Dalia Stasevskasta Sinfonia Lahden uusi ylikapellimestari

Dalia Stasevska johti Sinfonia Lahtea edellisen kerran viime syksynä. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Dalia Stasevska (s. 1984) aloittaa Sinfonia Lahden uutena ylikapellimestarina syyskauden 2021 alusta. Sinfonia Lahden nykyisen ylikapellimestarin Dima Slobodenioukin ylikapellimestarikausi päättyy tuolloin.

Nimityksestä päätti Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta kokouksessaan keskiviikkona 20. toukokuuta. Lautakunta päätti ottaa asian kiireellisenä käsiteltäväksi vaikka sitä ei ollut sen kokouskutsussa mainittu.

Stasevskan sopimuskausi ulottuu kevätkauden 2024 loppuun. Hän ottaa vastaan myös orkesterin kansainvälisen Sibelius-festivaalin taiteellisen johtajan tehtävät vuodesta 2021 alkaen.

Sinfonia Lahtea Stasevska johti ensimmäisen kerran kevätkaudella 2015. Tuolloin hän oli 29-vuotias. Kansainvälisesti kovassa nosteessa oleva Stasevska on toiminut myös maineikkaan lontoolaisen BBC Symphony Orchestran päävierailijana vuodesta 2019.

– Sinfonia Lahden ylikapellimestarin pesti on minulle suuri kunnia ja uskon, että yhdessä tulemme saavuttamaan hienoja, uusia asioita, Stasevska sanoo tiedotteessa.

Konserttiarvio: Dalia Stasevska johtaa orkesteria kuin maalari

Hänen mukaansa Lahdessa on valtava potentiaali, sen soittajat ovat innostuneita, heillä on hyvä tekemisen meininki ja kapasiteetti soittaa erityylistä repertuaaria ennakkoluulottomasti.

– On myös ilo jatkaa Sinfonia Lahden tärkeää työtä Sibeliuksen musiikin parissa. Sinfonia Lahti on ollut minulle jo kauan hyvin rakas orkesteri.

Myös Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen on tyytyväinen kapellimestarikiinnitykseen.

– Dalia Stasevska on yksi maamme tämän hetken kysytyimmistä kapellimestareista maailmalla. Hänen vierailunsa Lahdessa ovat tuoneet upeita elämyksiä niin yleisölle kuin orkesterille, ja odotamme tulevalta yhteistyöltä todella paljon.

”Koettelen anoppini hermoja” – kesiään Heinolassa viettävä kapellimestari Dalia Stasevska on myös kanafarmari

Dima Slobodeniouk aloittaa tulevana syksynä viimeisen konserttivuotensa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Kirjosen mukaan Slobodeniouk on tuonut merkittävän panoksensa orkesterin taiteelliseen kehitykseen ja ohjelmiston rikastamiseen.

– Uskon, että Dalialla on kyky ymmärtää Sinfonia Lahden estetiikkaa, ja hänen tapansa työskennellä sopii orkesterin korkeaan työmoraaliin, Dima Slobodeniouk toteaa tiedotteessa.

Nykyinen ylikapellimestari toivoo, että Sinfonia Lahti kehittyy uuden ylikapellimestarin aikana yhä monipuolisemmaksi orkesteriksi, joka kasvattaisi sekä "latvojaan" kohti maailmaa että "juuriaan" Lahden omana orkesterina.

Kirjonen arvioi tulevan yhteistyön Stasevskan kanssa tuovan erinomaiset edellytykset myös orkesterin levytys- ja kiertuetoiminnan jatkamiseen.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen näkee Stasevskan kanssa tehtävän sopimuksen uutena, mielenkiintoisena askeleena Sinfonia Lahden kehityksessä. Hänen mukaansa nuorta, dynaamista muusikkosukupolvea edustavan Stasevskan saaminen Sinfonia Lahteen tuo myös kaupungin kulttuurielämään uutta voimaa.

– Uskon että hänen johdollaan orkesteri pystyy saamaan yhä uusia ystäviä.

Kapellimestari Dalia Stasevska nimitettiin BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi

Naiskysymykset harmittivat aiemmin kapellimestari Dalia Stasevskaa

Lahdessa vieraileva kapellimestari Dalia Stasevska: "Lauri Porra kaappasi takaisin ihmisten keskuuteen"

Sinfonia Lahtea johtava Dalia Stasevska: "Kiva palata hoodeille näin pian"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.