Ilmiö jatkuu jo toista talvea - nuoret kertovat, miksi kulkevat nilkat paljaina pakkasella ja mikä nyt on muotia

Aino Närvänen, Kalle Pölönen ja Tea Niemelä sanovat, että tummat värit ovat in, väreillä revitellään ehkä keväämmällä. Molemmilla tytöillä on lyhytvartiset sukat, mutta Närväsellä on kenkien varressa pituutta. Toni Tiainen

Saara Larkio

Huppari ja farkut tai huppari ja kollarit, ei pipoa ja nilkat paljaana - näin nuoret yläkouluiässä pukeutuvat. Hollolan Salpakankaan koulua käyvät yhdeksäsluokkalaiset Tea Niemelä, Aino Närvänen ja Kalle Pölönen sanovat, että yläkouluvaiheessa on tärkeää mennä massan mukana. Vaikka Salpakankaan koulussakin kuulemma näkee persoonallisiakin pukeutujia, noin yleisesti omaperäisemmän muodin vuoro on vasta lukio- tai ammattikouluiässä.

Niemelä ja Närvänen sanovat, että yläkoulussa kaikki pukeutuvat samalla tavalla, jopa vaatteiden värit ovat yhteneväiset. Kolmikko nauraa olevansa itsekin samasta muotista kuin muut, mitä pukeutumiseen tulee.

- Käytetään tummia sävyjä. Keväällä sitten ehkä enemmän väriä, Närvänen sanoo.

Pölönen sanoo, että syy massan mukana kulkemiseen on rohkeuden puute.

- Ei uskalleta erottua. Erilainen pukeutuminen voi kerätä katseita. Itse olen yrittänyt ostaa edes välillä vähän erilaisia vaatteita kuin muilla, ettei nyt ole sitä ihan samaa Adidaksen hupparia kuin kaikilla. Käytän myös pipoa ja talvella pitkävartisia sukkia, Pölönen kertoo.

Ideat pukeutumiseen otetaan ympäriltä. Niemelä sanoo, että kun näkee, mitä muilla esimerkiksi koulussa on yllä, ostaa itsekin samaa. Näin samanlaisuuden kierre on valmis. Närvänen ja Pölönen komppaavat vierestä.

- En seuraa muotiblogeja, mutta somesta katselen joskus pukeutumisideoita. Saatan myös kysellä kaverilta, jos näen hänen yllään jotain kivaa, Niemelä kertoo.

Ylilääkäri varoitteli vaaroista, mutta kun "se on niin kivannäköistä"

Pipot olivat pari vuotta sitten niin pop, että niitä käytettiin kesälläkin. Toisin on nyt. Nuoriso on hylännyt paitsi pipot myös pitkävartiset sukat, ja paljaat nilkat ulkosalla ovat tavanomainen näky. Vuodenvaihteessa ylilääkäri Jari Parkkari varoitteli Helsingin Sanomissa, että paljasnilkkaisena ulkoilu talvella voi aiheuttaa jänteiden kipeytymistä ja tulehtumista.

Niemelä ja Närvänen eivät käytä pipoa koulussa, ja jalassa ovat yleensä aina lyhytvartiset sukat. Niin nytkin. Närväsellä on sentään nilkkurit, jotka peittävät nilkat, mutta Niemelän nilkat vilkkuvat ulkonakin paljaina tennareissa.

Miksi ihmeessä?

- Se on niin kivannäköistä, Niemelä sanoo.

Eikö palele?

- No välillä.

- Pitkät lahkeet tai pitkät varret sukissa tuntuvat ärsyttäviltä, Närvänen sanoo.

Hän kertoo käyttävänsä pipoa ja toppahousuja tarpeen mukaan muualla, muttei koulussa.

- No ihan paukkupakkasella olen kyllä tullut pipo päässä kouluun, Närvänen sanoo.

Niemelä sanoo, ettei ole löytänyt tarpeeksi kivannäköistä pipoa käyttääkseen sitä.

Hupparin merkillä on väliä, mutta tärkeintä on hyvä hygienia

Vaatteen merkillä on väliä varsinkin huppareissa. Nuorten mukaan farkut sen sijaan voivat olla halvat ketjuliikkeen housut.

- Hupparin on hyvä olla vähän kalliimpaa merkkiä. Itse tilasin viimeksi eilen netissä alesta Calvin Kleinin hupparin ja kollarit ja valkoisen Leviksen paidan. Leviksen paidat ovat tulossa taas muotiin, Pölönen sanoo.

Hän saa käyttää vaatteisiin 75 euroa kuussa. Niemelä ja Närvänen eivät ole sopineet vanhempien kanssa summista, mutta vaatteisiin käytetään myös omia säästöjä. Nuorten mielestä Salpakankaan koulussa ketään ei syrjitä pukeutumisen takia, mutta siisti ja puhdas on hyvä olla.

- Jos haisee pahalta, voi joutua ulos porukasta, Pölönen sanoo.

- Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, tärkeämpää kuin se, minkä merkkiset vaatteet on, Närvänen sanoo.

Merkkitietoisuus saattaa syntyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Pölönen ja Närvänen ovat tunteneet toisensa päiväkoti-iästä asti, ja kertovat äitien pukeneen heidät jo taaperoiässä Marimekon vaatteisiin.

Luonnollisuus on nousussa, ripsipidennykset saivat mennä

Mitä tulee hiusmuotiin, pojilla siilitukka on nyt in. Pölöselläkin on sellainen. Tytöillä ripsipidennykset ja hiustenpidennykset ovat sen sijaan menossa pois muodista. Niemelän mukaan niitä näkee enemmän vähän vanhemmilla tytöillä.

- Itse olen tauolla ripsipidennyksistä. Minulla oli ne käytössä vuoden päivät, Närvänen kertoo.

Luonnollisuus on nousussa, ja sellaisesta pitää Pölönenkin.

- Minulle on ennemminkin miinus, jos tytöllä on ripsipidennykset ja hiuspidennykset. Parempi ilman, hän sanoo.

- Kylläpä sä nyt keräät irtopisteitä! Närvänen kiusoittelee Pölöstä.

Paljaat nilkat näyttävät kuulemma niin hyviltä, että voi palellakin. Toni Tiainen

Terveydenhoitaja: Paljaat nilkat puheissa päivittäin

Terveydenhoitajat joutuvat ottamaan paljaat nilkat puheeksi päivittäin nuorten kanssa. Pipoa tai huppua ja kaulaliinaa käytetään vielä, mutta ne nilkat.

- Tiedän, että kaikki terveydenhoitajat puhuvat aiheesta nuorille. Itse joudun ottamaan paljaat nilkat ulkosalla -muodin puheeksi päivittäin, tänäänkin kaksi kertaa, kertoo terveydenhoitaja Terttu Leppänen Liipolan ja Salinkallion koulusta Lahdesta.

Muoti-ilmiö jatkuu jo toista talvea. Nuoret seuraavat trendejä ja se, mikä on menossa maailmalla, kopioidaan Suomeen miettimättä, sopiiko tyyli paikallisiin sääolosuhteisiin.

- Joku vuosi sitten samanlaista keskustelua käytiin napapaidoista, nyt paljas iho on esillä alempana nilkoissa. Pojatkin ovat tässä mukana.

Leppänen on kuullut nuorilta, että myös vanhemmat huomauttavat lapsiaan paljaista nilkoista, ja vahtivat aamulla eteisessä, mitä lapset panevat päälle. Toisilla muoti vie voiton. Leppänen huokaa, että onneksi kovia pakkasia ei ole ollut paljon.

- Iho karaistuu, eivätkä nuoret välttämättä tunne kylmää, vaikka kulkevat paljain nilkoin. Mutta kun tähän muotiin kuuluvat myös kangaskengät, ja ne ovat usein märät, niin riski saada tulehduksia ja bakteeri- ja virustauteja kasvaa. Ja vaikka kengät olisivat kuivat, paljaisiin nilkkoihin voi tulla jännetulehdus.

Yläkoululaiset eivät välttämättä ole välitunteja ulkosalla, mutta kylmälle altistutaan ainakin koulumatkoilla. Leppänen ihmettelee, että sään mukaan pukeutuminen tuntuu jääneen nuorilta pois. Hän kertoo kollegoiden puhuneen, että kyseessä on maanlaajuinen ja kansainvälinenkin ilmiö. Nuoret seuraavat idoleitaan ja tähtien maailmasta poimitaan pukeutumisideoita.

- Toivottavasti tämä paljasnilkkamuoti loppuu ja nuoret viisastuvat. Onneksi monet nuoret pukeutuvat fiksustikin, ei tämä ilmiö kaikkia nuoria kosketa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konservatorio onkin huonommassa kunnossa kuin arvioitiin - vesikatto, julkisivu ja ilmanvaihto vaativat lisätutkimuksia
 2. Asiakas yllättyi Prismassa – Fazer lopetti hävikkileivän iltamyynnin alennettuun hintaan
 3. Kevättulvat saapuvat kuukausia ennen aikojaan, Päijät-Hämeessäkin vesi voi nousta pelloille: "Normaalisti vedenpinta olisi laskussa tähän aikaan vuodesta"
 4. Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"
 5. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 6. Uniapnealähetteissä valtava kasvu: Päijät-Hämeen keuhkopoliklinikka ruuhkautui, odotusaika useita kuukausia
 7. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 8. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 9. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 10. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 11. "Onhan se ikävä, jos ostaa kalliin ja se ei toimi" – Suomi jäi kauas hehkutetusta teknologiatavoitteesta
 12. Ilkka Kuosmasen Esalainen: ”Ladulla tavataan”, sanoi hiihtoneuvos vesisateessa
 13. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 14. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 15. Pääkirjoitus: Presidenttiä ei enää pidä valita poikkeuslailla ilman vakavaa kriisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.