Suklaalevy postin kautta, kuoharit pihalla tai noutoruokaa kotona – lukijamme kertovat, miten koronaviruspandemia muutti äitienpäivän juhlintaa

Moni äiti joutuu tänä vuonna syömään kakkua ilman läheisiään. Tara McLees

ESS

Kysyimme ESS.fin lukijoilta, miten koronavirusepidemia muutti äitienpäivän juhlintaa. 72 prosenttia vastaajista kertoi, ettei pysty juhlimaan äitienpäivää tutuin menoin. Moni on lähettänyt äidilleen tervehdyksiä ennakkoon tai menee juhlimaan päivänsankaria pihalle.

Tässä koostettuna kommentteja. Hyvää äitienpäivää!

Olen 75-vuotias, joten lapset ja lapsenlapset eivät tule kylään suojellakseen minua. Soitellaan kyllä. Oman äidin haudalle vien kukan entiseen tapaan.

Yleensä olemme käyneet molemmilla isoäideilläni kakkukahveilla. Tänä vuonna toiselle lähti kortti postissa ja toisen isoäidin kanssa olemme sopineet, että vien äitienpäiväkukan vain ovelle. Sisälle en mene.

Haemme äitienpäiväkukat tutusta paikallisesta kukkakaupasta ja käymme oman ja mieheni äitien pihoilla turvavälietäisyyksin tervehdyskäynneillä. Otamme myös pullot kuoharia mukaan ja nostamme äitienpäivämaljat. Normaalisti olemme käyneet äitienpäivänä aina syömässä äitiemme luona, koska äitimme ovat halunneet - äitienpäivänäkin - välttämättä tehdä ja tarjoilla itse meille lapsille ruokaa.

Emme käy edes ovella mummoa onnittelemassa ja viemässä jo perinteeksi muodostunutta maljaköynnöstä.

Ei vaikuta, koska emme vietä äitienpäivää. Sen viettäminen loppui meidän perheessä siihen, että vuoden välein juuri äitienpäivänä kuoli hyvin läheinen ihminen ja itselle tuli aivoinfarkti. Ei ole juuri syytä juhlia.

Normaalisti kolme lastamme perheineen olisivat tulleet vierailulle mummilaan. Nyt eivät tule. Torstaina tuli hauska yllätys postin mukana, kun se toi mummille suklaalevyn postipakettina. Pakkauksessa oli oikein erilliskuori, johon oli painatettu "murmeleiden" tervehdys äidille ja mummille Töölöstä, Latokaskesta ja Jupperista.

Tavallisesti olemme kahvitelleet meillä kotona lapsen ja hänen puolisonsa kanssa, nyt emme.

Oma äiti on kuollut, mutta äitienpäivänä on käyty isällä. Nyt ei mennä kun on yli 80-vuotias ja aika hauras. Ei uskalla ottaa riskiä.

Ennen vietettiin päivää normaalisti perheiden kesken ja nyt vietetään "uutta normaalia" hallitusnaisten käskystä eli ei paljon vietetä eikä juhlita äitejä - edes linnassa, kuten äitiäni ennen! Sen tilkan sairasta touhua?!

Olemme käyneet yleensä ravintolassa syömässä ja viettäneet päivän yhdessä. Oma äitini on jo kuollut. Itse olen jo ikäihminen ja riskiryhmässä, joten en voisi tyttären perhettä tavata. Olemme kuitenkin sopineet että haemme noutoruoka-annokset ja syödään kotona yhdessä.

Lapset perheineen ovat tulleet viettämään päivää meille, nyt toisin. Yksi kerrallaan käynyt viikolla, hetki vietetty ulkona rupatellen ja kahvitellen. Onneksi sää oli suosiollinen. Suunniteltu yhteinen päivä, kun tästä selvitään. Minulla kymmenen lasta.

Hoitokotiin ei pääse äitiä katsomaan kunnolla, ainoastaan 15 minuutiksi, mutta sekin jo edistystä aikaisempaan!

