Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"

Kari Anttinen

Lahtelaisen kaupunginvaltuutetun Francis McCarronin (kok.) tapauksen käsittelyä on jatkettu valtuustoryhmien yhteisneuvotteluissa. Niiden seurauksena on aloitettu valmistelu kaupungin eettisten toimintaohjeiden päivittämiseksi.

Neuvotteluista sovittiin toukokuun alussa sen jälkeen, kun kokoomuksen valtuustoryhmä oli antanut McCarronille varoituksen epäasiallisesta käytöksestä Radio Voiman huhtikuisessa haastattelussa. Radiohaastattelu puolestaan liittyi syyttäjän syyttämättäjättämispäätökseen koskien McCarronia ja haastattelun toista osapuolta, valtuutettu Elisa Lientolaa (vas.).

Tapaus juontaa juurensa vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlintaan Lahden kaupungintalolla. Lientola katsoi McCarronin syyllistyneen juhlissa seksuaaliseen ahdisteluun. McCarron puolestaan syytti Lientolaa kunnianloukkauksesta.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat sopivat toukokuussa keskustelevansa siitä, ovatko kokoomuksen valtuustoryhmän toimet olleet riittäviä. Maanantaina annetun tiedotteen mukaan ryhmät eivät ole päässeet yksimielisyyteen asian jatkokäsittelyn tarpeesta ja menettelyistä, ja tiedottavat asiasta jatkossa kukin itse tarpeensa mukaan.

Moni lahtelaisvaltuutettu pitää Francis McCarronin saamaa varoitusta riittämättömänä rangaistuksena

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Pekka Komun allekirjoittaman tiedotteen mukaan ryhmissä on yksimielisesti todettu, että kaupungin eettiset toimintaohjeet kaipaavat päivitystä. Ohjeita tarkennetaan erityisesti valtuutetulle sopivan käyttäytymisen, valtuuston sisäisten sääntöjen ja kunnioittavan käytöksen osalta. Valmistelutyö on jo aloitettu.

Valtuustoryhmistä SDP ehti ensimmäisenä myös kertomaan julki oman kantansa. Komun mukaan heille riittää, jos McCarron esittää vilpittömän ja nöyrän anteeksipyynnön epäasiallisesta käytöksestä.

Kokoomuksen valtuustoryhmä antoi McCarronille varoituksen

Mikäli anteeksipyyntöä ei esitetä, tilapäisen valiokunnan perustaminen asian ratkaisemiseksi on omantunnon kysymys. Puolue ei ohjeista valtuutettuja, miten asiassa tulee mahdollisesti äänestää.

Juttua muokattu 1.6. kello 17.40: korjattu uuden vuoden juhla itsenäisyyspäivän juhlaksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut