Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle

Liikunta- ja näköalaportaat takaavat heinolalaisille turvallisen reitin junaradan vierestä Harjupaviljongille.

Teräksestä rakennettavat portaat myös valaistaan. Heinolan kaupunki

Sari Asikainen

Heinola on asettanut nähtäville Paviljonginharjun liikunta- ja näköalaportaiden suunnitelman. Portaat nousevat Piestanyn Rantatieltä Harjupaviljongille junaradan ja Siltakatu 2:n välissä sijaitsevalle, kaupungin omistamalle puistoalueelle.

Sijainti on valittu niin, että portaat sijoittuvat kaupunkikuvallisesti parhaimmalle ja keskeisimmälle paikalle, ja ne tavoittavat suuren määrän asukkaita ydinkeskustan lisäksi muun maussa Tommolasta, Jyrängöstä ja Sepänniemestä.

Portaat mitoitetaan siten, että ne sopivat kaiken ikäisille. Portailla vastataan kuitenkin etenkin aikuisväestön liikuntapaikkatarpeeseen ja -toiveeseen. Rakentamisen on suunniteltu alkavan vielä tämän vuoden aikana.

Portaiden kokonaispituus on 65 metriä. Heinolan kaupunki

Liikunta- ja näköalaportaiden pituus on noin 65 metriä ja kokonaisnousu yhteensä 18,5 metriä.

Portaissa on myös laajempi näköalatasanne, jossa voi ihailla virran maisemia tai pitää lepotauon niin, että portaat ovat silti muiden kävelijöiden käytössä.

Portaat rakennetaan kokonaan teräksestä, ja ne myös valaistaan. Portaissa on kiinnitetty huomiota turvalliseen talvikäyttöön niin, että askelmat ovat ritilää. Näin niissä on hyvä pito ja ne läpäisevät hyvin lunta.

Askelman nousu on kattamattomille ulkoportaille sallittu maksimi, 13 senttiä. Portaan ulkoreunassa on kaide ja portaiden sisäreuna rajautuu maastoon.

Portaat on koettu tarpeelliseksi muun muassa siksi, että suunnitellun porrasalueen viereen on jo muotoutunut polku, joka on kuitenkin käyttäjilleen vaarallinen.

Polun vieressä on alas laskeva lähes pystysuora tukimuuri, ja soran valuminen on paljastanut poikittaissuuntaiset maakaapelit. Viime vuonna kaupunki on lisäksi saanut Väylävirastolta tiedon, että Heinolan rautatiesilta voidaan joutua sulkemaan jalankulkijoilta kokonaan.

Noin sadan metrin päässä suunnitellulta uusien portaiden paikalta sijaitsevat Harjulle nousevat vanhat puuportaat, mutta niiden kunto on huono, eivätkä ne täytä ulkoportailta vaadittavaa mitoitusta. Lisäksi vanhoilla portailla ei ole lepotasanteita.

Portaiden näköalatasanteelta voi ihailla maisemaa. Heinolan kaupunki

Portaiden suunnitelmaehdotus on nähtävillä 18.5.–2.6. ja siihen voi tutustua muun muassa kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmasta tehtävät mahdolliset kirjalliset muistutukset on osoitettava nähtävänäoloaikana Heinolan kaupungin tekniselle lautakunnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 7. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 8. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 9. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 10. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 11. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii puuttumaan alaikäisten mielenterveyden häiriöihin yhä varhaisemassa vaiheessa
 12. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 13. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 14. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 15. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.