Nuorimies ryösti kaupan kassan uhkaamalla puukolla lähietäisyydeltä - hovioikeus piti kovan tuomion voimassa

Mikko Kivelä

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ratkaisun, jolla se oli tuominnut juuri 18 vuotta täyttäneen miehen törkeästä ryöstöstä 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lahdessa kyläillyt lohjalainen mies oli huhtikuussa 2017 mennyt aurinkolasit päässä ja pipo kasvoilla Möysässä sijaitsevaan ruokakauppaan ja käskenyt kahdesti puukolla uhaten kassamyyjää avaamaan kassan. Hän oli ottanut kassasta 230 euroa ja paennut juosten. Miehellä oli ollut vaihtotakki mukanaan.

Poliisi otti hänet kiinni lähes verekseltään.

Käräjäoikeuden mielestä teon vaarallisuutta ei vähentänyt se, että kaupassa oli muita asiakkaita. Oikeuden kuulema todistaja ei ollut uskaltanut mennä myyjän avuksi, sillä mies piti puukkoa aivan myyjän kaulan lähellä.

Myyjän ei ollut mahdollista paeta

Lohjalainen valitti hovioikeuteen. Hän katsoi syyllistyneensä perusmuotoiseen ryöstöön, sillä teko oli kestänyt vain muutamia kymmeniä sekunteja eikä hän ollut uhannut myyjää sanallisesti tai käyttänyt fyysistä väkivaltaa.

Hovioikeudessa todistajana kuultu asiakas arvioi puukon olleen 20-30 sentin päässä myyjän päästä.

Ryöstö oli tapahtunut kassalinjan takana ahtaassa tilassa, josta myyjän ei ollut mahdollista paeta ennen kuin ryöstäjä alkoi kahmia rahoja kassasta.

Hovioikeus viittaa tuomiossaan Korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuun, jossa ryöstäjä oli osoittanut myyjää puukolla tiskin yli. KKO määräsi rangaistukseksi 2 vuotta ja 4 kuukautta.

Hovioikeuden mielestä käräjäoikeudella oli perusteet tuomita Max Alex Casimir Vuorikoski (s. 1999) kovempaan, 2 vuoden ja 8 kuukauden rangaistukseen, koska hän oli tehnyt ryöstön ahtaassa tilassa kassalinjan takana.

Käräjäoikeus oli velvoittanut vastaajan maksamaan myyjälle kärsimyskorvauksena 2 000 euroa. Hovioikeus hylkäsi vastaajan vaatimuksen korvaussumman alentamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.