Koronakriisi painaa asuntojen hinnat laskuun, kertoo tuore katsaus - lue yön uutiskooste

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntojen hinnat putoavat tämän vuoden aikana koko maassa kaksi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla puolisen prosenttia. Arkistokuva on Helsingin Vuosaaresta. Onni Ojala / LEHTIKUVA

STT

Koronakriisi kurittaa kovalla kädellä asuntomarkkinoita, kertoo Hypoteekkiyhdistyksen tuore asuntomarkkinakatsaus. Asuntomarkkinat ovat jäätyneet ja hinnat hiipuneet.

Tämän vuoden aikana hinnat putoavat koko maassa kaksi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla puolisen prosenttia. Myös uudistuotannon määrä vähenee: vuosina 2021–2022 valmistuvien asuntojen määrä jää normaalia vähäisemmäksi.

Epidemian hellittäessä kasvukaupunkien hinnat voivat kuitenkin nousta ripeästi.

Kouluterveydenhuollon käynnit romahtivat, kun oppilaat siirtyivät etäopetukseen

Kouluterveydenhuollon käynnit putosivat peruskoululaisten etäopetuksen aikana noin 20–25 prosenttiin tavallisesta, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valtakunnallisesta rekisteristä.

Pudotus selittyy vain osittain sillä, että lapset eivät olleet lähiopetuksessa, kertoo THL:n ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola. Koronaepidemian alussa esimerkiksi kouluterveydenhoitajia siirrettiin toisiin tehtäviin. Myös kuraattori- ja psykologipalveluiden saatavuuden koettiin heikentyneen.

Lain mukaan opiskeluhuollon palveluiden olisi pitänyt olla saatavilla myös etäkoulussa.

Aurinkoinen sää jatkuu tänään, lämpötila nousee lähes koko maassa yli 10 asteeseen

Koko maassa on tänään aurinkoista, kertoo Ilmatieteen laitos. Lämpötila kipuaa lähes kaikkialla yli 10 asteeseen.

Etelä- ja Länsi-Suomessa on noin 14–18 lämpöastetta ja Itä-Suomessa 12–14 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan Lapin länsirajallakin voidaan hätyytellä 15 astetta, mutta Itä- ja Pohjois-Lapissa jäädään noin 10 lämpöasteeseen.

Aurinkoinen sää jatkuu myös lauantaina. Länsi-Suomen sisäosissa lämpötila voi tuolloin nousta paikoin jopa 20 asteeseen.

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa säätämästä kiisteltyä Hongkongin turvallisuuslakia

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa seurauksista, jos maa saattaa voimaan kiistellyn Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain. Yhdysvaltojen ulkoministeriö sanoo, että laki horjuttaisi alueen vakautta. Ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tuomitsisivat voimakkaasti lain voimaansaattamisen.

Kiina aikoo käsitellä turvallisuuslakia perjantaina alkavassa kansankongressin kaksoiskokouksessa. Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Kiina tulkitsee termistöä laveasti, ja esimerkiksi viime vuonna Kiina luonnehti Hongkongin mielenosoittajien toimia terroriteoiksi. (Lähde: AFP)

Saksa kehottaa Trumpia pyörtämään aikeensa vetäytyä Avoin taivas -sopimuksesta

Saksa kehottaa Yhdysvaltoja harkitsemaan vielä Avoin taivas -asevalvontasopimuksessa pysymistä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi torstaina kaavailevansa maan vetämistä ulos sopimuksesta. Avoin taivas -sopimus on mahdollistanut allekirjoittaneiden valtioiden tarkkailulennot toistensa ilmatilassa. Trumpin mukaan Venäjä ei ole noudattanut sopimusta.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi, että Saksa, Ranska, Puola ja Britannia ovat yrittäneet selittää Yhdysvalloille, että vaikeudet Venäjän kanssa eivät oikeuta vetäytymään sopimuksesta.

