Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

"Kamalaa ahdistusta on tullut käytyä läpi" – näin ESS:n lukijat kokevat yksin asumisen koronavirusepidemian aikana

Koronavirus on muuttanut arkeamme monin tavoin. Kysyimme tällä viikolla verkossa, miten lukijamme ovat kokeneet yksin asumisen koronavirusepidemian aikana.

Näin lukijat kommentoivat asiaa:

Ei tämä mennyt niin kuin piti. Melko yksinäistä on ollut ja kamalaa ahdistusta on tullut käytyä läpi.

Päivät ovat toistensa kaltaiset. Viestinvaihtoa netissä, kotiaskareita ja lukemista. Televisiosta ei tule mitään muuta kuin koronaa, lukuun ottamatta jotain iänikuisia uusintoja tai muka hauskoja viihdeohjelmia. Ei naurata yhtään. Kestääkö ihmisten pää tätä viikosta ja kuukaudesta toiseen?

Oma psyykkinen hyvinvointini pysyy kunnossa netin kautta. Kaikilla ikäihmisillä ei ole yhtä hyvin. Suomessa on monta sataatuhatta ikäihmistä, joilla ei ole varaa, kykyä tai uskallusta käyttää tietokonetta. Miten he jaksavat henkisesti, kun yhteydet läheisiin ja ystäviin ovat katkolla?

Minä olen päättänyt käyttää omaa järkeäni. En vaivaa enää kavereitani ruokakasseilla, vaan asioin itse kaupassa ja apteekissa niiden viimeisinä tunteina, jolloin siellä on harvoin muita asiakkaita. Olen toistaiseksi hankkinut yhden kertakäyttömaskin, jos ja kun niiden käyttö tulee pakolliseksi tai tarpeelliseksi. Pääsen sen yhden maskin kanssa ostamaan niitä lisää tai tilaan netistä.

Joskus olisi kiva halata ystävää.

Tämä karanteeni ei ahdista yhtään, mutta taudin pelko ahdistaa. Siksi olen mielelläni yksin. Joka päivä käyn lenkillä yksin, tyttärien tai ystävien kanssa. Hallitus voi purkaa rajoituksia ihan miten vaan, mutta itse pidän edelleen omat rajoitukseni niin kauan kuin katson tarpeelliseksi. En ymmärrä vanhuksia, jotka kokevat tämän rangaistuksena. Meidän kaikkien parhaaksi rajoitukset ovat.

Lahtelainen Janina Jokimies on huolissaan yksin asuvien voinnista poikkeusaikana: "Mitä tämä aika tekee ihmiselle, jolla ei ole lainkaan tukiverkostoja?"

Käytän omaa järkeäni, enkä ole jäänyt vangiksi asuntooni. Olen käynyt kaupassa kuten ennenkin. Tietysti huolehdin hygieniastani ja etäisyyksistä. Kävelen ulkona milloin huvittaa. Olen jo kyllästynyt koronasaarnaan.

Moni asia on turhauttanut. Tekemisen puute on suurin syy ahdistuneisuuteen ja masentuneeseen olotilaan. Kavereita kun ei ole muutenkaan liikaa niin se yksinäisyys ja sen tuomat ahdistavat olotilat ovat korostuneet.

Ajassa on ollut hyvää ja huonoa. Työ on ollut korona-aikana poikkeuksellisen kuormittavaa, mutta ainakin on ollut aikaa palautumiselle. Huonoa on ollut se, että olen yleensä huono kysymään seuraa ja nyt olen ollut välillä todella yksin. On tullut vähän kadehdittua perheellisiä, joilla on automaattisesti seuraa kotona. Onneksi on koira, jonka kanssa viettää aikaa. Joillekin tämä on perusarkea.

Ihan normaalia olemista. Olen yksin, mutta en yksinäinen.

Kohta kahdeksaan viikkoon en ole viettänyt aikaani ihmisten kanssa. Seurauksena olen alkanut juoda enemmän, puhua itsekseni, lohduttaa itseäni ruualla ja lihonut.

Ei ole vaikuttanut korona mitenkään, kun on pysynyt terveenä. Kotona on aina kaikkea mukavaa puuhaa. Eläköityneenä sitä on vaan nauttinut tästä rauhallisesta elämänmenosta. Pitkään yksin asuneena ja entisenä yksityisyrittäjänä ei yksinolosta löydä mitään negatiivista.

Kiva kun on kerrankin saanut olla tarpeeksi kotona. Ihan luvan kanssa. Ensin etäopiskelua ja nyt lomailua, hyvällä omallatunnolla. Ulkoilua, lueskelua, rentoutumista ja lepoa.