Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Ville Skinnari ja Timo Harakka vaativat työttömille kannustavaa palvelutakuuta

SDP:n Ville Skinnari ja Timo Harakka esittävät työttömille palvelutakuuta. Heidän mukaansa työttömiä pitää auttaa takaisin työelämään eikä rangaista heitä. Tällä he viittaavat aktiivimalliin, jossa työttömiä patistetaan työllistämistoimiin tai heidän etuuksiaan leikataan.

Kaksikko moittii hallituksen esitystä aktiivimallista hätäisesti valmistelluksi ja epäoikeudenmukaiseksi.

- Työttömiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella. Velvoitteita ei voi myöskään lisätä ilman, että julkinen valta osaltaan takaa mahdollisuudet velvoitteiden täyttymiseen.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa kansalaisaloite, jossa vaaditaan lain kumoamista. Skinnari ja Harakka eivät halua odottaa aloitteen käsittelyä eduskunnassa, vaan vaativat, että tilanteeseen pitää puuttua välittömästi.

Kaksikon esittämässä palvelutakuumallissa jokaiselle työttömälle laadittaisiin kasvokkain työllistymissuunnitelma. Sitä ennen olisi seikkaperäisellä terveystarkastuksella varmistettu työllistymisen edellytykset. Te-toimiston virkailija kävisi henkilökohtaisesta läpi suunnitellut työllistäjät.

- Sanktioita voidaan harkita vasta sen jälkeen, kun aidot työtilaisuudet on menetetty.

"Te-toimistoille lisää voimavaroja"

Ville Skinnari ja Timo Harakka lisäisivät te-toimistojen resursseja huomattavasti. Heidän mukaansa te-resurssien merkitystä on väheksytty myös valtiovarainministeriössä.

- Tämä heijastaa hallituksen vihamielistä asennetta työvoimapalveluihin. Ideologisista syistä työvoimapalveluita heikennetään sen sijaan, että niiden vaikuttavuutta pyrittäisiin lisäämään.

He toteavat, että muissa Pohjoismaissa panostetaan työllisyyteen moninkertaiset resurssit. Tanskassa on yhdellä työvoimavirkailijalle 12 asiakasta, Suomessa taas 166.

- Palveluiden laatu heittelehtii liikaa paikkakunnittain. Parhaissa te-toimistoissa työntekijät ovat jalkautuneet yrityksiin myymään asiakkaitaan työvoimaksi.

- Lakiin on kirjattava työttömän velvoitteen vastapainoksi myös julkisen vallan palvelutakuu.

Kaksikko laittaisi palvelutakuun ohella toimeen Lauri Ihalaisen esittämän seitsemänkohtaisen toimenpideohjelman. Hän esitti muun muassa Polku tulevaisuuteen -toimenpideohjelmaa noin 70 000 nuorelle, joilta puuttuu koulutus- tai työpaikka.

Lahtelainen Ville Skinnari on SDP:n varapuheenjohtaja sekä talousvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsen. Timo Harakka on SDP:n tulevaisuus- ja teknologia työryhmän puheenjohtaja sekä elinkeinojaoston jäsen.