Itsenäisyyspäivänä Helsingissä kiinniotetuita suurin osa päässyt vapaaksi illalla – kolme pysyi poliisin huomassa

Kaikkiaan itsenäisyyspäivän mielenosoitukset keräsivät vajaat 5 000 ihmistä Helsingin kaduille. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Helsingissä itsenäisyyspäivän mielenosoitusten yhteydessä kiinniotetuista suurin osa on päästetty vapaaksi, kertoo poliisi.

Helsingin poliisi teki kaikkiaan 13 kiinniottoa mielenosoituksissa. Kymmenen kiinniotetuista päästettiin vapaaksi itsenäisyyspäivän iltana.

Poliisi kertoo kuitenkin aloittavansa esitutkinnan yhdestä epäillystä räjähderikoksesta ja kahdesta epäillystä pahoinpitelystä. Näistä rikoksista epäillyt jäivät illalla vielä poliisin haltuun.

Iltapäivällä ennen mielenosoitusten alkamista poliisi otti metrossa kiinni viisi henkilöä. Poliisin mukaan kiinniotetuilla oli hallussaan soihtuja ja tiettävästi yksi teräase. 612-kulkueesta otettiin kiinni kaksi henkilöä. Yksi kiinniotetuista oli heittänyt paukkupommin väkijoukkoon ja toinen esiintyi aggressiivisesti kulkueessa.

Muut kiinniotetut häiritsivät kulkueiden etenemistä.

Soldiers of Odin -kulkue aiheuttanee jälkipuintia

Kaikkiaan itsenäisyyspäivän mielenosoitukset keräsivät vajaat 5 000 ihmistä Helsingin kaduille. Poliisi kertoi puolenyön maissa, että päivä sujui odotusten mukaisesti, joskin mielenilmaukset aiheuttivat muun muassa katkoksia liikenteeseen.

Suurilta häiriöiltä kuitenkin poliisin mukaan vältyttiin.

Vähäväkisin, mutta eniten jälkipuintia aiheuttava mielenosoitus oli Soldiers of Odin -kulkue, johon osallistui poliisin mukaan noin 250 ihmistä. Kulkueen mahdollista kytköstä poliisin kieltämään uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoitukseen arvioidaan jälkikäteen.

– Meillä on paljon materiaalia, tietoa koko ajan tulee. Voidaan sitten jälkikäteen arvioida onko tässä mahdollisesti syyllistetty johonkin rikokseen, komisario Patrik Karlsson sanoi STT:lle.

Soldiers of Odin -liikkeen marssilla nähtiin samoja banderolleja ja kuultiin samantyyppisiä iskulauseita kuin väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn uusnatsijärjestön Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aikaisemmilla marsseilla. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen epäillään jatkavan toimintaansa Kohti vapautta -liikkeenä.

– Jälkikäteen täytyy arvioida, onko tässä rikottu tätä, että on osallistuttu vaikka tämä järjestö on kielletty, Karlsson sanoi.

Myös ainakin Oulussa mielenosoituksia

Muista pääkaupungin mielenosoituksista eniten väkeä keräsi jälleen Helsinki ilman natseja -mielenilmaus, johon osallistui poliisin arvion mukaan 2 700 ihmistä. Viimeisenä liikkeelle lähteneessä 612-mielenilmauksessa oli noin 1 500 osallistujaa. 612-kulkueen taustalla on äärioikeistolaisia ryhmiä.

Mieltä osoitettiin itsenäisyyspäivänä myös ainakin Oulussa, jossa oli koolla sekä Oulu ilman natseja -mielenosoitus että äärioikeistolaisen Suomen Kansa Ensin -ryhmän mielenosoitus. Oulun poliisin mukaan mielenilmaukset sujuivat ilman järjestyshäiriöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.