WHO: Maailman koronavirustartuntojen määrä lisääntyi vuorokaudessa yli sadalla tuhannella - lue yön uutiskooste

Lukuja on saattanut nostaa se, että useat valtiot ovat viime aikoina tehostaneet testausta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi keskiviikkona rekisteröineensä edeltävän vuorokauden aikana yli 106 000 uutta koronavirustartuntaa eri puolilta maailmaa. Järjestön mukaan kyseessä on korkein päiväluku sitten pandemian alkamisen.

Uutiskanava CNN:n mukaan lähes kaksi kolmasosaa uusista tartunnoista on todettu neljässä maassa eli Yhdysvalloissa, Venäjällä, Brasiliassa ja Intiassa.

Lukuja on saattanut nostaa se, että useat valtiot ovat viime aikoina tehostaneet testausta. Lukujen raportoinnissa voi lisäksi olla viiveitä.

Yhteensä maailmassa on todettu koronavirustartuntoja jo noin viisi miljoonaa. Virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu lähes 330 000. (Lähde: AFP)

Trump haluaa G7-maiden johtajat Yhdysvaltoihin ehkä jo kesäkuussa - suunnitteilla oli etäkokous

Presidentti Donald Trump ehdotti keskiviikkona, että G7-maiden johtajat tapaisivat kasvokkain Yhdysvalloissa mahdollisesti jo kesäkuussa.

Johtajien vuosittainen tapaaminen oli määrä järjestää tänä vuonna Yhdysvalloissa, mutta kesäkuuksi suunniteltu tapaaminen päätettiin maaliskuussa perua ja vaihtaa etäkokoukseksi koronaviruspandemian vuoksi. Nyt Trump siis haluaa palata alkuperäiseen suunnitelmaan. Hän kertoi asiasta tviitissä.

G7-maihin kuuluvat myös Kanada, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Japani. Alustavasti Trumpin ideaan näyttää myötämielisimmin suhtautuvan Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Eurooppalaiset ja kanadalaiset eivät tällä hetkellä pääse Yhdysvaltoihin matkustuskiellon vuoksi. (Lähde: AFP)

Facebookin ja Amazonin nousu veti Wall Streetin indeksejä plussalle

New Yorkin Wall Streetilla keskiviikon pörssipäivä paketoitiin nousutunnelmissa.

Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli kaupankäynnin loputtua 2,1 prosenttia plussalla. Dow Jones nousi 1,5 prosenttia ja laajapohjaisempi S&P 500 1,7 prosenttia.

Erityisesti teknologiaosakkeet vetivät hyvin. Facebookin osake kallistui 6 prosenttia ja Amazonin 2 prosenttia molempien kerrottua uusista avauksista.

Pörssissä oli nousupäivä myös maanantaina, mutta tiistaina luvut kääntyivät laskuun.

Keskiviikon nousu Wall Streetilla veti myös Euroopan pörssejä. Frankfurt sulki 1,3 prosentin nousussa, Lontoo oli 1,1 prosenttia plussalla. Helsingissä nousua tuli noin 1,6 prosenttia. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat pidätti kaksi miestä epäiltynä Nissanin ex-johtajan paon avustamisesta

Yhdysvallat pidätti keskiviikkona isän ja pojan epäiltynä entisen Nissan-johtajan Carlos Ghosnin paon avustamisesta Tokiossa viime vuoden lopulla.

Entinen erikoisjoukkojen jäsen, 59, ja tämän poika, 27, pidätettiin Harvardissa Massachusettsissa.

Kaksikko oli aiemmin nimetty japanilaisessa pidätysmääräyksessä, jossa vaadittiin epäiltyjen luovuttamista osallisuudesta Ghosnin pakoon. Japanin määräyksessä oli lisäksi nimetty yksi libanonilaismies.

Syyttäjien mukaan kaksikon olisi pakenemisriskin takia pysyttävä Yhdysvalloissa pidätettyinä sillä aikaa, kun maa odottaa Japanin virallista luovutuspyyntöä. (Lähde: AFP)

Kokoontumisrajoitukset vievät leivän suusta pitopalveluyrityksiltä - kesä näyttää todella heikolta

Pitopalveluyritysten kesä näyttää heikolta, alan toimijat eri puolilla Suomea kertovat STT:lle. Kuopiossa ja Tervossa toimivan Juhla- ja Pitopalvelu Sari Hallikaisen tilaukset on tältä kesältä peruttu. Hallikaisen mukaan rajoitus korkeintaan 50 hengen kokoontumiseen on suureksi osaksi peruutusten syynä.

Lappeenrantalaisen Linnoituksen Pitopalvelun mukaan kaikki sovitut työt on peruttu. Yrityksen tulot ovat vähentyneet 90 prosenttia. Uudellamaalla palvelujaan tarjoava Delicatessen Ravintolapalvelut arvioi, että kesä näyttää todella huonolta.

Kokkolassa toimiva Carola's Deli ilmoittaa puolestaan, että tilaisuuksia on siirretty. Porilainen Viikin Helmi on vielä odottavalla kannalla.

Helatorstaina juhlitaan Kristuksen taivaaseenastumista

Tänään vietetään helatorstaita. Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään 40. päivänä pääsiäisestä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi.

Raamatun mukaan Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän aikana ja opetti seuraajiaan. Sen jälkeen Jeesus astui taivaaseen.

Koska pääsiäisen ajankohta liikkuu, myös helatorstain päivämäärä vaihtelee. Pääsiäisen ollessa aina sunnuntaina, neljäskymmenes päivä siitä on aina torstai.

Suomessa helatorstai oli vielä 1800-luvulla yksi tärkeimmistä juhlapäivistä. Vanhan kansansanonnan mukaan päivä oli niin pyhä, ettei silloin ruohokaan kasva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 2. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 3. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 4. Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle
 5. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 6. Verkkokysely: Matkustatko tänä kesänä ja jos matkustat, niin minne? Vastaa kyselyyn
 7. Terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa Lahdessa - kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla mahdollisia lisätilatoiveita terasseista
 8. Kysymys & vastaus: Noutoruokapakkaukset näkyvät katukuvassa – onko roskaaminen lisääntynyt Lahdessa?
 9. Poliisi löysi kuolleen espoolaisasunnosta – aiemmin poliisioperaation yhteydessä räjähti
 10. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 11. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 12. Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"
 13. Miljoonien lisätalousarvio valtuustoon Hollolassa, joukkoliikenteestä 500 000 euron lisälasku
 14. Linnunpoikaset hyötyvät pesähöyhenistä
 15. Lahden valtuusto kokoontuu kesäkuussa sähköisesti – "Pitää olla tarkkana, että oikeat henkilöt ovat tekemässä päätöksiä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.