Ville Skinnari ja Timo Harakka vaativat työttömille kannustavaa palvelutakuuta

Marja-Liisa Aidantausta

SDP:n Ville Skinnari ja Timo Harakka esittävät työttömille palvelutakuuta. Heidän mukaansa työttömiä pitää auttaa takaisin työelämään eikä rangaista heitä. Tällä he viittaavat aktiivimalliin, jossa työttömiä patistetaan työllistämistoimiin tai heidän etuuksiaan leikataan.

Kaksikko moittii hallituksen esitystä aktiivimallista hätäisesti valmistelluksi ja epäoikeudenmukaiseksi.

- Työttömiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella. Velvoitteita ei voi myöskään lisätä ilman, että julkinen valta osaltaan takaa mahdollisuudet velvoitteiden täyttymiseen.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa kansalaisaloite, jossa vaaditaan lain kumoamista. Skinnari ja Harakka eivät halua odottaa aloitteen käsittelyä eduskunnassa, vaan vaativat, että tilanteeseen pitää puuttua välittömästi.

Kaksikon esittämässä palvelutakuumallissa jokaiselle työttömälle laadittaisiin kasvokkain työllistymissuunnitelma. Sitä ennen olisi seikkaperäisellä terveystarkastuksella varmistettu työllistymisen edellytykset. Te-toimiston virkailija kävisi henkilökohtaisesta läpi suunnitellut työllistäjät.

- Sanktioita voidaan harkita vasta sen jälkeen, kun aidot työtilaisuudet on menetetty.

"Te-toimistoille lisää voimavaroja"

Ville Skinnari ja Timo Harakka lisäisivät te-toimistojen resursseja huomattavasti. Heidän mukaansa te-resurssien merkitystä on väheksytty myös valtiovarainministeriössä.

- Tämä heijastaa hallituksen vihamielistä asennetta työvoimapalveluihin. Ideologisista syistä työvoimapalveluita heikennetään sen sijaan, että niiden vaikuttavuutta pyrittäisiin lisäämään.

He toteavat, että muissa Pohjoismaissa panostetaan työllisyyteen moninkertaiset resurssit. Tanskassa on yhdellä työvoimavirkailijalle 12 asiakasta, Suomessa taas 166.

- Palveluiden laatu heittelehtii liikaa paikkakunnittain. Parhaissa te-toimistoissa työntekijät ovat jalkautuneet yrityksiin myymään asiakkaitaan työvoimaksi.

- Lakiin on kirjattava työttömän velvoitteen vastapainoksi myös julkisen vallan palvelutakuu.

Kaksikko laittaisi palvelutakuun ohella toimeen Lauri Ihalaisen esittämän seitsemänkohtaisen toimenpideohjelman. Hän esitti muun muassa Polku tulevaisuuteen -toimenpideohjelmaa noin 70 000 nuorelle, joilta puuttuu koulutus- tai työpaikka.

Lahtelainen Ville Skinnari on SDP:n varapuheenjohtaja sekä talousvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsen. Timo Harakka on SDP:n tulevaisuus- ja teknologia työryhmän puheenjohtaja sekä elinkeinojaoston jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 2. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 3. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 6. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 7. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.