Lahti haluaa vahvistaa konserniyhtiöiden hallituksia ulkopuolisilla asiantuntijoilla

ESS

Lahden kaupungin konserniyhtiöiden hallituksiin pyritään saamaan nykyistä enemmän ulkopuolisia asiantuntijoita eli ns. riippumattomia hallitusjäseniä.

Konserni- ja tilajaosto tarkastelee maanantaina kokouksessaan vaihtoehtoja riippumattomien jäsenten kasvattamiseksi Lahti-konsernin osakeyhtiöissä.

Kokoukseen tuodaan kolme eri mallia, joiden perusteella riippumattomien jäsenten määrää voisi kasvattaa.

Lahdessa on 12 sellaista yhtiötä, joiden liiketoiminnan laajuuden ja yhtiön kehityksen vuoksi olisi perusteltua vahvistaa hallitusta riippumattomilla asiantuntijoilla.

Lahti-konsernin yhtiöiden hallituksissa on tällä hetkellä kunnallispolitiikan ulkopuolelta 16 henkilöä, mikä tarkoittaa vain 13:a prosenttia kaikista hallituksen jäsenistä.

Luottamushenkilöpaikkoja konserniyhtiöissä on yhteensä 127.

Muissa suurissa kaupungeissa konserniyhtiöihin on jo otettu asiantuntijoita kunnallispolitiikan ulkopuolelta vahvistamaan yhtiöiden johtoa.

Kaupungin tekemän selvityksen mukaan Tampereella ja Oulussa konserniyhtiöiden hallituksissa on kolmannes jäsenistä riippumattomia. Lahdessa tämä tarkoittaisi 42 uuden asiantuntijan valintaa, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Monissa isoissa kaupungeissa riippumattomia jäseniä on juuri suurimmissa ja kaupungin kannalta merkittävimmissä yhtiöissä.

Kaupungin tiedotteen mukaan sellaisia yhtiöitä, joissa riippumattomien jäsenten lisääminen olisi perustelua ovat Lahti Energia, Lahti Aqua, Lahden Talot, Spatium, KOKO Lahti, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut, Päijät-Hämeen Laitoshuolto, Päijät-Hämeen Jätehuolto, Työterveys Wellamo, Provincia, Lahden Pysäköinti ja Koy Lahden Tiedepuisto.

Riippumattomien jäsenten valinnalla pyritään noudattamaan myös Hyvä hallintotapa -ohjeistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.