Helsingin poliisi on ottanut kiinni kaikkiaan 13 ihmistä mielenosoitusten yhteydessä

Soldiers of Odin -järjestön jäsenet kokoontuvat kulkueeseen Kansalaistorilla. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Poliisi on ottanut kiinni kaikkiaan 13 ihmistä Helsingin mielenosoitusten yhteydessä. Osalla heistä on poliisin mukaan ollut hallussaan kiellettyjä esineitä eli soihtuja ja alustavien tietojen mukaan yksi teräase. Osa taas on otettu kiinni mielenosoituksen häiritsemisen vuoksi.

Helsinki ilman natseja -mielenilmauksessa on ollut mukana noin 2 700 ihmistä, arvioi Helsingin poliisi Twitterissä. Soldiers of Odin -kulkueeseen taas osallistui poliisin mukaan noin 250 henkilöä. Viimeisenä liikkeelle lähteneessä 612-mielenilmauksessa on noin 1 500 osallistujaa, arvioi poliisi. 612-kulkueen taustalla on äärioikeistolaisia ryhmiä.

Viime vuonna Helsingin poliisi arvioi, että 612-mielenilmaukseen osallistui noin 1 800 henkilöä ja uusnatsien kulkueeseen vajaat 300. Natseja vastustaneeseen mielenosoitukseen osallistui viime vuonna poliisin mukaan jonkin verran alle 2 000 henkilöä.

Soihtuja ja tiettävästi yksi teräase

Iltapäivällä ennen mielenosoitusten alkamista poliisi otti metrossa kiinni viisi henkilöä. Komisario Patrik Karlsson kertoo STT:lle, että kiinniotetuilla oli hallussaan soihtuja ja tiettävästi yksi teräase. Kiinniotto tapahtui Rautatientorin metroasemalla. Metroliikenne oli hetken aikaa pysähdyksissä. Poliisin mukaan kenellekään ei aiheutunut tilanteessa vaaraa.

Ympäristöliike Elokapina kertoo pysäyttäneensä äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -marssin Helsingissä asettumalla istumaan marssijoiden eteen Töölönkadulla. Järjestön mukaan mielenilmaus kesti muutaman minuutin ennen poliisin väliintuloa. Karlsson vahvistaa, että äärioikeiston mielenosoituksen reitiltä otettiin kiinni kaksi ihmistä, jotka yrittivät estää kulkueen etenemistä.

Yksi kiinniotetuista oli lähistöllä sateenkaarilippuun kääriytyneenä, kun Soldiers of Odin -mielenosoitus ennen lähtöä järjestäytyi Kansalaistorilla.

Lisäksi poliisi otti illalla kiinni kolme henkilöä, jotka häiritsivät 612-kulkuetta sekä yhden, joka oli Karlssonin mukaan päihtynyt ja esiintyi aggressiivisesti 612-mielenilmauksen yhteydessä. Yksi kiinniotetuista heitti paukkupommin väkijoukossa.

Poliisi aikoo selvittää yhteyksiä myöhemmin

Mielenilmauksia on muuallakin Suomessa. Oulun poliisi kertoo, että Oulussa oli tänään sekä Oulu ilman natseja -mielenosoitus että äärioikeistolaisen Suomen Kansa Ensin -ryhmän mielenosoitus. Oulu ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui poliisin mukaan noin sata henkilöä. Mielenilmaukset Oulussa sujuivat poliisin mukaan ilman järjestyshäiriöitä.

Tänä vuonna poliisi kielsi uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen. Torstaina sivustolta poistettiin oman mielenosoituksen ilmoitus, ja se korvattiin Odinin kokoontumisen kutsulla. Toisin sanoen uusnatsimielenosoitukseen aikoneita kehotettiin osallistumaan sen sijaan Soldiers of Odin -ryhmän mielenosoitukseen.

Poliisin mukaan Soldiers of Odinin itsenäisyyspäivän marssin mahdollista kytköstä poliisin kieltämään Kohti vapautta -mielenosoitukseen arvioidaan jälkikäteen.

Soldiers of Odin -ryhmän marssilla nähtiin samoja banderolleja ja kuultiin samantyyppisiä iskulauseita kuin väliaikaisen toimintakieltoon määrätyn uusnatsijärjestön Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aikaisemmilla marsseilla. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen epäillään jatkavan toimintaansa Kohti vapautta -liikkeenä.

Korkein oikeus on myöntänyt Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle valitusluvan jutussa, joka koskee liikkeen määräämistä lakkautettavaksi. Samalla oikeus kielsi väliaikaisesti PVL:n toiminnan, kunnes oikeus on ratkaissut asian lopullisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Ironman-triathlon on peruttu tältä vuodelta
 2. Heinolassa hälytys suurpalosta, kohteen tutkiminen käynnissä
 3. Mihin mahtaa läjä lävähtää? Olga ja Joutsi päättävät kesäisen laidunloton voittajan
 4. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 5. Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen varmistui
 6. Auto hyytyi ohituskaistalle Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti Joutjärven liittymän kohdalla
 7. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 8. F1-kuljettaja Valtteri Bottakselle jatkosopimus – Mercedes-tallin mukaan sopimus ulottuu ainakin kauden 2021 loppuun
 9. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 10. Beirutin asukkaiden suru vaihtumassa vihaan surkeaa hallintoa kohtaan
 11. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 12. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 13. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 14. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 15. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.