun alueella, missä vakavia ongelmia aiheuttavat myös ebolaepidemia sekä poliittiset levottomuudet.

Tuhkarokko on levinnyt Kongon demokraattisen tasavallan kaikkiin 26 maakuntaan. Tartuntoja on arvioitu tapahtuneen maassa tänä vuonna yli 250 000. Sairauteen kuolleista valtaosa on ollut alle viisivuotiaita lapsia.

Nyt julkistetut joukkorokotukset päättävät Kongon rokotuskampanjan toisen vaiheen. Kolmas, viimeinen vaihe kattaa kymmenen maakuntaa.

Samoassa tavoitteena joukkoimmuniteetti

Saarivaltio Samoassa alkoi torstaina ennennäkemätön rokotuskampanja tuhkarokon epidemian taltuttamiseksi. Käytännössä koko Tyynenmeren maa on suljettuna kahden päivän ajan, kun rokotusryhmät kiertävät rokottamassa asukkaita.

Ennen lokakuun puolivälissä alkanutta epidemiaa vain noin 30 prosenttia Samoan 200 000 asukkaasta oli rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Keskiviikkona osuus oli noussut noin 55 prosenttiin. Kaksipäiväisen kampanjan tavoitteena on nostaa osuus yli 90 prosenttiin, jolloin joukkoimmuniteetin pitäisi pysäyttää epidemia.

Samoassa yritykset määrättiin pitämään ovensa kiinni perjantaihin saakka, autolla liikkumista kehotettiin välttämään ja lauttaliikenne pysäytettiin.

Toistaiseksi 62 samoalaista on kuollut tuhkarokkoon. Samoassakin suurin osa kuolonuhreista on lapsia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 2. Kysymys ja vastaus: Kysyimme neljältä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastustaneelta Lahden kaupungingallituksen jäseneltä, miksi he vastustivat hanketta – näin he vastasivat
 3. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 4. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 5. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 6. Sarjakuva-arvio: Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta on ollut myyntimenestys – kirja kertaa tasa-arvon historiaa sarjakuvin
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 9. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 10. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 11. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 12. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 13. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 14. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 15. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.