Oikeus määräsi mieskaksikolle veropetoksista pitkät ehdolliset tuomiot - tunnustus lyhensi rangaistuksia

Marja-Liisa Aidantausta

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä pitkiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Tuomiot olisivat olleet vielä pitempiä, jos miehet eivät olisi tunnustaneet tekojaan ja myötävaikuttaneet rikosten selvittämiseen.

Oikeuden mukaan toinen mies syyllistyi kolmeen törkeään veropetokseen ja törkeään kirjanpitorikokseen. Hänet tuomittiin niistä yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Jos mies ei olisi auttanut rikosten selvittämisessä, tuomio olisi ollut kaksi vuotta ja neljä kuukautta vankeutta.

Toinen mies tuomittiin viidestä törkeästä veropetoksesta ja kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Ilman lievennystä tuomio olisi ollut kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta vankeutta. Lisäksi hänet määrättiin 40 tunnin yhdyskuntapalveluun. Toista miestä ei määrätty yhdyskuntapalveluun vamman takia.

Kumpikin mies sai kolmen vuoden liiketoimintakiellon.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2012-14 Lahdessa ja Hollolassa. Miehet olivat vastuuhenkilöitä yrityksissä, jotka toimivat muun muassa rakennusalalla. Miehet jättivät liiketapahtumia kirjaamatta ja tilinpäätöksiä laatimatta. Lisäksi he antoivat itse tai välikäsihenkilöiden kautta verottajalle vääriä tietoja välttääkseen veroja tai saadakseen ne mataliksi. He jättivät ilmoittamatta myyntituloja, palkkoja, ennakonpidätyksiä ja sosiaaliturvamaksuja.

Oikeus hyväksyi verohallinnon vaatimuksen, että kaksikon pitää yhteisvastuullisesti korvata maksamatta jättämiään arvonlisäveroja ja työnantajasuorituksia korkoineen noin 397 000 euroa. Lisäksi kummankin pitää korvata maksamatta jättämiään tuloveroja liki 41 000 euroa.

Verohallinto perii itse sille tuomitut summat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 2. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 3. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 6. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 7. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.