Näin Lahti ohjeistaa kouluun palaavia oppilaita ja huoltajia – katso jutun lopusta, missä kaikissa tiloissa koulua jatketaan

Remontin keskellä olevan Kivimaan koulun 7-9.-luokkien oppilaat siirtyvät kahdeksi viimeiseksi viikoksi Lahden lyseon tiloihin. Sami Kuusivirta
Tarja Koljonen

Tarja Koljonen

Peruskoulut palaavat ensi viikon torstaina lähiopetukseen koronavirusepidemian aiheuttaman etäopetuksen jälkeen. Lahden kaupunki laati ohjeet kouluun palaaville. Jutun lopusta näet yläkoululaisten uudet opiskelupaikat.

1. Tilojen väljyys.

Opetuksen järjestämisen tilaratkaisuissa pyritään huomioimaan aikaisempaa enemmän väljyys. Koulussa hyödynnetään opetusjärjestelyissä kaikkia sisä- ja ulkotiloja sekä otetaan käyttöön myös muita Lahden kaupungin kiinteistöjä. Alakoululaiset opiskelevat omissa kouluissaan ja yläkoulut siirtyvät tyhjinä olevien lukioiden tiloihin. Voit katsoa tarkemmat paikat jutun lopusta.

Pääsääntöisesti koulun henkilökunta ei siirry koululta toiselle, paitsi jos opetusta ei muutoin voida järjestää.

2. Koulun alkamisaika.

Koulupäivän alkamis- ja loppumisaikaa pyritään porrastamaan siten, ettei ruuhkia kiinteistön sisään ja ulos mentäessä pääse syntymään. Kukin koulu antaa oppilaille ja huoltajille tarkemmat ohjeet Wilman kautta koulupäivän tarkemmasta alkamis- ja lopetusajasta.

3. Lukujärjestykset.

Yläkoulussa 7–9-luokilla ja lisäopetuksessa (10-luokka) opetus toteutetaan normaalin viikoittaisen työjärjestyksen mukaisesti mahdollisia lisätiloja hyödyntäen.

Alakoulussa poiketaan normaalista viikoittaisesta opetustuntimäärästä, jotta opetuksessa pystytään aikaisempaa paremmin huomioimaan muun muassa tilaväljyyteen liittyvät asiat:

1–4-luokilla opetusta toteutetaan 20 tuntia viikossa.

5–6-luokilla opetusta toteutetaan 25 tuntia viikossa.

Koulujen avaaminen tuo muutoksia bussivuoroihin – LSL palauttaa osan koululaislinjoista

4. Opetus koulupäivän aikana.

Koulupäivän aikana pyritään välttämään tarpeetonta siirtymistä kiinteistön tiloissa. Turvaväliä ja etäisyyttä tulee mahdollisuuksien mukaa noudattaa niin koulutiloissa, koulun piha-alueella kuin koulumatkalla.

1–6-luokilla opetus tapahtuu opetusryhmän oman opettajan johdolla. Mikäli koulussa päädytään tilaratkaisujen osalta jakamaan opetusryhmä kahteen eri tilaan, voi toista ryhmää opettaa esimerkiksi koulun erityisopettaja, kieltenopettaja tai koulunkäyntiavustaja opettajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Alakoulussa on mahdollista normaalin lukujärjestyksen sijaan toteuttaa teemallisia koulupäiviä eri oppiaineita yhdistäen.

7–9-luokilla opetusta toteutetaan oppiaineittain työjärjestyksen mukaisesti. Opetusryhmät pidetään erillään lisätilojen, aikataulujen, erilaisten ohjeistuksen ja opetusjärjestelyjen avulla. Näin pyritään välttämään suurempien ihmisjoukkojen kulkeminen samanaikaisesti. Viimeisten kouluviikkojen aikana keskitytään muun muassa työskentelytapoihin, ryhmähenkeen ja lukuvuoden sekä perusopetuksen päättymiseen sekä oppilaan hyvinvointia tukeviin asioihin, ei niinkään oppiaineiden sisällöllisiin tavoitteisiin.

Pienimuotoisia luokkaretkiä voidaan toteuttaa esimerkiksi lähiluontoon oman opetusryhmän kanssa turvaväli- ja hygieniaohjeita noudattaen.

5 Kouluruokailu oman ryhmän kanssa.

Kouluruokailu järjestetään pääsääntöisesti oman opetusryhmän kanssa luokkatiloissa opettajan johdolla. Kädet pestään aina ennen ruokailua ja sen jälkeen.

Ateria- ja ruokailutarvikkeet haetaan opetusryhmäkohtaisesti kiinteistön tietyistä aterianoutopisteistä vaunuissa tai kantoboksissa.

Ruokasalia voidaan käyttää porrastetusti, mikäli se turvallisuus huomioiden on mahdollista. Ruokailtaessa pidetään riittävä turvaväli vieressä istuvaan. Ruokavaunut, ruokasalin linjaston ja pöytien pinnat sekä ottimet desinfioidaan kunkin ryhmän jäljiltä.

