Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Etkö taaskaan saanut hakemaasi työpaikkaa? Se saattoi johtua näistä seikoista - kurkista työnantajan maailmaan

Tunnetun sanonnan mukaan työnhaku käy työstä, ja toisinaan se saadaan kuulostamaan mahdottomalta urakalta monivaiheisine hakuineen, haastatteluineen ja testeineen.

Vaikka olisit tehnyt mielestäsi kaikkesi hakemuksen eteen, et silti välttämättä saa kutsua edes haastatteluun saati töihin. Pyysimme InHunt Group Lahden aluejohtajaa Timo Viljakaista kertomaan, mikä saattoi mennä pieleen, ja mitä voisit kenties tehdä toisin seuraavan hakemuksen kanssa.

InHunt Group on Suomen suurin suorahaku eli headhunting-toimija.

1. Sinulla ei vain ollut työnantajan hakemaa osaamista.

Työnantajan näkökulmasta osaaminen on se, joka ajaa kaiken, myös tuplatutkintojen ja "se on hyvä tyyppi" -suositusten, ohi. Jos olet ollut viimeiset 26 vuotta samalla työpaikalla samassa tehtävässä, saattaa osaamisesi olla pahasti jäljessä tai liian yksipuolista hakemaasi tehtävää ajatellen.

Jos suunnittelet alanvaihtoa tai joudut työttömäksi, mieti mahdollisimman pian, millaiseen työpaikkaan ja mihin tehtäviin haluaisit työllistyä. Ota rohkeasti yhteyttä suoraan sopivilta tuntuviin työnantajiin, ja kysele, mitä he ovat vailla. Kehitä sitten osaamistasi haluttuun suuntaan, niin olet käytettävissä mahdollisen työpaikan avautuessa.

Mieti myös, mitä olet työhistoriasi aikana tehnyt, ja poimi sieltä tietyt avainsanat, joilla voit myydä osaamistasi.

2. Hakemuksesi alkuteksti oli luokattoman tylsä.

Työnantaja saattaa saada eteensä satoja hakemuksia. Vältä siis loppuun kaluttuja ratkaisuja, kuten: "Olen 35-vuotias insinööri Tampereelta". Kukaan ei jaksa lukea eteenpäin, jos aloitit hakemuksesi näin. Hyvä hakemus on kuin hyvä kirja: heti ensimmäisen lauseen ja kappaleen pitää koukuttaa lukija mukaansa.

Motivaation perustelu on olennaista työtä hakiessa.

3. Asenteesi oli pielessä.

Joskus kokemattomampi hakija saa paikan, koska hänellä on työnantajan mielestä niin jumalaton palo tehdä kyseistä työtä, että se kääntyy hakijan eduksi. Toisin sanoen, vaikka tietäisit olevasi hyvä siinä mitä teet, älä oleta sen kantavan loppuun asti. Vakuuta työnantaja siitä, että sinulla on asennetta hoitaa hakemaasi työtä.

Pelkkä asenne ei toki riitä, luonnollisesti sinulla täytyy olla tehtävään vaadittavaa osaamista.

4. Työnantajalla oli stereotyyppinen ja ahdas käsitys nykyisestä ammatistasi / työstäsi.

Valitettavasti mielikuvat vaikuttavat myös meistä itsestämme riippumatta. Työnantajalla voi olla esimerkiksi lakimiehistä, toimittajista tai opettajista tietty stereotypia, jonka ohi se ei näe.

Laadi siis hakemaasi työpaikkaan juuri kyseistä paikkaa varten kohdennettu CV ja hakemus, joissa kerrot, mitä kaikkea osaat tehdä. Kerro, miksi juuri sinut pitäisi palkata. Pakota työnantaja unohtamaan mielikuvat ja keskittymään osaamiseesi. Moni asia, jota olet tehnyt aiemmin, voi olla hyödynnettävissä tulevassa työpaikassa.

5. Valehtelit hakemuksessa.

Tätä virhettä ei kannata tehdä koskaan, sillä siitä jää kiinni. Työnantaja on todennäköisesti yhteydessä johonkuhun, joka tuntee sinut ja työhistoriasi. Jos väitit hakemuksessa omaavasi kokemusta vaativien projektien vetäjänä, mutta tosiasiassa istuit työpaikan huvitoimikunnassa ja lähinnä piirtelit tonttulakkeja fläppitauluun, valeesi tulee kyllä ilmi.

Ole siis rehellinen. Jos työhistoriassasi on aukko, syy siihen kannattaa kertoa avoimesti.

6. Liitit hakemukseesi vuosia vanhan kuvan, jossa poseeraat lomahattu päässä naama punakkana.

Et anna kovin rehellistä kuvaa itsestäsi, jos olet kuvassa 20 kiloa hoikempi ja 20 vuotta nuorempi kuin tällä hetkellä olet. Loma- ja biletyskuvat eivät kuulu työhakemukseen. Selfie sen sijaan käy, jos se on asiallinen. Tuore kuva on tänä päivänä hyvä lisä ellei jopa välttämätön osa hakemusta. Tästä on kahta koulukuntaa, olennaista on kuvata hakemuksessa osaamisesi.

Videohakemus ei ole pakollinen, ellei työnantaja sitä nimenomaisesti pyydä. Videohakemuksessa ei ole kyse hakijoiden kiusaamisesta tai nöyryyttämisestä vaan ajan säästämisestä. Jos hakijoita tehtävään on paljon, videohakemus nopeuttaa työnantajan etsimän ihmistyypin löytämistä.

7. Menit haastatteluun siistissä puvussa ja tukka kammattuna, mutta unohdit, että rinnuksillesi on tippunut hernekeittoa.

Haastattelussa ei tarvitse olla mannekiini, mutta siistit, puhtaat vaatteet ovat eduksi. Napit on syytä napittaa oikein ja huolehtia, että olemus on muutenkin yleissiisti. Habitus vaikuttaa, halusit tai et. Ole oma itsesi, ellet ole pyrkimässä Teatterikorkeakouluun.

8. Myöhästyit haastattelusta.

Työhaastattelusta myöhästyminen on ehdoton miinus. Ole ajoissa.

9. Työnantaja epäili, että et ehkä tule viihtymään hakemassasi työssä, koska olet tottunut työskentelemään yksin tai ison tiimin kanssa.

Jos olet ollut aiemmin töissä pienessä yrityksessä, jossa päätit asiat enimmäkseen itse ilman tukiorganisaatiota ja vastuullasi oli paljon asioita yhtä aikaa, työnantaja voi ajatella, että turhaudut isossa pörssiyhtiössä. Isossa firmassa vastuut on jaettu eri tavalla, etkä saa välttämättä edes tietää kaikkia projektin vaiheita. Tämä saattaa turhauttaa.

Vastaavasti laajan tukiverkoston kanssa työskentelemään tottunut voi olla helisemässä, kun lähes kaikki pitäisi yhtäkkiä hoitaakin itse.

Tehtäväksesi jää siis kumota työnantajat epäilykset ja perustella, miksi sopeudut myös toisenlaiseen työympäristöön kuin missä aiemmin olet ollut.