Yön uutiskooste: Kolea viikko käynnistyy vesisateella ja rännällä

Sää on alkuviikosta epävakainen. Laura Ukkonen / LEHTIKUVA

STT

Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään, ja sateita eri muodoissa saadaan laajalti koko maassa.

Sateet väistyvät pohjoisesta ja lännestä yön aikana hiljalleen kohti etelää ja itää. Päivä on idässä ja etelässä sateinen. Pohjois-Suomessa voi tulla vielä lunta, Keski-Suomessa sade voi tulla alas räntänä.

Ilma viilenee huomattavasti tänään, ja sää jatkuu viikonloppuun asti koleana. Maan etelä- ja keskiosissa liikutaan päivisin 5 ja 12 asteen välillä ja pohjoisessa 0 ja 8 asteen välillä.

Maaseudun Tulevaisuus: Verojen kiristäminen on suosituin keino koronalaskun kuittaamiseksi

Suomalaiset kattaisivat koronaviruksesta aiheutuvat kulut mieluummin veroja kiristämällä kuin julkisia palveluita tai sosiaalietuuksia leikkaamalla, kertoo Maaseudun Tulevaisuuden gallup.

Vastanneista 24 prosenttia kannattaa verojen kiristyksiä. Julkisia palveluita karsisi 18 prosenttia ja sosiaaliturvaa sekä muita etuuksia leikkaisi 12 prosenttia. Vain 6 prosenttia nostaisi eläkeikää. 26 prosenttia ei osannut vastata.

Porvaripuolueiden kannattajat asettivat leikkaukset veronkorotusten edelle.

Gallupin toteutti Kantar TNS Agri ja siihen vastasi huhtikuun lopulla noin 1 100 suomalaista. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Monissa Euroopan maissa löysennetään tänään koronarajoituksia - terassit aukeavat Espanjassa, Britanniassa osaa väestöä kehotetaan palaamaan töihin

Useissa eri Euroopan maissa aletaan tänään purkamaan koronavirukseen liittyviä rajoituksia.

Tiukkojen koronarajoituksien kohteena olleessa Espanjassa ihmiset voivat taas jälleen tavata perhettään ja ystäviään alle 10 hengen kokoontumisissa. Ravintoloiden ja kahviloiden terassit saavat myös aueta, mutta ne saavat ottaa sisään vain rajoitetun määrän ihmisiä. Rajoitusten vapautus ei koske Madridia tai Barcelonaa.

Sveitsissä avataan ala- ja yläkoulut, kuten myös osittain Hollannissa.

Ranskassa avataan tänään uudelleen niin kampaamot kuin kirjakaupat.

Britanniassa ihmisiä puolestaan kehotetaan palaamaan töihin, mikäli he eivät voi tehdä etätöitä. (Lähde: AFP)

Järjestö: Suomen tulee vauhdittaa al-Holin leirin lasten kotiuttamista koronaviruksen vuoksi

Pelastakaa Lapset ry vaatii ulkomaisten lasten pikaista evakuointia Syyrian al-Holin leiriltä.

Syy tähän on järjestön mukaan se, että mahdollista koronavirusepidemiaa ei pystyttäisi leirillä hallitsemaan. Leirillä on yhä noin neljäkymmentä suomalaista.

Järjestön tuoreessa raportissa todetaan, että leirillä ennestään vallitsevien vaikeiden olosuhteiden sekä uhkaavan koronaepidemian takia lapset ja heidän perheensä ovat mahdollisesti hengenvaarassa.

Järjestön mukaan Suomen on syytä vauhdittaa aiemmin lasten kotiuttamisesta tehdyn linjauksen toimeenpanoa. Al-Holista on aiemmin kotiutettu kaksi suomalaista orpolasta.

Amnesty: Venäjän ja Syyrian joukot ovat pommittaneet useita sairaaloita ja kouluja Syyriassa alkuvuonna

Venäjän ja Syyrian joukot tekivät useita pommi-iskuja siviilikohteisiin tammi–helmikuun aikana, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International toteaa raportissaan. Iskut ovat ajaneet sadattuhannet ihmiset kodeistaan.

Järjestön raportti käy yksityiskohtaisesti läpi 18 kouluihin tai sairaaloihin kohdistunutta ilma- tai maaiskua. Näistä 13 tapahtui tämän vuoden ensimmäisten kuukausien aikana ja ne olivat Syyrian tai Venäjän joukkojen tekemiä, Amnesty toteaa.

Raportin mukaan myös koronakriisi ajaa siviilejä yhä ahtaammalle. Tautitilanne on vaikeuttanut humanitaarisen avun toimittamista avuntarvitsijoille.

Yhdysvalloissa kuollut koronaan lähes 800 ihmistä vuorokaudessa

Yhdysvalloissa on kuollut koronavirukseen vuorokauden aikana 776 ihmistä, kertoo tartuntoja seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston laskenta.

Kyseessä on alhaisin lukema sitten maaliskuun. Kuolleiden määrä on vuorokaudessa vaihdellut yleensä 1 000 ja 2 500 välillä. Johns Hopkinsin yliopiston mukaan maassa on todettu nyt yhteensä yli 1,3 miljoonaa tartuntaa.

Yliopiston laskelmien mukaan virukseen on kuollut yhteensä 79 522, kun taas tartuntoja seuraavien Worldometrsin mukaan kuolleiden määrä olisi jo yli 80 000.

Yhdysvalloissa on todettu eniten koronavirustartuntoja maailmassa. (Lähde: AFP)

Puolan haamuvaalit mitätöitiin, uusista vaaleista päätettävä kahden viikon sisään

Puolan on päätettävä uusien presidentinvaalien aikataulusta kahden viikon sisällä, sanoo maan vaalilautakunta. Vaalilautakunta vahvisti samalla virallisesti sunnuntain haamuvaalien mitätöinnin.

Käytännössä tosin mitään mitätöitävää ei ollut, sillä vaalien äänestyspaikat olivat suljettuina ja äänestysprosentti nolla.

Omituisten haamuvaalien taustalla oli poliittinen umpikuja, joka syntyi siitä, kun maan parlamentti ei päässyt yksimielisyyteen siitä, kuinka vaalit voitaisiin koronaoloissa järjestää turvallisesti ja perustuslain mukaisesti.

Virallista äänestystä ei myöskään siirretty tai peruttu. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 3. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 4. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 5. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 6. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 7. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Espoossa ilmennyt koronaa päiväkodissa ja hoivapalveluyrityksessä
 8. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 9. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 12. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 13. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 14. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 15. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 7.8.2020
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Kuorma-auto kaatui kyljelleen Kujalan jäteasemalla Lahdessa
 4. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 5. Fingerpori 6.8.2020
 6. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 7. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 8. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 9. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 10. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 11. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 12. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 13. Heinolan suurpalohälytyksessä oli kyse autotallipalosta, tilanne ohi
 14. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 15. Lahden Ironman-triathlon on peruttu tältä vuodelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.