Luottamuksen korjaaminen, ulkoministeriön tulenarka tilanne ja työmarkkinasolmu – Suomen tuleva pääministeri joutuu välittömästi äärimmäisen paineen alle, arvioi tutkija

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että SDP:n kannatus ei lähde kasvuun ennen kuin puolue löytää uuden "suuren tehtävän" toteutettavakseen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Sosiaalidemkraattien pääministeriehdokkaaksi äänestettiin sunnuntai-iltana puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin. Tulevalla pääministerillä on edessään pöytä täynnä tekemätöntä työtä, arvioi aiemmin päivällä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskusta johtava Markku Jokisipilä.

Jokisipilän mukaan ensimmäinen kohta asialistalla on eheyttää luottamus hallituspuolueiden välillä. Antti Rinteen (sd.) hallitus kaatui keskustan pääministerille esittämään epäluottamukseen.

– Päähallituspuolueiden eli SDP:n ja keskustan täytyy korjata mahdolliset luottamuskuopat. Siitä on päästävä eroon siten, ettei se kahlitse tulevan pääministerin käsiä, Jokisipilä sanoo.

Ensimmäinen pääministerin kohtaama vaaranpaikka liittyy ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) asemaan. Haaviston ja ulkoministeriön virkamiesten välillä on uutisoitu olevan erimielisyyksiä siitä, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pitäisi päättää.

Perussuomalaiset ovat kertoneet olevansa valmiina esittämään välikysymyksen hallitukselle, mikäli Haavisto jatkaa ulkoministerinä.

– Luulen, että tämä on ensimmäinen konkreettinen kysymys, mikä Marinin tai Lindtmanin syliin putoaa. Siihen on jokin ratkaisu löydettävä ja onnistuttava pääsemään eteenpäin ilman, että se kriisiyttää hallituksen toiminnan, Jokisipilä arvioi.

Demaripääministeri vaikeassa raossa

Suurin yksittäinen politiikan haaste liittyy Jokisipilän mukaan työmarkkinoihin. Noin 100 000:ta palkansaajaa koskevat lakot alkavat maanantaina, ja työehtosopimuskierros on vasta alussa. Keväällä neuvotellaan naisvaltaisten julkisen puolen alojen työehdoista, ja liitot ovat jo peräänkuuluttaneet tuntuvia palkankorotuksia.

Hallitusohjelman kirjaukset 60 000 lisätyöllisestä ja kunnianhimoisista ilmastotavoitteista voivat pistää SDP:n pääministerin vaikeaan rakoon, pohtii Jokisipilä.

– SDP on lähtökohtaisesti asemassa, jossa se on työntekijäosapuolen puolella. Voi muodostua haastavaksi osoittaa solidaarisuutta työmarkkinoilla ja samalla toteuttaa hallitusohjelmaa.

Erot ehdokkaiden välillä pienet

Jokisipilä piti Marinia ja Lindtmania samankaltaisina ehdokkaina. Molemmilla on johtajakokemusta kuntapolitiikassa. He ovat toimineet kaupunginvaltuuston puheenjohtajina, Lindtman Vantaalla ja Marin Tampereella.

Jokisipilän mukaan Marinilla on hieman enemmän poliittista kokemusta ministerisalkkunsa vuoksi. Marin myös johti SDP:n vaalikampanjaa alkuvuonna Rinteen ollessa sairauslomalla.

– Molemmat ovat hyvin sosiaalidemokraattien näköisiä ehdokkaita. Sanna Marin on jonkun verran enemmän vasemmalla ja edustaa tämän vuosituhannen yleistä punavihreyttä. Antti Lindtmanissa on sitten enemmän tällaista ay-demaria ja poliittista pragmaatikkoa, Jokisipilä summaa ehdokkaiden poliittisia näkemyksiä.

Jokisipilän mukaan ehdokkaiden varsinaista politiikan tekemistä hälventää se, että tuleva hallitus jatkaa vanhalla hallitusohjelmalla.

– Sitä kautta uuden pääministerin politiikka tulee väistämättä olemaan Antti Rinteen näköistä. Hän toteuttaa hallitusohjelmaa, jonka Rinne on tehnyt.

Suuri tehtävä hakusessa

Keväällä vaalivoittoon yltäneen SDP:n kannatus sittemmin painunut kannatusmittaus toisensa perään. Viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa SDP:n kannatus oli 13,2 prosenttia.

Jokisipilän mukaan Rinne pyrki pääministerinä tekemään sosiaalidemokraattista politiikkaa, mutta se ei kannatuksessa näkynyt lainkaan.

– Sosiaalidemokraattisen puolueen suurta missiota on etsitty Eero Heinäluoman päivistä lähtien. Heinäluoma ei sitä löytänyt, Jutta Urpilainen ei sitä löytänyt, Rinne ei sitä löytänyt, tutkija sanoo.

Jotta kannatus saataisi jälleen kasvuun, Rinteen seuraajan täytyy löytää suuri tehtävä, jota SDP suomalaisessa politiikassa toteuttaa, Jokisipilä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 2. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 3. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 4. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Aurinko hellii viikonloppuna myös Lahdessa – Sopenkorven havaitoasemalla hätyyteltiin lauantaina hellerajaa jo ennen puoltapäivää
 8. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 9. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 12. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 13. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 14. Rami Lehdon Vierailija-kolumni: Suomi maksaa jälleen rekkalasteittain vappusatasia etelään – hallituksen viesti suomalaisille: "Kaivakaa enemmän taskuja, kohta lähetämme lisää laskuja"
 15. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.