Emme tapaa lapsia muulloinkaan.

Kuulun itse riskiryhmään, joten äitienpäivää vietän puolison ja kuopuksen kanssa kotona. Isommat lapset näen "zoomissa". Oma äiti asuu ulkomailla, jota onnitellaan puhelulla. Puolison äiti jo edesmennyt.

Olen yli 70-vuotias, karanteenissa. Ei ole mitään mieltä viettää ulkona kylmässä 2-3 metrin etäisyydellä lapsenlapsista, pojista ja miniästä. Ei kiitos. Kahvit ja omatekoinen täytekakku juhlistanut äitienpäivää.

Lapset ja lapsenlapset eivät tule käymään, vaikka pihallahan voisi istuskella. Haetaan noutolounas ja syödään mökillä. Sitten voidaan ajella autolla jokin sivutiemaisemalenkki ja ehkä käydään jokin kävelylenkki.

Tapaamme tänä vuonna anoppini eli poikani mummon pikaisesti turvaetäisyydeltä kerrostalon pihalla. Jätämme lahjamme ulos ulko-oven viereen, josta hän voi sen noutaa. Pikainen onnentoivotus hänelle muutaman metrin päästä ulko-ovella. Aiemmin hän on halunnut tarjota luonaan kakkukahvit. Hän olisi halunnut nytkin, mutta emme ota riskiä 78-vuotiaan ihmisen kanssa.

Iäkästä äitiä ei pääse katsomaan, joten kortti postiin. Kukka viedään myöhemmin. Lasten kanssa vietetään aikaa takapihalla terassikahveilla, koska heillä on riskiryhmään kuuluva lapsi.

Äitienpäivä vietetään lasten perheissä erikseen. Emme kokoonnu yhteen tänä vuonna kuten aina ennen. Pitkään suunniteltu matka Italiaan peruuntui. Sitä oli odotettu. Lähtö olisi ollut äitienpäivänä.

Kyläilyreissut toteutetaan tänä vuonna etäyhteyksillä.

Vierailu äidin, mummin, anopin luona ei onnistu vierailurajoituksen takia.

Ei tarvitse olla töissä äitienpäivänä, vaan kotona juhlittavana.

Ei mennä katsomaan mummia eli äitiäni palvelutaloon, koska hän on yli 80-vuotias.

Meillä suunnitelmissa kahvittelu isolla terassilla, jossa pääsemme pitämään turvaväliä. Vaatetta vaan tarpeeksi päälle.

Olemme käyneet yleensä syömässä anopilla ja kahvit on juotu minun äidin luona. Tänää kävin viemässä kukat henkilökohtaisesti. Emme tapaa sunnuntaina.

Rauhoittaa mukavasti koko juhlapäivää. Ei tarvitse kiirehtiä mummojen luo, vaan saan viettää sitä kotona omien lasten kanssa. Mummoille soitetaan monikuvapuhelulla onnittelut ja juodaan samaan aikaan kukin kodeissamme kakkukahvit. Näin olemme yhdessä, mutta etäällä. Kukkalähetti vie kimput ovelle.

Menemme puistoon. Kakku, limut, ynnä muut mukana. Laulamme siellä äitienpäivälaulut, tanssimme, keinumme ja mitä sitten keksimme.

Kahvitellaan mummon takapihalla, turvavälit huomioiden. Tänä vuonna ei halauksia eikä muutakaan fyysistä. Kurjaa, mutta onneksi mummo ymmärtää asian hyvin. Omaa äitienpäivää ei sitten vietetäkään.

Perinteisen lounastamisen sijaan tänä vuonna lähtee postikortti äidin iloksi, sillä asumme eri paikkakunnilla ja äitini kuuluu riskiryhmään, joten turhaa matkustelua ja tapaamisia vältämme suosiolla tässä kohtaa

Lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset ovat aina kokoontuneet äitini luokse äitienpäivänä. Me tyttäret olemme leiponeet ja laitoimme pöytään suolaista ja makeaa, äidin herkkuja. Kaikki odottivat aina tätä tapaamista innolla. Nyt ei suuria juhlia järjestetä; pieni kakku ja lohivoileipiä kuitenkin ruusujen kanssa! Kaksi tervettä lasta, jotka päivittäin hoitavat äitiä, juovat juhlakahvit hänen kanssaan hänen omassa kodissaan.

Kortteja sekä puheluja tulee äiti saamaan useita.

Olemme menneet lasten kanssa ulos syömään, nyt he tilaavat lounaan minulle kotiin.

Tänä vuonna ei voida mummeja halata, toimitetaan kukat arkea piristämään.

Lapset perheineen eivät tule käymään.

Emme käy katsomassa isomummoa emmekä kahvittele mummojen kanssa vaan soittelemme.

Perheenjäsenet viettävät äitienpäivää kukin tahoillaan. Olemme samaa perhettä, mutta emme samaa taloutta.

Ravintolassa eikä isoäidin luona ei käydä.

Vietämme äitienpäivää oman perheen kesken kotona tapaamatta isoäitejä vaikka normaalisti juhlisimme kaikki yhdessä. Juhlitaan heidän kanssa sitten myöhemmin.

Kerrankin vapaalla töistä. Joka äitienpäivälounaalla töissä ravintolassa passaamassa asiakkaita. Nyt vietetään perheen kesken mökillä äitienpäivää. Isomummot kukitettu jo viikolla.

Kahvitus ulkona, turvavälit, ei halauksia.

Ennen sisätiloissa nyt ulkona, pihamaalla kaikki tarjoilut. Helsingin seudun perhe pysyy vielä HUSin alueella!

Normaalisti olisi töissä passaamassa muita perheitä Äitienpäivä-lounaalla. Nyt olen ensimmäistä kertaa - en muista miten pitkään aikaan - itse kotona.

Kukaan lapsista ei tule nyt kylään, kakut syödään miehen kanssa kahden kesken. Ei harmita, tämä on nyt tätä!

Mummi järjestää tänä vuonna puutarhajuhlat. Kotona juhlitaan kuten ennenkin.

Mummin luona (toisessa kaupungissa) on vierailtu joskus, mutta ei joka vuosi. Tänä vuonna ei edes mietitty, mennäänkö. Kortti lähetettiin hänelle postissa ihan normaalisti. Minun luokseni eivät lapset Uudeltamaalta nyt tule. Lahjaksi sain perjantaina Hämeenmaan kautta kaksi kassillista ruokatavaroita, kahvia ja herkkuja sekä ruusukimpun. Sunnuntaina ehkä juttelemme puhelimessa tai WhatsAppissa tai tulee vielä joltain viesti.

Ravintolakäynti jäi pois. Ja yhteinen mökkeily. Ollaan kaikki erillemme. Surullista. Toisaalta vietimme mummin kanssa etkot hänen terassilla turvavälit huomioiden. Nouto-sushit tarjoiluna. Pidämme hyvää mieltä yllä kaikesta huolimatta ja hoidamme karanteenissa olevien isovanhempien asioita ja pidämme yhteyttä puhelimella tiiviisti.

Juomme kahvit pihalla, täytyy toivoa ettei sada.

Lahtelainen Tellervo Kautto on yksi äitienpäivänä palkittavista äideistä: "Minulla on ihanat lapset"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 3. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 4. Lahdessa halutaan lisää ammattilaisia kuntayhtiöiden hallituksiin – poliittiset palkintopaikat voivat vähentyä
 5. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 6. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 7. Virtaava vesi ja sulava jää - palkitun viinilasin suunnitellut lasitaiteilija inspiroituu luonnon helmassa
 8. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 9. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 10. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 11. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 12. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 13. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 14. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 15. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.