Mitä puolueet vastaavat hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksiin?

Antti Rinne (sd.) erosi pääministerin tehtävästä luottamuspulan takia. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Tänään selviää, mitä puolueet vastaavat hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyksiin hallitusohjelmasta. SDP pyrkii kokoamaan uuden hallituksen ripeästi vanhalle pohjalle.

Hallitusneuvotteluissa ei pitäisi tulla eteen isompia vaikeuksia, sillä kaikki kaatuneen hallituksen viisi puoluetta ovat sitoutuneet hallituspohjaan ja -ohjelmaan.

Rinne on pyytänyt eduskuntaryhmiltä vastausta kolmeen kysymykseen: ovatko puolueet valmiita hyväksymään nykyisen hallitusohjelman, ovatko ne valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle. Vastauksia odotetaan tänään kello 16:een mennessä. Vastaukset julkistetaan sen jälkeen eduskunnan verkkopalvelussa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan kysymyksistä voi jo ennakoida, että hallitusneuvotteluista ei ole tulossa pitkät.

Hallitusneuvottelut on tarkoitus käydä sunnuntain aikana. Tavoitteena on, että hallitus päästään nimittämään jo tiistaina.

"Hallitustunnustelijan tehtävä on varsin symbolinen"

Rinteen valintaa hallitustunnustelijaksi on kritisoitu, sillä hän erosi pääministerin tehtävästä luottamuspulan takia. Suurimpana eduskuntapuolueena SDP sai valita hallitustunnustelijan. Rinteen valinta sopi myös keskustalle, vaikka se oli ilmaissut Rinteelle epäluottamusta pääministerinä muutama päivä aiemmin.

– Tässä tilanteessa, kun kaikki viisi puoluetta ovat ilmoittaneet, että jatketaan vanhalla pohjalla ja vanhalla ohjelmalla, hallitustunnustelijan tehtävä on varsin symbolinen, perusteli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen torstaina.

Rinteen mukaan SDP pyrkii saamaan omat päätöksensä valmiiksi jo sunnuntai-iltana. Kaikkien puolueiden päätöksentekoelimet eivät kuitenkaan ole Rinteen mukaan vielä sunnuntaina koolla päättämässä.

SDP:n on tarkoitus päättää pääministeriehdokkaastaan puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina. Samalla valitaan myös uusi ministeri eronneen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) tilalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuone laajenee Sokoksen kolmanteen kerrokseen
 2. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan
 3. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 4. Näpistelijä jäi kiinni kaupassa, varas Fazerin tehtaalla
 5. Asemies piinasi poliisia ja omakotialueen asukkaita koko päivän Lahden Patomäessä
 6. Entinen Vuohelan Herkku hakeutui yrityssaneeraukseen – taustalla Lahteen rakennetusta leipomosta periytyvät velat
 7. Vironviina-nettisivuston pitäjän kaikki syytteet nurin, oikeuden mukaan alkoholin nettimyynti ei ollut laitonta
 8. Jenkkifutiksen Vaahteramalja pelataan ensi syksynä Lahdessa
 9. Jukka Oksaharjun kolumni: Maakunnissa asuminen auttaa säästämään ja sijoittamaan
 10. "Kolmas vuosi oli kulttuurishokki", sanoo lahtelaistunut pietarilainen – tiukat kielitaitovaatimukset vaikeuttavat työllistymistä
 11. Saksan ampumista epäillään terroriteoksi – teossa viitteitä muukalaisuusvastaisuudesta
 12. Pääkirjoitus: Haaviston piina vain pahenee
 13. Chiméne Bavardin Esalainen: Yksinäisyyttä, sekavia suhteita ja lukuisia hittejä – kolmen englantilaisen rokkikukon vaiheissa on ollut paljon yhteistä
 14. Sibeliustalon uudet tuolit saatetaan tehdä Unkarissa, Virossa tai Suomessa: "Alihankinnassa ei ole mitään väärää", sanoo Lahden kaupungin rakennuttajapäällikkö
 15. Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.