Venäjä on vahvoilla Ukraina-huippukokouksessa

Pariisissa pidettävän kokouksen yhteydessä Venäjän presidentin Vladimir Putinin on myös määrä neuvotella kahden kesken Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjä on aiempaa vahvemmassa asemassa ensi viikon maanantaina pidettävässä Ukraina-huippukokouksessa, arvioi vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa kokoukseen liittyy runsaasti epävarmuuksia, mutta mikä tahansa konkreettinen lopputulos olisi todennäköisesti voitto Venäjälle.

– Jos tässä kokouksessa saavutetaan edes osittainen kompromissi, se tapahtuu Venäjän, ei Ukrainan ehdoilla, Nizhnikau arvioi.

Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajien niin kutsutun Normandia-ryhmän edellisestä kokouksesta on kulunut yli kolme vuotta. Pariisissa pidettävän kokouksen yhteydessä Venäjän presidentin Vladimir Putinin on myös määrä neuvotella kahden kesken Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Nizhnikaun mukaan kahdenvälinen tapaaminen on Ukrainalle vaaranpaikka, koska kokematon Zelenskyi on lupaillut kansalaisille lopettavansa sodan pikaisesti.

– Putin tietää, mitä Zelenskyi haluaa, ja se antaa Putinille mahdollisuuden manipuloida Zelenskyiä, Nizhnikau sanoo.

Tutkijan mukaan Putinilla ei ole vastaavia paineita ja Venäjä voi odottaa tilanteen kehittymistä vuoden tai vaikka kymmenen vuotta.

Keskustelujen ytimessä on Steinmeierin malliksi kutsuttu rauhansuunnitelma, johon Zelenskyi periaatteessa suostui aiemmin syksyllä. Sen mukaan Itä-Ukrainan kapinallisalueilla järjestettäisiin paikallisvaalit Ukrainan lakien mukaisesti. Jos kansainväliset tarkkailijat toteaisivat vaalit vapaiksi ja rehellisiksi, alueiden tilapäinen erityisasema voitaisiin vakiinnuttaa.

Venäjä haluaa syyn Ukrainan niskoille

Zelenskyi on vakuuttanut suunnitelmaa vastaan protestoineille ukrainalaisille, ettei vaaleihin mennä ennen kuin kaikki ulkomaiset ja palkkasoturijoukot ovat laskeneet aseensa ja vetäytyneet Itä-Ukrainasta. Osapuolten on myös vaihdettava kaikki vangit. Epäselvää sen sijaan on, saisiko Ukraina Venäjän vastaisen rajansa kokonaan valvontaansa ennen vaaleja.

Nizhnikaun mukaan Venäjä tulkitsee asioiden etenemisjärjestystä eri lailla ja haluaa ratkaista poliittiset erimielisyydet ennen turvallisuuskysymyksiä. Siksi kompromissi Venäjän ehdoilla olisi vaarallinen.

– Venäjä pyrkii kääntämään tilanteen kansainvälisen yhteisön edessä päälaelleen ja väittää, että se on Ukraina, joka on lukinnut rauhanprosessin -- ja monet Euroopassa ovat valmiita tämän hyväksymään. Se on ongelma, Nizhnikau sanoo.

Hänen mukaansa Venäjä on esiintynyt koko ajan johdonmukaisesti eikä varmasti tule jatkossakaan myöntämään sekaantumistaan Itä-Ukrainan sotaan, vaikka päinvastaisia todisteita on runsaasti. Ukrainan nykyhallinnon linjasta ja tavoitteista sen sijaan ei tiedetä juuri mitään. Siksi Pariisin tapaamiseen liittyy paljon enemmän pelkoja kuin toiveita.

– Voimme vain toivoa, ettei kokouksessa saavutettaisi mitään, Nizhnikau kuvaa parasta mahdollista lopputulosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 2. Kysymys ja vastaus: Kysyimme neljältä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastustaneelta Lahden kaupungingallituksen jäseneltä, miksi he vastustivat hanketta – näin he vastasivat
 3. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 4. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 5. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 6. Sarjakuva-arvio: Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta on ollut myyntimenestys – kirja kertaa tasa-arvon historiaa sarjakuvin
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 9. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 10. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 11. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 12. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 13. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 14. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 15. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.