Lukijalta: Uudet hävittäjät ovat turvallisuustae

Juhani Melanen, Jukka Elomaa, Risto Vuorisalo

Timo Räsäsen mielestä (ESS 30.5.) Suomen vuosia kestäneet suunnitelmat hävittäjäkaupat olisi peruttava tai ainakin siirrettyä koronapandemian aiheuttaman taloudellisten syiden takia. Haluamme kuitenkin tuoda keskusteluun oman perustellun näkemyksemme hävittäjäkauppojen tärkeydestä maanpuolustuksellemme.

Suomi on tekemässä vuosisadan tärkeintä kokonaisvaltaiseen maanpuolustukseen liittyvää päätöstä ja ratkaisua, kun maallemme valitaan vuonna 2021 uudet nykyaikaiset hävittäjät.

Vanha kalusto on tullut tiensä päähän, eikä vanhojen hävittäjien korjaaminen ole mielekästä eikä tarkoituksenmukaista, sillä kehitys maailmalla on auttamatta kulkenut näiden koneiden ohi.

Maamme on nyt sotilaspoliittisesti hivenen samanlaisessa tilanteessa kuin Suomi varmuusvarastojensa suhteen Covid-19 viruksen iskiessä koko voimallaan meihin, eli ”housut kintuissa".

Mikäli Venäjän suurvaltapoliittisessa etupiiriajattelussa tapahtuisi yhtäkkiä dramaattinen muutos, seisoisimme taas kerran rajalla miettimässä sitä tosiasiaa, että valitettavasti maantieteellemme emme mahda mitään.

Esimerkeistä ei ole puutetta: Georgia, Krim, Ukraina ja Syyria!

Kuka kantaa vastuun, jos lähialuekonflikti eskaloituu nopeasti sodaksi?

Tätä kauppaa on valmisteltu huolella ja konetyypit testattu monipuolisesti ja puolueettomasti jättäen ”lobbarit” kokonaan tarjouskilpailun ulkopuolelle presidentin ”päiväkäskyllä”. Tuskin kukaan on täysin tai kokonaan kiistänyt uusien hävittäjien tarvetta, mutta kuten usein: se hinta, se hinta! Juuri tässä päätösvaiheessa mitataan kansanedustajiemme isänmaallisuus ja puolustuksellinen kaukonäköisyys tulevaisuudessa.

Kuitenkin joillekin kansanedustajille kiusaus ja opportunismi tarjoavat mahdollisuuden sooloiluun ja mahdollisesti oman kannatuksen hetkelliseen kohoamiseen. Mutta onko tämä viisasta pitkällä tähtäimellä, on kokonaan toinen asia.

10 miljardia on kieltämättä iso summa pienelle Suomelle, mutta niin se oli silloinkin, kun 30 vuotta sitten ”laman” aikana hankittiin uudet Hornetit.

Tässä jättikaupassa ratkaisee aina kokonaisuus, huoltovarmuus, käyttöikä ja sotilaallinen suorituskyky sekä ostajamaan omalle aseteollisuudelle tuomat työpaikat sekä muut kompensaatiot. Tärkeää on huomioida se, etteivät uusien valittujen monitoimikoneiden käyttökustannukset ja päivitykset nouse niin suuriksi, että ne seisoisivat vain koristuksina maassa.

Turvallisuuspoliittisesti mahdollinen kauppa kytkee meidät tiettyyn ideologiaan tai maaryhmään. Suomi tekee itsenäisesti päätöksen hävittäjätyypistä, mutta tässä tarvitsemme puolueettomia asiantuntijoita. Eduskuntamme on siis paljon vartija! Koronaepidemian arvellaan maksavan eri lähteiden mukaan viiden vuoden kuluessa maallemme 7–12 miljardin euroa. Se on kova hinta!

Asiantuntijoiden mukaan Suomi elpyy tästäkin vyötä kiristämällä. Mutta jos me nyt lyhytnäköisesti lykkäämme hävittäjäpäätöstä, kuka kantaa vastuun silloin, jos sotilaspoliittinen lähialuekonflikti eskaloituu nopeasti sodaksi, jossa Suomi joutuisi taas kerran yksin puolustamaan rajojaan, kuten talvisodassa?

Kirjoittajat ovat lahtelaisia reservinupseereita

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut