Katujen rakentaminen alkaa ensi vuonna Lahden Hennalan entisellä varuskunta-alueella – näin aluetta rakennetaan

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Lahden Hennalan entisen varuskunta-alueen katusuunnitelmat ovat valmistuneet. Katusuunnitelmat on tehty Ulaaninkadun ja Hennalankadun väliselle vanhalle kasarmialueelle. Nykyiset väylät saneerataan kaduiksi ja niille rakennetaan jalkakäytävät sekä pyörätiet. Uusi kulku Helsingintien ali tulee asemakaavan mukaisesti Lippukentän pohjoisreunaan, jonne johtaa jalankulku- ja pyöräilyväylä.

Helsingintielle tulee yksi uusi katuliittymä, Tuhkimonpolkua vastapäätä. Tähän kohtaan on suunniteltu kiertoliittymä.

Lisäksi Helsingintiellä linja-autopysäkit siirretään lähelle alikulkuja. Alueen eteläosaan tulee uusi liittymä Ulaaninkadulle, ja myös sinne on suunniteltu kiertoliittymä.

Uusia asuntoja valmistuu Lahteen tänäkin vuonna sadoittain – Hennalassa upouusi koti maksaa 3 600 euroa neliöltä

Katusuunnitelmat ovat nyt nähtävänä 5. kesäkuuta saakka. Siihen mennessä niistä voi jättää muistutuksen. Suunnitelmien hyväksymistä on tarkoitus käsitellä 17. kesäkuuta teknisen ja ympäristölautakunnan kokouksessa.

Katujen rakentaminen alkaa keväällä 2021 ja kestää arviolta kaksi vuotta, Lahden kaupunki kertoo tiedotteessaan. Etelän uudisosan kadut ja yhdyskatu Ulaaninkadulle rakennetaan myöhemmin.

Valtio maksaa katujen rakentamisen ja vesihuollon uusimisen maankäyttösopimuksen mukaisesti osin rahana ja osin rakentamattomina tontteina.

Poikkeustilanteesta johtuen katusuunnitelmista ei järjestetä esittelytilaisuutta. Niihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla ja Lahti-Pisteessä kauppakeskus Trion toisessa kerroksessa.

Lahden Tornatorin tehtaan vanha jätepuusiilo muutetaan asunnoksi – Riku Routo aikoo muuttaa 180 neliön siilohuoneistoon

Hennalan kasarmialue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, mikä on vaikuttanut myös katujen suunnitteluun, Lahden kaupungilta kerrotaan. Alueelle tyypilliset kadunvarren kujannepuut pyritään säilyttämään ja huonokuntoiset puut uusitaan. Myös uusien katuosuuksien varsille istutetaan katupuiksi koivua, lehmusta ja tammea.

Alueelle ei tule erikoisia kivetyksiä, vaan yleisilme säilyy nykyisen kaltaisena. Vanha varuskuntaympäristö otetaan huomioon myös muun muassa valaisimien ja kalusteiden valinnassa.

Hennalan kasarmialueen ja Ulaaninkadun väliin on kaavoitettu uusi kerrostaloalue noin 1 300 asukkaalle. Tämän alueen tontit omistaa Senaatti-kiinteistöt, ja osa tonteista siirtyy kaupungille. Tämän alueen katuverkko rakennetaan myöhemmin. Kokonaisuudessaan alueen kaikkien tonttien rakentaminen kestää useita vuosia.

Puolustusvoimien toiminta Hennalassa päättyi vuonna 2014. Valtio on myynyt kaikki alueen rakennukset yrityksille ja yksityishenkilöille lukuun ottamatta poliisitaloksi saneerattua entistä muonituskeskusta ja rakennusta, jossa toimii sotilaslääketieteen museo.

Kaupunki omistaa rakennuksista ainoastaan päiväkodin. Katu- ja puistoalueet ovat siirtyneet valtiolta kaupungin omistukseen ja hoitoon.

Vanha Lahden Hennalan varuskunta-alue kasvaa sisällä ja ulkona

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut