Ville Skinnari ja Timo Harakka vaativat työttömille kannustavaa palvelutakuuta

Marja-Liisa Aidantausta

SDP:n Ville Skinnari ja Timo Harakka esittävät työttömille palvelutakuuta. Heidän mukaansa työttömiä pitää auttaa takaisin työelämään eikä rangaista heitä. Tällä he viittaavat aktiivimalliin, jossa työttömiä patistetaan työllistämistoimiin tai heidän etuuksiaan leikataan.

Kaksikko moittii hallituksen esitystä aktiivimallista hätäisesti valmistelluksi ja epäoikeudenmukaiseksi.

- Työttömiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella. Velvoitteita ei voi myöskään lisätä ilman, että julkinen valta osaltaan takaa mahdollisuudet velvoitteiden täyttymiseen.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa kansalaisaloite, jossa vaaditaan lain kumoamista. Skinnari ja Harakka eivät halua odottaa aloitteen käsittelyä eduskunnassa, vaan vaativat, että tilanteeseen pitää puuttua välittömästi.

Kaksikon esittämässä palvelutakuumallissa jokaiselle työttömälle laadittaisiin kasvokkain työllistymissuunnitelma. Sitä ennen olisi seikkaperäisellä terveystarkastuksella varmistettu työllistymisen edellytykset. Te-toimiston virkailija kävisi henkilökohtaisesta läpi suunnitellut työllistäjät.

- Sanktioita voidaan harkita vasta sen jälkeen, kun aidot työtilaisuudet on menetetty.

"Te-toimistoille lisää voimavaroja"

Ville Skinnari ja Timo Harakka lisäisivät te-toimistojen resursseja huomattavasti. Heidän mukaansa te-resurssien merkitystä on väheksytty myös valtiovarainministeriössä.

- Tämä heijastaa hallituksen vihamielistä asennetta työvoimapalveluihin. Ideologisista syistä työvoimapalveluita heikennetään sen sijaan, että niiden vaikuttavuutta pyrittäisiin lisäämään.

He toteavat, että muissa Pohjoismaissa panostetaan työllisyyteen moninkertaiset resurssit. Tanskassa on yhdellä työvoimavirkailijalle 12 asiakasta, Suomessa taas 166.

- Palveluiden laatu heittelehtii liikaa paikkakunnittain. Parhaissa te-toimistoissa työntekijät ovat jalkautuneet yrityksiin myymään asiakkaitaan työvoimaksi.

- Lakiin on kirjattava työttömän velvoitteen vastapainoksi myös julkisen vallan palvelutakuu.

Kaksikko laittaisi palvelutakuun ohella toimeen Lauri Ihalaisen esittämän seitsemänkohtaisen toimenpideohjelman. Hän esitti muun muassa Polku tulevaisuuteen -toimenpideohjelmaa noin 70 000 nuorelle, joilta puuttuu koulutus- tai työpaikka.

Lahtelainen Ville Skinnari on SDP:n varapuheenjohtaja sekä talousvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsen. Timo Harakka on SDP:n tulevaisuus- ja teknologia työryhmän puheenjohtaja sekä elinkeinojaoston jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 2. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 3. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 5. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 6. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 7. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 8. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 9. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 10. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskulla – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 11. Näppikset: Tuli selväksi, että ennen diagnoosin varmentamista ehdin parantua tai kuolla.
 12. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 13. Heikki Helinin Vierailija-kolumni: Lahdessa vähemmän työpaikkoja kuin vuonna 1990
 14. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 15. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.