Hallitustunnustelija Rinteen mukaan hallitus on muodostettavissa nykyiselle pohjalle – ei kommentoinut omaa tulevaa asemaansa

SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi, että uusi hallitus saadaan nähtävästi kasaan vanhan pohjalta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on tavannut eduskuntaryhmien edustajat tänään. Hän arvioi, että tunnustelujen lopputuloksena näyttäisi siltä, että hallitus olisi muodostettavissa nykyiselle pohjalle ja täsmälleen samalla ohjelmalla.

Uutta hallitusta ryhtyvät siis muodostamaan SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Hallitustunnustelujen tulos oli täysin odotettu, sillä nämä viisi puoluetta ovat koko ajan halunneet jatkaa hallitusyhteistyötä.

Tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Rinne antoi myös kiitosta nykyisen opposition kanssa hallitustunnustelujen aikana käymistään keskusteluista. Rinteen mukaan keskusteluissa käytiin eri näkökulmista läpi tulevaa aikaa liittyen hallituksen työskentelyyn ja hallitusohjelman sisältöön.

Varsinaiset hallitusneuvottelut käytiin tunnustelujen jälkeen tänään iltapäivällä. Kyse oli lähinnä muodollisuudesta, sillä neuvotteluihin osallistuvat puolueet olivat jo hallitustunnustelijalle antamissaan vastauksissa sitoutuneet vanhaan hallitusohjelmaan.

Neuvotteluissa puolueet sopivat jatkavansa yhteistyötä vanhan hallitusohjelman sekä jo tehtyjen päätösten pohjalta vailla muutoksia.

Tulevan pääministerin nimi selviää illalla

SDP:n puoluevaltuusto päättää tänään illalla puolueen pääministeriehdokkaasta, josta käytännössä tulee Suomen seuraava pääministeri. Pääministeriehdokkaaksi pyrkivät liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). Puoluevaltuuston kokous alkaa kello 17.30.

Tänään illalla myös keskusta päättää osallistumisestaan tulevaan hallitukseen. Huomenna hallitukseen lähdöstä päättävät vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Rinteen arvion mukaan eduskunta äänestäisi uudesta pääministeristä tiistaina.

Omaa mahdollista tehtäväänsä tulevassa hallituksessa Rinne ei ollut valmis arvioimaan. Hän ei myöskään ollut valmis kommentoimaan spekulaatioita mahdollisesta asemastaan eduskunnan puhemiehistössä. Rinne totesi olevansa kansanedustaja ja SDP:n puheenjohtaja kesään asti.

Räsänen piti aamun keskustelukierrosta turhauttavana

Hallitustunnustelija Rinne sai eilen eduskuntaryhmien vastaukset kysymyksiinsä. Tänään Rinne kävi vielä keskusteluja vuorotellen eri eduskuntaryhmien kanssa.

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Päivi Räsänen luonnehti aamun keskustelukierrosta turhauttavaksi, koska kumpikaan mahdollisista pääministeriehdokkaista – Marin tai Lindtman – ei ollut paikalla keskustelussa.

– Mielestäni olisi ollut viisaampaa, että tämä prosessi olisi siirretty huomiselle päivälle, eli niin, että olisi voitu käydä keskusteluja tulevan pääministerin kanssa, tai että he olisivat tänään olleet paikalla, Räsänen sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueellaan olevan jo kokemusta neuvotteluprosesseista, joiden tulos tiedetään etukäteen. Tällä hän viittasi sekä viime kevään hallitustunnusteluihin että kesän 2017 tapahtumiin, jolloin Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa ollut perussuomalaiset hajosi hallituksessa jatkaneisiin sinisiin ja ulos heitettyihin perussuomalaisiin.

– Me lähdimme perussuomalaisten kanssa kuitenkin siitä, että vastaamme vakavissamme niihin kysymyksiin, joita meille esitetään. Olemme tehneet selväksi sen, että meillä on valmius osallistua hallitusyhteistyöhön, Halla-aho kommentoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei käynyt enää iltapäivällä kuulemassa, mihin tulokseen Rinne hallitustunnusteluissaan oli päätynyt. Nyt-liikkeen Harry Harkimo ei osallistunut koko hallitustunnusteluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.