Lahti-lackathonissa muotoillaan kaupungin strategiaa - osallistujille leffalippuja

Miten nuoret saadaan jäämään Lahteen? Miten asukkaiden tulisi puhua Lahdesta? Työpajoissa pohditaan esimerkiksi brändiä.

Lahti-lackathonin työpajoissa on tavoitteena saada opiskelijoiden ideat ja asukkaiden arkipäivän kokemukset kohtaamaan. Katja Luoma

Minna Krupka

Lahti pyytää ihmisiä mukaan kaupungin kehittämiseen. Ryhmätyömuotoinen ideointi järjestetään noin kuuden tunnin mittaisena Lahti lackathon -tapahtumana Malski Areenalla lauantaina 3. helmikuuta.

Lackathon juontaa nimensä hackathonista. Sillä tarkoitetaan tilaisuutta, jossa ihmiset johdetusti luovat yhdessä kehittämisideoita ja ratkaisuja ennalta määritettyihin ongelmiin. Hackathon-termiä on usein käytetty eritoten tietokone-ohjelmistojen kehittämisessä, ja sana tuleekin hack ja marathon sanojen yhdistelmästä.

Lahdessa ideointiin johdattelee Aleksi Neuvonen yhteiskunnallisiin ongelmiin keskittyneestä yrityksestä, ajatushautomo Demos Helsingistä. Neuvonen alustaa kaupungin suurimpien muutoshaasteiden ratkaisun uusista mahdollisuuksista. Ryhmätyöskentelyn aiheena on kaupunkikeskustan vetovoiman kehittäminen.

Toisen alustuksen pitää lounastauon jälkeen Niko Herlin Great Minds -yhtiöstä. Yritys on keskittynyt muun muassa yritysvalmennukseen ja strategioiden kehittämiseen. Ryhmässä ihmiset pääsevät suunnittelemaan sitä, miten Lahti muuntuu innovaatiokaupungiksi, jossa asukkaiden ja yritysten ideoita osataan ruokkia ja hyödyntää vielä paljon nykyistä paremmin.

Lackathon on kaksiosainen. Perjantain kutsupohjaiseen työpajaan osallistuu opiskelijoita. Lauantain ideointipajoihin toivotaan kuntalaisia.

- Mukaan toivotaan eri-ikäisiä asukkaita, joilla on erilaista elämänkokemusta. Opiskelijoita on kutsuttu aivan erikseen ainejärjestöjen kautta, kaupungin ympäristöjohtaja Saara Vauramo sanoo.

Osallistujille kiitoksena lahjat

Ryhmäpohdintojen taustamateriaaleina ovat myös lahtelaisille yrittäjille tehdyt haastattelut vuoden 2017 lopussa sekä kaupunkilaisille tehdyt kyselyt Lahden joulukylän avajaisissa.

- Lackathon on opiskelija- ja asukastapahtuma, jonka toivotaan tuottavan uusia ratkaisuja kaupungin strategian valmisteluun. Työpajassa annetaan muutama kaupungin keskeinen muutoshaaste, johon lähdetään etsimään ihan uusia ratkaisuja. Työpajassa etsitään muun muassa keskustan vetovoimaan uudenlaisia tekijöitä, joita ei ole tunnistettu aiemmin, Vauramo kertoo.

Lahden strategian päivitys tuotaneen päätöksentekoon valtuustoon 16. huhtikuuta.

Tapahtumaan tulee ilmoittautua 24. tammikuuta mennessä täällä. Hakemuksessa tulee perustella syy mukaan hakeutumiselle ja kertoa ammatti- tai koulutustausta. Osallistujat saavat aamukahvien ja lounaan lisäksi tuotelahjakassin, joka sisältää muun muassa leffalipun. Työpajat toteuttaa Suomen Muotoilusäätiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 5. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 8. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 9. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 10. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 11. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 12. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.