Katujen rakentaminen alkaa ensi vuonna Lahden Hennalan entisellä varuskunta-alueella – näin aluetta rakennetaan

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Lahden Hennalan entisen varuskunta-alueen katusuunnitelmat ovat valmistuneet. Katusuunnitelmat on tehty Ulaaninkadun ja Hennalankadun väliselle vanhalle kasarmialueelle. Nykyiset väylät saneerataan kaduiksi ja niille rakennetaan jalkakäytävät sekä pyörätiet. Uusi kulku Helsingintien ali tulee asemakaavan mukaisesti Lippukentän pohjoisreunaan, jonne johtaa jalankulku- ja pyöräilyväylä.

Helsingintielle tulee yksi uusi katuliittymä, Tuhkimonpolkua vastapäätä. Tähän kohtaan on suunniteltu kiertoliittymä.

Lisäksi Helsingintiellä linja-autopysäkit siirretään lähelle alikulkuja. Alueen eteläosaan tulee uusi liittymä Ulaaninkadulle, ja myös sinne on suunniteltu kiertoliittymä.

Uusia asuntoja valmistuu Lahteen tänäkin vuonna sadoittain – Hennalassa upouusi koti maksaa 3 600 euroa neliöltä

Katusuunnitelmat ovat nyt nähtävänä 5. kesäkuuta saakka. Siihen mennessä niistä voi jättää muistutuksen. Suunnitelmien hyväksymistä on tarkoitus käsitellä 17. kesäkuuta teknisen ja ympäristölautakunnan kokouksessa.

Katujen rakentaminen alkaa keväällä 2021 ja kestää arviolta kaksi vuotta, Lahden kaupunki kertoo tiedotteessaan. Etelän uudisosan kadut ja yhdyskatu Ulaaninkadulle rakennetaan myöhemmin.

Valtio maksaa katujen rakentamisen ja vesihuollon uusimisen maankäyttösopimuksen mukaisesti osin rahana ja osin rakentamattomina tontteina.

Poikkeustilanteesta johtuen katusuunnitelmista ei järjestetä esittelytilaisuutta. Niihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla ja Lahti-Pisteessä kauppakeskus Trion toisessa kerroksessa.

Lahden Tornatorin tehtaan vanha jätepuusiilo muutetaan asunnoksi – Riku Routo aikoo muuttaa 180 neliön siilohuoneistoon

Hennalan kasarmialue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, mikä on vaikuttanut myös katujen suunnitteluun, Lahden kaupungilta kerrotaan. Alueelle tyypilliset kadunvarren kujannepuut pyritään säilyttämään ja huonokuntoiset puut uusitaan. Myös uusien katuosuuksien varsille istutetaan katupuiksi koivua, lehmusta ja tammea.

Alueelle ei tule erikoisia kivetyksiä, vaan yleisilme säilyy nykyisen kaltaisena. Vanha varuskuntaympäristö otetaan huomioon myös muun muassa valaisimien ja kalusteiden valinnassa.

Hennalan kasarmialueen ja Ulaaninkadun väliin on kaavoitettu uusi kerrostaloalue noin 1 300 asukkaalle. Tämän alueen tontit omistaa Senaatti-kiinteistöt, ja osa tonteista siirtyy kaupungille. Tämän alueen katuverkko rakennetaan myöhemmin. Kokonaisuudessaan alueen kaikkien tonttien rakentaminen kestää useita vuosia.

Puolustusvoimien toiminta Hennalassa päättyi vuonna 2014. Valtio on myynyt kaikki alueen rakennukset yrityksille ja yksityishenkilöille lukuun ottamatta poliisitaloksi saneerattua entistä muonituskeskusta ja rakennusta, jossa toimii sotilaslääketieteen museo.

Kaupunki omistaa rakennuksista ainoastaan päiväkodin. Katu- ja puistoalueet ovat siirtyneet valtiolta kaupungin omistukseen ja hoitoon.

Vanha Lahden Hennalan varuskunta-alue kasvaa sisällä ja ulkona

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 7. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 8. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 9. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 10. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 11. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 12. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 13. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 14. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 15. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 3. Fingerpori 29.5.2020
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Purkupiha oy:n palo huomattiin yrityksen valvomosta: "Ehdimme viritellä alkusammutusletkuja, mutta ei tulipalo ollut hallittavissa". Lähiyrityksestäkin riennettiin apuun, koska "naapuria ei jätetä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.