Katujen rakentaminen alkaa ensi vuonna Lahden Hennalan entisellä varuskunta-alueella – näin aluetta rakennetaan

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Lahden Hennalan entisen varuskunta-alueen katusuunnitelmat ovat valmistuneet. Katusuunnitelmat on tehty Ulaaninkadun ja Hennalankadun väliselle vanhalle kasarmialueelle. Nykyiset väylät saneerataan kaduiksi ja niille rakennetaan jalkakäytävät sekä pyörätiet. Uusi kulku Helsingintien ali tulee asemakaavan mukaisesti Lippukentän pohjoisreunaan, jonne johtaa jalankulku- ja pyöräilyväylä.

Helsingintielle tulee yksi uusi katuliittymä, Tuhkimonpolkua vastapäätä. Tähän kohtaan on suunniteltu kiertoliittymä.

Lisäksi Helsingintiellä linja-autopysäkit siirretään lähelle alikulkuja. Alueen eteläosaan tulee uusi liittymä Ulaaninkadulle, ja myös sinne on suunniteltu kiertoliittymä.

Uusia asuntoja valmistuu Lahteen tänäkin vuonna sadoittain – Hennalassa upouusi koti maksaa 3 600 euroa neliöltä

Katusuunnitelmat ovat nyt nähtävänä 5. kesäkuuta saakka. Siihen mennessä niistä voi jättää muistutuksen. Suunnitelmien hyväksymistä on tarkoitus käsitellä 17. kesäkuuta teknisen ja ympäristölautakunnan kokouksessa.

Katujen rakentaminen alkaa keväällä 2021 ja kestää arviolta kaksi vuotta, Lahden kaupunki kertoo tiedotteessaan. Etelän uudisosan kadut ja yhdyskatu Ulaaninkadulle rakennetaan myöhemmin.

Valtio maksaa katujen rakentamisen ja vesihuollon uusimisen maankäyttösopimuksen mukaisesti osin rahana ja osin rakentamattomina tontteina.

Poikkeustilanteesta johtuen katusuunnitelmista ei järjestetä esittelytilaisuutta. Niihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla ja Lahti-Pisteessä kauppakeskus Trion toisessa kerroksessa.

Lahden Tornatorin tehtaan vanha jätepuusiilo muutetaan asunnoksi – Riku Routo aikoo muuttaa 180 neliön siilohuoneistoon

Hennalan kasarmialue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, mikä on vaikuttanut myös katujen suunnitteluun, Lahden kaupungilta kerrotaan. Alueelle tyypilliset kadunvarren kujannepuut pyritään säilyttämään ja huonokuntoiset puut uusitaan. Myös uusien katuosuuksien varsille istutetaan katupuiksi koivua, lehmusta ja tammea.

Alueelle ei tule erikoisia kivetyksiä, vaan yleisilme säilyy nykyisen kaltaisena. Vanha varuskuntaympäristö otetaan huomioon myös muun muassa valaisimien ja kalusteiden valinnassa.

Hennalan kasarmialueen ja Ulaaninkadun väliin on kaavoitettu uusi kerrostaloalue noin 1 300 asukkaalle. Tämän alueen tontit omistaa Senaatti-kiinteistöt, ja osa tonteista siirtyy kaupungille. Tämän alueen katuverkko rakennetaan myöhemmin. Kokonaisuudessaan alueen kaikkien tonttien rakentaminen kestää useita vuosia.

Puolustusvoimien toiminta Hennalassa päättyi vuonna 2014. Valtio on myynyt kaikki alueen rakennukset yrityksille ja yksityishenkilöille lukuun ottamatta poliisitaloksi saneerattua entistä muonituskeskusta ja rakennusta, jossa toimii sotilaslääketieteen museo.

Kaupunki omistaa rakennuksista ainoastaan päiväkodin. Katu- ja puistoalueet ovat siirtyneet valtiolta kaupungin omistukseen ja hoitoon.

Vanha Lahden Hennalan varuskunta-alue kasvaa sisällä ja ulkona

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Suora lähetys: Lahden Reipas joutui takaa-ajajaksi Kultsun vieraana - ottelu käynnissä, katso tästä
 3. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 4. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 5. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 6. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 7. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 8. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 9. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 10. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 13. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 14. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 15. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.