Nato-maiden suurlähettiläiden on tarkoitus käsitellä asiaa kokouksessaan perjantaina. (Lähde: AFP)

Trump ilmoitti kolmen päivän suruliputuksesta koronaviruksen uhrien muistoksi

Yhdysvalloissa järjestetään kolmen päivän suruliputus koronaviruksen takia kuolleiden yhdysvaltalaisten muistoksi, presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä.

Trumpin mukaan liput lasketaan perjantaista sunnuntaihin puolitankoon kaikissa liittovaltion hallintorakennuksissa ja kansallisten monumenttien yhteydessä. Liput ovat puolitangossa myös maanantaina, jolloin Yhdysvalloissa vietetään asevoimien palveluksessa kaatuneiden muistopäivää.

Demokraattien kongressiedustajat olivat torstaina esittäneet Trumpille, että liput lasketaan puolitankoon, kun Yhdysvallat ylittää 100 000 koronavirukseen liittyvän kuoleman rajan. Maa on enää muutaman tuhannen kuolonuhrin päässä synkästä rajapyykistä. (Lähde: AFP)

Kiina ei poikkeuksellisesti aseta taloudelle kasvutavoitetta

Kiina ei aseta tänä vuonna poikkeuksellisesti lainkaan talouden kasvutavoitetta, maan pääministeri Li Keqiang kertoi perjantaina. Li puhui Kiinan kansankongressin 10-päiväisen kokouksen avajaisiksi. Hänen mukaansa Kiinan hallitus keskittyy tavoitteiden asettamisen sijaan työllisyyden vakauttamiseen ja elintason turvaamiseen koronaviruspandemian aiheuttaman epävarmuuden keskellä.

Koronaviruspandemia lähti liikkeelle Kiinasta, mutta maa on saanut viruksen kuriin tiukkojen rajoitustoimien avulla. Pandemian vaikutukset Kiinan talouteen ovat silti rajut, sillä koronavirus on painanut maailmantalouden syvään taantumaan. (Lähde: AFP)

Venäjän talouden ennustetaan supistuvan koronakeväänä lähes 10 prosenttia

Venäjän talouden ennustetaan supistuvan tuntuvasti koronaviruspandemian värittämän kevään aikana. Maan talous supistuu ennusteen mukaan 9,5 prosenttia kesäkuun lopussa päättyvän neljänneksen aikana, kun tilannetta verrataan viime vuoden samaan ajankohtaan.

Venäjän talouskehitysministerin Maksim Reshetnikovin mukaan bruttokansantuotteen arvioidaan laskevan kuluvana vuonna viisi prosenttia.

Ministerin mukaan taloutta painavat erityisesti koronaviruksesta johtuvat maan sisäiset rajoitukset, joiden vaikutusten ennakoidaan olevan raskaimmillaan kevään aikana.

Ensi vuonna talouden uskotaan kääntyvän jälleen kasvuun.

Venäjällä on todettu tähän mennessä yli 317 000 koronatartuntaa. Viruksen liittyviä kuolemia maassa on raportoitu noin 3 100. (Lähde: AFP)

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemia saattaa olla jopa 19 000 ilmoitettua enemmän

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia saattaa olla lähes 19 000 kappaletta enemmän kuin on aiemmin ilmoitettu, arvioi maan keskeinen sosiaaliturvalaitos.

Laitos vertaili tilastoitujen kuolemien määrää eri vuosilta. Tämän vuoden maalis-huhtikuussa koko maassa oli tilastoitu lähes 47 000 kuolemaa enemmän kuin keskivertovuotena. Kuitenkin vain noin 28 000 kuoleman oli kerrottu liittyvän koronavirukseen. Laitoksen mukaan on syytä olettaa, että myös muut keskiarvomääristä poikkeavat kuolemat liittyvät suurelta osin epidemiaan. Kaikki eivät välttämättä liity koronavirustartuntaan, vaan esimerkiksi siihen, että epidemian aikana ihmiset eivät ole aina saaneet hoitoa muihin sairauksiin.

Italia on pahiten koronaviruksesta kärsineitä maita maailmassa. Virallisten lukujen mukaan maassa on kuollut virukseen liittyen noin 32 500 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.