Suomi on huumekuolleisuudessa Pohjoismaiden keskikastia, Subutexina tunnettu buprenorfiini edelleen suurin syypää - lue yön uutiskooste

Kauppanimellä Subutex paremmin tunnettu opioidi buprenorfiini aiheuttaa edelleen suurimman osan huumekuolemista Suomessa. Kuvassa poliisin takavarikoimia subutex-tabletteja ja ekstaasitabletteja. HANDOUT / LEHTIKUVA

STT

Huumekuolleisuus on kasvanut Suomessa, kertoo yhteispohjoismainen tutkimus. Tutkimuksessa verrattiin huumeiden ongelmakäyttäjien myrkytyskuolemia Pohjoismaissa vuosina 2017 ja 2012.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2017 Suomessa tapahtui 5,8 huumemyrkytyskuolemaa sataatuhatta asukasta kohden. Vuonna 2012 vastaava kuolleisuusluku oli 4,6.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna suurempi kuolleisuus oli Islannissa ja Ruotsissa, mutta pienempi Norjassa ja Tanskassa.

Kauppanimellä Subutex paremmin tunnettu opioidi buprenorfiini aiheuttaa edelleen suurimman osan Suomen huumekuolemista. Buprenorfiinikuolemiin liittyy lähes aina muiden huumeiden tai alkoholin yhteiskäyttöä.

Uutissuomalainen: Korona-aika on lisännyt tarvetta perustoimeentulotuelle ja yleiselle asumistuelle

Korona-aika on lisännyt tarvetta työttömyysturvan lisäksi Kelan maksamalle perustoimeentulotuelle ja yleiselle asumistuelle, kertoo Uutissuomalainen.

Perustoimeentulotukea sai huhtikuussa yli 11 000 kotitaloutta, jotka eivät olleet saaneet sitä edellisten 12 kuukauden aikana. Määrä kasvoi noin 2 500 kotitaloudella eli 29 prosentilla maaliskuusta.

Yhä useampi on koronakriisin aikana hakenut Kelasta myös yleistä asumistukea. Hakemusten määrä pomppasi reilusti ylöspäin heti maaliskuun puolivälissä, jolloin epidemian poikkeusolot alkoivat, Uutissuomalainen kertoo.

EU-komissio ehdottaa uusia askelmerkkejä koronaviruskriisistä toipumiseen

Euroopan komissio julkistaa tänään esityksensä elpymisrahastosta ja päivitetystä monivuotisesta rahoituskehyksestä. Käytännössä esityksen odotetaan antavan uusia askelmerkkejä siihen, miten EU-maiden toipumista koronaviruskriisistä pystytään tukemaan.

Viime viikolla suuret jäsenmaat Saksa ja Ranska ehdottivat 500 miljardin euron elpymisrahaston perustamista. Ehdotuksessa rahasto rahoitettaisiin EU:n ottamalla lainalla ja varat jaettaisiin tukina niitä tarvitseville. Osa jäsenmaista on suhtautunut Saksan ja Ranskan ehdotukseen epäillen.

Komissio ei ole paljastanut etukäteen, kuinka suuri elpymisrahasto sen esityksessä on.

Aamulla saadaan tuoreita lukuja siitä, miten koronakriisi on iskenyt työllisyyteen

Tänään saadaan tuoretta tilastotietoa siitä, miten koronakriisi on vaikuttanut työllisyyteen Suomessa. Tilastokeskus julkistaa aamulla huhtikuun työllisyysluvut.

Työllisyys kääntyi laskuun jo maaliskuussa, mutta koronakriisi ei vielä tuolloin näkynyt työllisyystilastoissa täydellä voimalla. Esimerkiksi ilmoituksia uusista lomautuksista tuli runsaasti juuri huhtikuun aikana.

Tilastokeskuksen mukaan työllisyysasteen trendi oli maaliskuussa 72,9 prosenttia ja työttömyysasteen 6,6 prosenttia. Työllisiä oli 21 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Twitter varoitti ensi kertaa Trumpin tviittien harhaanjohtavasta sisällöstä - Trump väittää viestipalvelun sekaantuvan vaaleihin

Yhteisöpalvelu Twitter on ensimmäistä kertaa tarttunut faktantarkistuksessaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tviitteihin, kertovat useat kansainväliset mediat.

Twitter merkkasi kaksi Trumpin äänestyskäytäntöjä koskevaa viestiä perättömiksi. Trump oli väittänyt viesteissä postitse lähetettävien äänestyslippujen johtavan vaalituloksen manipulointiin.

