Rajut maastopalot sulautuivat yhdeksi jättiläisroihuksi tunnin ajomatkan päässä Sydneystä

Palot ovat näkyneet Sydneyssä ilmanlaadun heikkenemisenä ja savusumuna. LEHTIKUVA/AFP

STT

Australiassa riehuvat maastopalot eivät osoita laantumisen merkkejä. Esimerkiksi Sydneyn pohjoispuolella useampi erillinen maastopalo on sulautunut yhdeksi paloalueeksi, jolla on pituutta 60 kilometriä. Paloalue sijaitsee kansallispuistossa noin tunnin ajomatkan päässä Sydneystä. Se on kooltaan 300 000 hehtaaria ja suurempi kuin koko Sydneyn metropolialue, kertoo yleisradioyhtiö ABC.

Pelastusviranomaisten mukaan palon sammuttamiseen menee viikkoja.

Lokakuusta lähtien maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä ja yli 700 kotia on tuhoutunut. Varhain aamulla Suomen aikaa Uuden Etelä-Walesin ja Queenslandin osavaltioissa riehui yhteensä 140 maastopaloa, kertoo Guardian. Tulipaloja sammuttamaan on saapunut palomiehiä myös Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Queenslandissa tilannetta ei ainakaan helpota viikonlopulle osunut helleaalto. Esimerkiksi Brisbanessa lämpötila kohosi lauantaina 39 asteeseen ja paikoin muualla osavaltiossa jopa yli 40 asteen, kertoo 7News -televisiokanava.

Kaupunki jäi kellertävän savuverhon alle

Maastopaloista kulkeutuva savu on heikentänyt Sydneyn ilmanlaatua jo useiden viikkojen ajan. Esimerkiksi perjantaina oopperatalon ja Harbour Bridgen ympäristö verhoutui kellertävään savusumuun. Daily Telegraph -lehden haastattelemat terveysviranomaiset kertovat, että ilmanlaatuun liittyvät yhteydenotot sairaaloihin ovat lisääntyneet Sydneyssä huomattavasti.

– Jos meitä ei siunata hyvillä itätuulilla, jotka puskevat savua länteen, savusumu peittää alleen tämän osavaltion rannikkoalueita vielä jonkin aikaa. Emme tiedä, onko kyse viikoista vai kuukausista, kertoi Uuden Etelä-Walesin pelastuspäällikkö Shane Fitzsimmons tiedotustilaisuudessa.

Maastopalokausi alkoi tänä vuonna Australiassa erittäin hurjana. Tutkijoiden mukaan palot alkavat entistä aikaisemmin ja jälki on aiempaa pahempaa, kun lämpötilat ovat nousseet ja maasto on pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi hyvin paloherkkää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 2. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 3. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 4. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 5. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 6. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 7. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 8. Mikael Hoikkalan Esalainen: Opetus 40 vuoden takaa: kesän kultahetki pohjustetaan räntäkelissä
 9. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 10. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 11. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 12. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 13. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 14. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.