Professori: Poliisilla ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

Poliisi poisti hakaristilippuja ja pysäytti uusnatsien mielenosoituksen Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä viime vuonna. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Helsingin poliisi ilmoitti keskiviikkona, ettei se salli uusnatsien itsenäisyyspäivän mielenosoitusta Helsingissä. Poliisi perustelee linjaustaan muun muassa sillä, että rasismi ei nauti kokoontumisvapaudelle, sananvapaudelle eikä yhdistymisvapaudelle perustuslaissa ja kansainvälisissä sopimuksissa taattua suojaa.

Helsingin valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen katsoo, että poliisin linjaus on täysin oikea. Hänen mukaansa kyse ei ole poliisin valtuudesta tai oikeudesta, vaan velvollisuudesta puuttua.

– Julkisella vallalla, käytännössä poliisilla on kansainvälisten sopimusten ja perustuslain valossa velvollisuus aktiivisesti torjua tällaista toimintaa, joka on avoimen rasistista ja väkivaltaista ja pyrkii meidän oikeusjärjestelmän perusperiaatteiden vastaisiin päämääriin. Kyse ei ole siitä, voidaanko järjestö lakkauttaa ja sen mielenosoitus kieltää, vaan pikemminkin on perustuslain ja ihmisoikeussopimusten kannalta käsketty puuttumaan tällaiseen toimintaan, Ojanen sanoo.

Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus ovat perus- ja ihmisoikeuksia, eli niillä on erityisen vahva suoja, mikä poliisin mukaan on monimutkaistanut toimintaan puuttumista.

Ojanen sanoo, että kokoontumis- ja yhdistymisvapaus eivät perus- ja ihmisoikeuksinakaan ole absoluuttisia, vaan niitä voidaan esimerkiksi sanavapauden ja yksityiselämän suojan tavoin tietyin edellytyksin rajoittaa.

– On vain harvoja sellaisia perus- ja ihmisoikeuksia, jotka ovat kaikissa tilanteissa ehdottomia ja loukkaamattomia. Silloin puhutaan esimerkiksi kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, orjuuden ja pakkotyön kiellosta.

Soldiers of Odin, natseja vastustavat ryhmät, 612-kulkue

Muun muassa Soldiers of Odin -katupartioliike, natseja vastustavat ryhmät sekä 612-soihtukulkue ovat ilmoittaneet kokoontuvansa iltapäivän ja illan aikana Helsingin keskustan liepeillä.

Poliisin mukaan Soldiers of Odinin mielenosoitus alkaa neljän aikaan iltapäivällä Kansalaistorilta ja päättyy kello kuuden aikaan Töölöön Hesperianpuistoon.

Viime vuonna Odinin jäseniä oli mukana uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) mielenosoituksessa. Odinien sivuilla on aiemmin tässä kuussa julkaistu uusnatsien video.

Torstain aikana uusnatsien mielenosoituksesta ilmoittaneelta Kohti vapautta -sivustolta poistui oman mielenosoituksen ilmoitus, ja se korvautui Soldiers of Odinin kokoontumisen kutsulla. Uusnatsit ilmeisesti aikovat siis liittyä Odinin mielenosoitukseen.

Natseja ja rasismia vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus lähtee viiden aikaan liikkeelle Narinkkatorilta ja päätyy Töölöön Taivallahden kentälle. Mielenosoituksen järjestäjinä on useita järjestöjä, kuten Maan ystävät, Suomen Rauhanpuolustajat, Helsingin vasemmistonuoret ja Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK.

612-soihtukulkue liikkuu puoli seitsemän aikaan Töölöntorilta kohti Hietaniemen hautausmaata. Kulkuetta järjestämässä on aiempina vuosina ollut äärioikeistolaisia toimijoita. Juhlapuhujaksi on Sarastus-julkaisun mukaan kutsuttu Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset -järjestön (Hapsu) hallituksen jäsen Jasmina Ollikainen. Julkaisun mukaan Ollikainen on esiintynyt aiemmin äärioikeiston Awakening-tapahtumassa.

Odinin ja uusnatsien sivuilla kehotetaan ihmisiä liittymään illalla 612-kulkueeseen.

Poliisi: Uusnatsien tarkoituksena oli levittää rasismia

Helsingin poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla päätöksestään kieltää uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoitus itsenäisyyspäivänä. Poliisin mukaan Kohti vapautta -liikkeen (KV) nimissä jatketaan väliaikaisessa toimintakiellossa oleva Pohjoismainen vastarintaliikkeen (PVL) toimintaa. Keskusrikospoliisilla (KRP) on asiasta käynnissä rikostutkinta nimikkeellä laittoman yhdistystoiminnan harjoittaminen.

Poliisin päätöksen mukaan Kohti vapautta -mielenosoitusta ei voida pitää muun muassa perustuslain, kokoontumislain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena. Poliisin katsoo, että mielenosoituksen tarkoituksena on rasistisen ja väkivaltaisen sanoman levittäminen.

– PVL:n ja sen toimintaa jatkavan KV-liikkeen ajaman kansallissosialistiseen aatteeseen sisältyvän etnisiä ja seksuaalisia vähemmistöjä sekä ulkomaalaisia voimakkaasti syrjivän viestin levittämistä ei voida sallia yleisellä paikalla tapahtuvassa mielenosoituksessa, poliisi totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Kysyimme neljältä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastustaneelta Lahden kaupungingallituksen jäseneltä, miksi he vastustivat hanketta – näin he vastasivat
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 4. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 5. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 6. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 7. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 8. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 9. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 10. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 11. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 12. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 13. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 14. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 15. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.