Marin vai Lindtman? Puheet saivat yhtä paljon suosiota SDP:n puoluevaltuustolta

SDP:n pääministeriehdokkaiksi haluavat Antti Lindtman ja Sanna Marin pitivät puheensa puoluevaltuuston kokouksessa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Puheet on pidetty ja äänestys SDP:n pääministeriehdokkaasta alkanut SDP:n puoluevaltuustossa. Molemmat ehdokkaat saivat raikuvat aplodit, joten niiden perusteella ei pysty tekemään johtopäätöksiä voittajasta.

Ensimmäisenä aakkosjärjestyksen mukaan puhunut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korosti puheessaan muun muassa ilmastotoimien roolia ja tasa-arvon rakentamista. Lindtman myös nosti esille pääministerin roolin politiikan myrskyjen keskellä.

– Pääministerin pitää vakauttaa politiikkaa niin, että kansalaiset voivat aloittaa aamunsa levollisin mielin, Lindtman sanoi.

Pitkin puhettaan pääministeriehdokas myös korosti yhteistyön ja muiden kuuntelemisen roolia.

– Pääministerinä minulla olisi isot korvat ja pieni suu, Lindtman kehui.

Myös kannatuspuheissa korostettiin myös Lindtmanin kykyä kuunnella ja olla kiinnostunut kaikista, myös aloittelevista politiikoista. Lindtman tunnusti, että hänellä on voimakas kilpailuvietti ja voittamisen halu.

Marin keskittyi yhteisöön

Puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin puheessa kuului selkeä yhteishengen nostattaminen.

Hän painotti puheessaan kokemustaan sairastuneen puheenjohtajan ja tuolloin SDP:n pääministeriehdokkaana olleen Antti Rinteen sijaisena vaikeana aikana vaalikeväänä ja sen jälkeen saavutettua vaalivoittoa eduskuntavaaleissa.

– Me onnistuimme, koska me seisoimme yhdessä rintamassa ja meillä oli yhteinen päämäärä: muuttaa Suomen suunta, Marin sanoi.

Hän myös nosti esiin ministerikokemuksensa ja korosti puheessaan pääministerille kuuluvia tehtäviä ja rooleja enemmän kuin Lindtman.

Marin kävi myös läpi tukalaa poliittista tilannetta.

– Työmarkkinatilanne on hyvin vaikea. Huomenna satatuhatta ihmistä on lakossa. Ulkoministeriössä kuohuu. Hallituksen rivit on saatava suoriksi, luottamus ja toimintakyky on palautettava.

– Hyvät toverit, minä olen tilanteen tasalla, hän vakuutti.

Kannatuspuheenvuoroissa Marinia luonnehdittiin uuden sukupolven johtajaksi, joka ei väistä vastuuta, vaan osoittaa vahvaa sitoutumista.

– On hienoa, että tässä maassa on mahdollista, että sukupuolesta tai iästä riippumatta pätevimmät valitaan yhteiskunnan kovimpiin tehtäviin. Minä olen osoittanut kykyni. Joka kerta, Marin sanoi puheessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.