Nuorimies ryösti kaupan kassan uhkaamalla puukolla lähietäisyydeltä - hovioikeus piti kovan tuomion voimassa

Mikko Kivelä

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ratkaisun, jolla se oli tuominnut juuri 18 vuotta täyttäneen miehen törkeästä ryöstöstä 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lahdessa kyläillyt lohjalainen mies oli huhtikuussa 2017 mennyt aurinkolasit päässä ja pipo kasvoilla Möysässä sijaitsevaan ruokakauppaan ja käskenyt kahdesti puukolla uhaten kassamyyjää avaamaan kassan. Hän oli ottanut kassasta 230 euroa ja paennut juosten. Miehellä oli ollut vaihtotakki mukanaan.

Poliisi otti hänet kiinni lähes verekseltään.

Käräjäoikeuden mielestä teon vaarallisuutta ei vähentänyt se, että kaupassa oli muita asiakkaita. Oikeuden kuulema todistaja ei ollut uskaltanut mennä myyjän avuksi, sillä mies piti puukkoa aivan myyjän kaulan lähellä.

Myyjän ei ollut mahdollista paeta

Lohjalainen valitti hovioikeuteen. Hän katsoi syyllistyneensä perusmuotoiseen ryöstöön, sillä teko oli kestänyt vain muutamia kymmeniä sekunteja eikä hän ollut uhannut myyjää sanallisesti tai käyttänyt fyysistä väkivaltaa.

Hovioikeudessa todistajana kuultu asiakas arvioi puukon olleen 20-30 sentin päässä myyjän päästä.

Ryöstö oli tapahtunut kassalinjan takana ahtaassa tilassa, josta myyjän ei ollut mahdollista paeta ennen kuin ryöstäjä alkoi kahmia rahoja kassasta.

Hovioikeus viittaa tuomiossaan Korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuun, jossa ryöstäjä oli osoittanut myyjää puukolla tiskin yli. KKO määräsi rangaistukseksi 2 vuotta ja 4 kuukautta.

Hovioikeuden mielestä käräjäoikeudella oli perusteet tuomita Max Alex Casimir Vuorikoski (s. 1999) kovempaan, 2 vuoden ja 8 kuukauden rangaistukseen, koska hän oli tehnyt ryöstön ahtaassa tilassa kassalinjan takana.

Käräjäoikeus oli velvoittanut vastaajan maksamaan myyjälle kärsimyskorvauksena 2 000 euroa. Hovioikeus hylkäsi vastaajan vaatimuksen korvaussumman alentamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 7. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 8. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 9. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 10. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 11. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii puuttumaan alaikäisten mielenterveyden häiriöihin yhä varhaisemassa vaiheessa
 12. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 13. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 14. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 15. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.