Haavisto: Kannan ministerinä täyden vastuun ulkoministeriön ilmapiirin ongelmien korjaamisesta

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvosteli harvinaisen suorasanaisesti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtamistyyliä. LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo kantavansa täyden vastuun ulkoministeriön työilmapiiriin liittyvien ongelmien korjaamisesta. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvosteli perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa voimakkaasti ulkoministerin johtamistapaa ja sanoi, että ministeriössä on pelon ilmapiiri.

Ulkoministeri kiisti väitteen pelolla johtamisesta HS:lle. Tuoreimmat kommenttinsa hän julkaisi ministeriön tiedotteessa iltapäivällä.

Tiedotteessa Haavisto sanoi, että ulkopuolinen selvitys ministeriön työilmapiiristä valmistui maaliskuussa ennen hänen ulkoministerikauttaan. Selvityksessä nousi esiin useita ongelmia, joihin Haavisto kauden alkaessa ilmoitti suhtautuvansa erittäin vakavasti.

– Tähän olen edelleen sitoutunut. Ministeriön täytyy olla kaikille työntekijöille hyvä paikka tehdä työtä suomalaisten hyväksi. Nyt syntyneen keskustelun myötä työilmapiirin parantaminen on entistä kiireellisempi asia, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Ministeri myös korostaa arvostavansa ulkoministeriön työntekijöiden työtä "suunnattoman paljon".

Helsingin Sanomille Haavisto kertoi tehneensä sen virheen, että EU-puheenjohtajakauden aikana hänellä on ollut liian vähän aikaa henkilökunnan kanssa.

Kiistan taustalla al-Holin lapset

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pitäisi päättää.

Reilu kuukausi sitten Tuomisen vastuulta otettiin ministerin päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin leirillä. Tuomisen arvion mukaan näin tapahtui osin siksi, että hänen ja alaistensa näkemykset eivät miellyttäneet Haavistoa.

Tuomisen käsitys on, että Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten auttamiseksi on lainvastainen. Hän ei ota kantaa siihen, onko päätös sellainen, että siitä olisi säädetty rangaistus.

Tiedotteessa Haavisto sanoo kaiken alkaneen uutisesta, jonka mukaan ministeriö yrittäisi salaisella operaatiolla erottaa al-Holin leirillä olevat lapset äideistään ja tuoda heidät Suomeen. Samassa yhteydessä esitettiin syytöksiä virkamiehen painostamisesta. Uutinen on Haaviston mukaan virheellinen.

Haavisto toteaa tiedotteessa, että väliaikaisen erityisedustajan tehtävänanto on valmisteltu yhteistyössä hallinnollisen alivaltiosihteerin ja hallintojohtajan kanssa, ja toimintalinjaus on kerrottu valtioneuvoston jäsenille oikeuskanslerin ollessa läsnä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.