Sipilä nimitti työnantajia lampaiksi - heinolalainen toimitusjohtaja suivaantui: "Tervetuloa katsomaan, millaista työelämä oikeasti on"

Plastepin toimitusjohtaja Kristiina Ketomäki suivaantui siitä, että pääministeri Sipilä nimitti muun muassa yrittäjiä lampaiksi. Plastep työllistää noin 40 ihmistä, eikä yhtäkään työtä pysty tekemään ilman perehdytystä. Sami Lettojärvi

Saara Larkio

Heinolalainen toimitusjohtaja Kristiina Ketomäki on suivaantunut pääministeri Juha Sipilän yrittäjille ja muille työnantajille antamaan "lempinimeen". Sipilä puhui sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla aktiivimallista ja sanoi, että "Mä pidän meitä suomalaisia, joilla menee paremmin, tai yrityksiä ja työnantajia lampaina, jos emme löydä 200 000 ihmiselle joka toinen viikko kolmen tunnin työjaksoa".

Kristiina Ketomäki on Pertunmaan Kuortissa muoviosia valmistavan Plastep oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja. Yritys työllistää noin 40 ihmistä.

- Sipilän kommentti on kohtuutonta työnantajien syyllistämistä. Pienyrittäjät työllistävät valtavasti ihmisiä, kouluttavat työntekijät ja pitävät heidän osaamisestaan huolta työsuhteen aikana. Meidän firmassamme työntekijä pitää perehdyttää, teki hän sitten mitä tehtävää tahansa. Kysymys on laatu- ja turvallisuusvaatimuksista, joihin mitkään kolmen tunnin tai muutaman päivän työllistämispätkät eivät sovi, Ketomäki sanoo .

Ketomäki sanoo, että uuden työntekijän palkkaaminen vaatii paljon hallinnollista työtä ja sitoo perehdytystä tekeviä esimiehiä tai muita työntekijöitä.

- Työnantajan pitää noudattaa lakeja ja työntekijän pitää oppia talon tavat. En edes halua ajatella työstä ja työnteosta, kuten Sipilä tuntuu ajattelevan. Jos työnantaja ei itse arvosta itseään ja osaamistaan, ei sitä tee työntekijäkään.

Ketomäen julkinen Fb-päivitys sai aikaan kuhinaa somessa

Ketomäki teki maanantaina julkisen Facebook-päivityksen, jossa hän otti voimakkaasti kantaa Sipilän näkemyksiin ja kutsui ministerit tutustumaan Plastepin toimintaan. Päivitys oli kerännyt tunneissa yli 100 tykkäystä ja se oli jaettu kymmeniä kertoja. Kommenttikentässä Ketomäki sai paljon tukea näkemyksilleen.

"Me koulutamme henkilöstöä omalla kustannuksellamme ja kehitämme toimintaa jotta pärjäisimme globaalissa kilpailussa. Näin kuuluu tehdä. Lisäksi huolehdimme joka ikisestä velvoitteesta joka yrityksiä koskee, joita yrityksille asetetaan koko ajan lisää. Tästä toiminnasta palkkiona kuulen olevani lammas. Ymmärryksen lisäämiseksi kutsunkin teidät, arvon ministerit vierailulle, tutustumaan PK-teollisuusyrityksen arkeen niin kerron millä tavalla ja millä reunaehdoilla palkkaamme ihmisiä töihin", Ketomäki kirjoittaa päivityksessään.

Yksikään ministeri ei ole vielä ottanut Ketomäkeen yhteyttä.

- En ole tästä yllättynyt. Mutta haluan herättää tästä aiheesta keskustelua ja toivotan ministerit tervetulleiksi meille katsomaan, millaista työelämä oikeasti on.

Ketomäki ihmettelee, onko Sipilä unohtanut, miksi yritykset ylipäätään palkkaavat työntekijöitä.

- Me palkkaamme, jos asiakas ostaa tuotetta. Tai eläköityville työntekijöille seuraajia. Emme ole sosiaalitoimisto emmekä työllisyystilastojen putsaaja. Aktiivimalli ei tuota hyviä työntekijöitä eikä hyviä työsuhteita, Ketomäki sanoo.

Aiheeseen liittyvää

 1. Kierrokset kasvavat aktiivimallissa – SAK järjestää poliittisen mielenilmauksen
  15.1.2018 13:20
 2. SAK:n ja STTK:n hallitukset ruotivat aktiivimallia
  15.1.2018 1:31
 3. Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi 100 000 allekirjoitusta
  4.1.2018 9:04
 4. Aktiivimallin arki: Outi Halme halusi työvoimakoulutukseen, te-toimistolla ei ole tarjota mitään
  15.1.2018 6:00

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut