Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin

Vääksynjoen sillan muinaisjäännös saa opastemuistomerkin. Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys kertoo tiedotteessa, että muistomerkki paljastetaan ja sillan tarina kuullaan Vääksynjoen rannalla Kalmarinpuistossa lähellä Kalmarinrannan parkkialuetta lauantaina 6. kesäkuuta kello 11. Muistomerkin paljastaa Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.). Tilaisuus on osa Vanhan Vääksyn Kesän avajaisviikkoa.

Museovirasto myönsi vuonna 2018 hoitoluvan Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistykselle. Alue on nyt yhteistyössä Asikkalan kunnan kanssa hoidettu luvan mukaiseen kuntoon ja paikalle on teetetty muistomerkki paikallisessa sepän pajassa.

Muinaisen sillan penkereet raivataan esiin Vääksyssä – Museovirasto antoi luvan kehittämisyhdistykselle.

Danielson-Kalmarin huvilan lähellä sijaitsevat kiviset siltapenkereet ovat jäänne Vääksynjoen muinoin ylittäneestä sillasta, joka jäi pois käytöstä kanavan rakentamisen myötä 1860-luvulla.

Muinaismuistolain suojelemalle siltarauniolle ei ole aikaisemmin toteutettu hoitotoimia. Tiedotteen mukaan ajatus hoitoluvan hakemisesta lähti Vääksyn kulttuuriympäristöohjelmasta, johon on kirjattu Pirkanmaalta tutun Adoptoi monumentti -toiminnan mahdollisuuden selvittäminen Vääksyn alueen muinaismuistojen hoitamiseksi. Vaikka kyseistä toimintaa ei ole käynnistetty Päijät-Hämeessä, muinaismuistolain mukaista hoitolupaa oli mahdollista hakea.

Muinaisjäännöksen hoitosuunnitelma laadittiin yhteistyössä alueellisen vastuumuseon sekä maanomistajien eli Asikkalan kunnan ja Väylä-viraston kanssa. Museon ohjeistuksen mukaan muinaisjäännöksen päältä ja ympäriltä poistettiin puusto ja aluskasvillisuus pidetään jatkossa Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen vapaaehtoisten toimesta kurissa, jotta muinaisjäännös voidaan paremmin havaita maisemassa.