Twitteriä on jo pitkään vaadittu puuttumaan sellaisiin Trumpin tviitteihin, jotka eivät ole olleet totuudenmukaisia. Trump vastasi merkintöihin niin ikään tviiteillä. Hän sanoi Twitterin yrittävän sekaantua Yhdysvaltojen tämän vuoden presidentinvaaleihin.

Trump väitti lisäksi viestipalvelun tukahduttavan sananvapautta. Hän kirjoitti, ettei aio presidenttinä sallia sitä.

USA tekee jälleen miehitetyn avaruuslennon, jos sää sallii

Yhdysvalloissa jännitetään tänään maan paluuta miehitettyjen avaruuslentojen tekijäksi lähes vuosikymmenen tauon jälkeen. Astronautit Robert Behnken ja Douglas Hurley on määrä laukaista kohti Maata kiertävää kansainvälistä ISS-avaruusasemaa illalla puoli kahdeltatoista Suomen aikaa.

Sääennusteiden perusteella lähtöä saatetaan joutua lykkäämään lauantaihin

Astronautteja ei enää kuljeta avaruushallinto Nasan kalusto vaan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketti ja sen kärjessä oleva Crew Dragon -miehistöalus.

Yhdysvaltain miehitetyt avaruuslennot päättyivät vuonna 2011, kun avaruussukkulat poistettiin käytöstä. Sen jälkeen amerikkalaiset ovat lentäneet kansainväliselle avaruusasemalle venäläisillä raketeilla. (Lähde: AFP)

Espanjassa alkaa kymmenen päivän suruaika koronan kuolonuhrien muistoksi

Espanjassa alkaa tänään kymmenen päivän mittainen suruaika koronavirusepidemian kuolonuhrien muistoksi. Suruajasta kertoi eilen maan hallitus, joka hyväksyi suruajan tiistaisessa kokouksessaan.

Kaikkien julkisten rakennusten liput lasketaan tänään puolitankoon suruajan vuoksi.

Espanjassa on määrä järjestää myöhemmin myös virallinen seremonia koronan kuolonuhrien muistoksi. Kuningas Felipe VI:n johtaman seremonian tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu vielä tiistaina.

Espanjassa oli kirjattu tiistaihin mennessä yli 27 100 koronaan liittyvää kuolemaa. (Lähde: AFP)

Hongkongissa käsitellään lakia kansallislaulun pilkkaamisesta - poliisi on varautunut levottomuuksiin

Hongkongissa käsitellään tänään kiistanalaista lakiehdotusta, joka tekisi Kiinan kansallislaulun pilkkaamisesta laitonta. Käsittelyn on ennakoitu aiheuttavan levottomuuksia, ja poliisi on lisännyt turvatoimia lainsäädäntövaliokunnan rakennuksen ympärillä.

Lakiehdotuksen mukaan kansallislaulun pilkkaamisesta voisi joutua vankilaan jopa kolmeksi vuodeksi. Buuaaminen kansallislaululle on yleistä Hongkongissa, etenkin jalkapallofanien keskuudessa.

Aktivistien mukaan toteutuessaan laki rajoittaisi sanan- ja ilmaisunvapautta. (Lähde: AFP)

NHL jatkaa kauttaan suoraan 24 joukkueen pudotuspeleillä - ajankohdasta ei vielä tietoa

Maailman ykkösjääkiekkoliiga NHL aikoo jatkaa kauttaan suoraan 24 joukkueen pudotuspeleillä, kertoi liigan komissaari Gary Bettman myöhään tiistaina Suomen aikaa.

NHL on ollut keskeytyksissä maaliskuusta lähtien koronavirustilanteen takia. Bettman ei kertonut pudotuspelien alkamiselle tarkkaa päivämäärää tai paikkaa, kertoo NHL.com. Hän kuitenkin sanoi odottavansa, että pelejä on kesän ja syksyn aikana. Liigan jatkumisen ajankohtaan ja valittaviin pelikaupunkeihin vaikuttaa koronavirustilanteen kehittyminen.

Molempien konferenssien neljä parasta joukkuetta pääsevät suoraan toiselle kierrokselle. Yhteensä seitsemän joukkueen kausi puolestaan päättyy jo runkosarjaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 4. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 5. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 6. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 7. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 8. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 9. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 10. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 11. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 12. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 13. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 14. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 15. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.