Sataman pysäköinnin maksullisuus ärsyttää yrittäjiä - tulossa valitus hallinto-oikeuteen

Sataman yrittäjät haluavat pitää parkkialueen maksuttomana. Krista Koivisto

Nina Räty

Matkustajasataman pysäköinnin muuttaminen maksulliseksi kaihertaa alueen yrittäjiä.

Tiirismaan Laivat aikoo valittaa Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen.

- Perusteena on se, että lautakunnan yrittäjäjäsenet olivat jäävejä päättämään tästä asiasta, sanoo Tiirismaan Laivojen laivuri Jarmo Lahtinen.

Hän huomauttaa, että 5,5 euron parkkimaksu nostaa Enonsaaren-päiväretken hinnan yli kipurajan. Suuri osa asiakkaista tulee satamaan omalla autollaan.

Myös Lahden Järvimatkailun toimitusjohtaja Kari Sulkanen ihmettelee päätöstä.

- Hassua, että ensin kaupunki rehvastelee sillä, että satama on kaupunkilaisten olohuone ja panee sitten olohuoneen maksulliseksi. Kannattaisi miettiä ensin. Nyt vaarana on, että satama näivettyy, Sulkanen sanoo.

Sulkasen mukaan yhtiö on syntyneessä tilanteessa varautunut lopettamaan päiväristeilyt kokonaan. Normaalikesinä risteilyasiakkaita on ollut 8 000-10 000.

Lahden tekninen ja ympäristölautakunta hylkäsi tiistaina Lahden Satamat Yhdistyksen oikaisuvaatimuksen säilyttää matkustajasataman pysäköintialue maksuttomana. Yhdistys edusti valtakirjalla myös Järvimatkailuja ja Ankkurilahden asukasyhdistystä.

Satamayhdistys kokoontuu ensi keskiviikkona. Puheenjohtaja Eeva Vuojolaisen mukaan kokouksessa käsitellään myös mahdollisen kunnallisvalituksen tekemistä lautakunnan päätöksestä.

- Jos valitus tehdään, panen nimeni alle ilman muuta, Kari Sulkanen lupaa.

Vuojolaisen mukaan yhdistys toivoo, että jos pysäköinti muuttuu maksulliseksi, kaupunki informoisi toimijoita hyvissä ajoi siitä, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Kiekkopaikoista kaaos

Maksullisten paikkojen lisäksi satamaan tulee kiekkopaikkoja. Järvimatkailujen ravintolapäällikkö Jukka Riikonen ennakoi muutaman kiekkopaikan aiheuttavan satamassa kaaoksen, kun ihmiset jonottavat paikan vapautumista.

Riikonen odottaa kaupungilta investointeja satamaan.

- Sen infra alkaa olla ehtoopuolella. Laivojen septilaitteisto on alimitoitettua ja reistailee. Myös sataman yleisilmettä pitäisi kohentaa. Kyse on ihmisten viihtyvyydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 2. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 3. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 4. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Aurinko hellii viikonloppuna myös Lahdessa – Sopenkorven havaitoasemalla hätyyteltiin lauantaina hellerajaa jo ennen puoltapäivää
 8. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 9. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 12. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 13. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 14. Rami Lehdon Vierailija-kolumni: Suomi maksaa jälleen rekkalasteittain vappusatasia etelään – hallituksen viesti suomalaisille: "Kaivakaa enemmän taskuja, kohta lähetämme lisää laskuja"
 15. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.