Kouluruokailu toteutetaan porrastetusti koulun suunnitelman mukaisessa aikataulussa aikavälillä klo 10–14.

Mikäli opetus on järjestetty johonkin muuhun kaupungin kiinteistöön, tapahtuu ruokailu kyseisessä kiinteistössä.

Lahdessa kouluihin satoja poissaoloilmoituksia – vanhemmille tulee tänään lisätietoa koulujärjestelyistä

6 Tehostettu siivous.

Siivoustoimia tehostetaan kouluilla loppukevään aikana. Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien tai askartelutarvikkeiden käyttöä vältetään mahdollisuuksien mukaan tai käytön jälkeen kukin opetusryhmä puhdistaa ne aina tarkoitukseen sopivalla puhdistusaineella. Kädet pestään myös ennen ja jälkeen yhteiskäytössä olevien työvälineiden käyttöä.

Kouluissa on riittävästi saippuaa ja käsidesiä.

7. Vältetään fyysistä kontaktia.

Koulun piha-alueella ja välitunnilla, myös leikki- tai pelitilanteissa tulee välttää fyysisiä kontakteja kavereihin. Koulun pihalta voidaan osoittaa omat alueet kunkin vuosiluokan oppilaille.

Koulupäivän aikana koulun tiloissa liikutaan vain välttämättömät siirtymiset. Siirtymätilanteissa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan turvaväli muihin.

Liikunnan opetus tapahtuu ulkotiloissa. Koulun suihkutiloihin ei mennä peseytymään liikuntatunnin jälkeen, vaan peseytyminen tapahtuu kotona.

Koulun tilat ja piha-alueet ovat kouluvuoden päättymiseen saakka ainoastaan oppilaiden ja koulun henkilökunnan käytössä.

8. Pestään usein käsiä.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina kouluun tultuaan sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään aina ennen ruokailua, ulkoa sisälle tultaessa, aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet pestään myös ennen ja jälkeen yhteiskäytössä olevien työvälineiden käyttöä. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on kouluissa helposti saatavilla ja sen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.

Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

THL:n ja hyvinvointiyhtymä eivät suosittele omien maskien tekemistä eikä niiden käyttöä koulussa.

9. Poissaolot.

Kouluun ei saa tulla, jos on sairas. Oppilaan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty erityisestä syystä vapautusta. Poissaoloon tulee aina hakea lupa, ja rehtori harkitsee, onko luvan myöntämiselle perusteita.

Riskiryhmään kuuluminen on hyväksyttävä syy poissaoloon, ja huoltajan tulee toimittaa asiasta lääkärin lausunto koulun rehtorille.

Kroonisia sairauksia, kuten astmaa, diabetesta ja reumaa, ei pääsääntöisesti pidetä esteenä kouluun tulemiselle.

Kouluruokailuja ulkona ja lisätilaa kirkoista – Lahden alueen koulut harkitsevat erikoisiakin vaihtoehtoja turvavälien takaamiseksi

Koulujen lisätilat

Yläkoulujen opetus lukioiden tiloissa

Opetus järjestetään 14.5. alkaen oppilaan omalla koululla seuraavia poikkeuksia lukuun ottamatta:

Ahtialan peruskoulun 7-9 luokkien oppilaat opiskelevat Kannaksen lukion tiloissa, Kannaksenkatu 20.

Kirkonkylän peruskoulusta kahden luokan oppilaat opiskelevat Nastolan Kunnantalolla, Karhusillantie 10.

Kivimaan peruskoulun 7-9 luokkien oppilaat opiskelevat Lahden Lyseon tiloissa, Lahdenkatu 6.

Kukkasen peruskoulun 7-9 luokkien opetusta järjestetään osittain Pajulahden urheiluopistolla. Koulu informoi tätä järjestelyä koskevia oppilaita ja huoltajia Wilma-viestillä tarkemmin.

Kärpäsen peruskoulun 4 a-b luokkien oppilaat opiskelevat Metsäkankaan kiinteistön tiloissa, Suitsikatu 10.

Tiirismaan peruskoulun 9-luokkien sekä Lahden ruotsinkielisen koulun 7 – 9 luokkien oppilaat opiskelevat Tiirismaan lukion tiloissa, Kirkkokatu 16

Rakokiven peruskoulun oppilaat opiskelevat Nastopolissa osittain myös lukion tiloissa, Rakokiventie 2.

Salpausselän peruskoulun 7-9 luokkien opetusta järjestetään osittain Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa Svinhufvudinkatu 10. Koulu informoi tätä järjestelyä koskevia oppilaita ja huoltajia Wilma-viestillä tarkemmin.

Villähteen peruskoulun 3. luokan oppilaat opiskelevat Villähteen Liike- ja yrityskeskus Korissa, Koritie 2.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut