Yön uutiskooste: Vihriälän työryhmä esittelee keinoja rajoittaa Suomen talouden koronatuhoja

Vesa Vihriälä on johtanut työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön asettamaa selvitystyöryhmää. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän johtama työryhmä esittelee tänään arvionsa koronakriisin talousvaikutuksista ja keinoista, joilla Suomen taloudelle aiheutuvia vaurioita voidaan rajoittaa. Työryhmä arvioi myös toimia, joilla Suomi palautetaan kriisin jälkeen kestävän kasvun, korkean työllisyyden ja kestävän julkisen talouden uralle.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö asettivat selvitystyöryhmän huhtikuun alussa. Selvitystä tekemässä ovat olleet myös Helsingin yliopiston professori Roope Uusitalo, valtiotieteiden tohtori Sixten Korkman sekä talousnobelisti, professori Bengt Holmström.

Selvityksen valmistelussa syntyi hallinnollista häiriötä kun ilmeni, että ryhmä ei aluksi ollut saada kaikkia pyytämiään tietoja koronavirukseen liittyvistä skenaarioista. Tiedonsaanti saatiin kuitenkin järjestymään Uusitalon kerrottua ongelmista MTV:n haastattelussa.

TEM julkistaa selvityksen Business Finlandin koronatuista

Työ- ja elinkeinoministeriö julkistaa tänään selvityksen Business Finlandin myöntämistä koronatuista. Tarkastuksessa on tutkittu, ovatko tukien rahoituskriteerit olleet selkeät ja hyvin viestityt sekä onko käsittely tehty asianmukaisesti ja säädösten mukaisesti.

Business Finlandin tukipäätöksistä syntyi julkisuudessa kiivasta keskustelua, kun ilmeni, että tukia ei myönnetty vaikeuksiin joutuneiden yritysten kiinteisiin kuluihin vaan kehittämishankkeisiin. Lain mukaan Business Finlandin rahoitus on tarkoitettu tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Kohun seurauksena kymmenkunta tukia saaneista yrityksistä päätti jättää saamansa tuet nostamatta.

Hallituksen yrityksille lupaamista suorista koronatuista 800 miljoonaa euroa ohjautuu Business Finlandin kautta.

Kriisipuhelin pirisi yhtenään koronakevään takia

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on näkynyt Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelimen soittomäärissä. Tammi-huhtikuun aikana kriisipuhelimeen tuli lähes 83 000 soittoyritystä, mikä on noin 46 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Yhteensä yli 27 500 soittoon pystyttiin vastaamaan, mikä on 10 000 soittoa enemmän kuin vuonna 2019 vastaavaan aikaan.

Yleisin soiton syy maaliskuun lopussa oli koronaan liittyvä huoli. Huhtikuun soitoissa korostuivat henkinen paha olo sekä ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat.

Häiriöitä junaliikenteelle aiheuttaneet kaapeliviat saatiin korjattua

Sekä pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä että kaukojunien liikennöintiä haitannut vikatilanne on saatu korjattua ja junaliikenne palautuu normaaliksi, kertoo Finrailin rataliikennekeskus tiedotteessa.

Rataliikennekeskus kertoi jo aiemmin torstai-iltana Kehäradan liikenteen palanneen normaaliksi pääkaupunkiseudulla. Kaukoliikenteessä junia kuitenkin korvattiin busseilla vielä torstai-iltana.

Vikatilanne syntyi, kun Pasilassa katkesi torstain vastaisena yönä useampi valokuitukaapeli. Tapahtuneella oli varsin mittavat vaikutukset rautatieliikenteen ohjausjärjestelmiin ja sitä kautta junaliikenteeseen.

Tartunnan saaneiden siemennesteestä löytyi koronavirusta, kertoo tuore tutkimus

Kiinalaistutkijat ovat löytäneet koronatartunnan saaneiden miesten siemennesteestä merkkejä koronaviruksesta.

Asia selviää tuoreesta kiinalaistutkimuksesta. Viruksen geneettistä materiaalia löytyi yhteensä kuuden potilaan näytteestä. Kaikkiaan tutkimukseen antoi näytteen 38 koronapotilasta Shangqiun kunnallisessa sairaalassa.

Näistä kuudesta miehestä neljällä oli näytteenantohetkellä edelleen tartunta, kaksi oli toipilaita.

Tutkimus ei anna silti asiantuntijoiden mukaan suoraa näyttöä siitä, että koronavirus olisi sukupuoliteitse tarttuva. Myös kiinalaistutkijat peräänkuuluttavat jatkotutkimusten tarvetta.

WHO: Afrikassa voi kuolla ensimmäisenä pandemiavuonna jopa 190 000 ihmistä koronaan, jos rajoitustoimet epäonnistuvat

Afrikassa jopa 190 000 ihmistä voisi kuolla koronavirukseen pandemian ensimmäisenä vuotena, jos rajoitustoimet epäonnistuvat, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa.

YK:n alaisen järjestön varoitus pohjautuu sen Kongon pääkaupungissa Brazzavillessä sijaitsevan paikallistoimiston tekemään tuoreeseen tutkimukseen. Tutkimuksen mukaan 83 000–190 000 ihmistä voisi kuolla ja 29–44 miljoonaa voisi saada tartunnan ensimmäisen koronavuoden aikana.

Tutkimus perustuu ennustemalleihin ja se kattaa yhteensä 47 maata, joiden yhteenlaskettu väkiluku on noin miljardi ihmistä, WHO kertoi tiedotteessa. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa kuoli koronaan yli 2 400 ihmistä edellisen vuorokauden aikana

Yhdysvalloissa kuoli edellisen vuorokauden aikana yli 2 400 ihmistä koronaan. Yhdysvalloissa on ollut putkeen jo useampi kahdentuhannen koronakuoleman päivä.

Virusta seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan maassa kuoli koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi edellisen vuorokauden aikana yhteensä 2 448 ihmistä.

Yhteensä Yhdysvalloissa on koronaan kuollut yliopiston mukaan jo yli 75 500 ihmistä.

Yhdysvalloissa on vahvistettu Johns Hopkinsin mukaan yli 1,25 miljoonaa koronavirustartuntaa. Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti paitsi korkeimmat tartuntaluvut myös eniten koronakuolemia. (Lähde: AFP)

Talousministeri: Brasiliassa taloudellinen romahdus ja yhteiskunnallinen sekasorto vain viikkojen päässä

Brasilialla voi olla koronarajoitusten vuoksi pian vastassa taloudellinen romahdus ja yhteiskunnallinen sekasorto, varoitti maan talousministeri Paulo Guedes torstaina paikallista aikaa.

Hänen mukaansa 30 päivän sisällä voidaan alkaa havaita muun muassa puutteita ruokakauppojen hyllyillä. Guedes arvioi, että nykytilanne johtaa lopulta taloudelliseen romahdukseen ja yhteiskunnalliseen sekasortoon.

Hän esitti varoituksiaan maan presidentin Jair Bolsonaron rinnalla. Bolsonaro vastustaa eristystoimia, joilla määrätään kansalaiset pysymään kodeissaan. Hän on kutsunut koronaa pikkuflunssaksi. (Lähde: AFP)

Pörssien optimistinen vire jatkui Wall Streetillä

Wall Streetillä pörssikurssit nousivat torstaina reaalitalouden synkästä tilasta huolimatta.

Dow Jones -indeksi nousi 0,9 prosenttia, S&P 500 nousi 1,2 ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,4 prosenttia. Samantasoisia nousuja koettiin myös Euroopan pörsseissä aiemmin päivällä.

Sijoittajille toi optimismia ainakin tieto Kiinan viennin yllättävästä kasvusta huhtikuussa. Se loi toivoa siitä, että myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa koetaan nopeasti kasvua, kun koronarajoituksia puretaan.

Yhdysvalloissa kerrottiin torstaina, että maassa tehtiin viime viikolla 3,2 miljoonaa työttömyyskorvaushakemusta. Luku on massiivinen, mutta hieman pienempi kuin edellisviikolla. (Lähde: AFP)

Natsi-Saksa antautui 75 vuotta sitten

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta natsi-Saksan antautumisesta ja toisen maailmansodan päättymisestä Euroopan mantereella. Saksa antautui liittoutuneille 8. toukokuuta 1945. Sen johtaja Adolf Hitler oli tehnyt itsemurhan bunkkerissaan Berliinissä noin viikkoa aiemmin.

Koronaepidemian vuoksi suuret juhlallisuudet on peruttu. Britanniassa kuningatar Elisabet pitää puheen ja Saksassa liittokansleri Angela Merkel laskee seppeleen natsien uhrien muistomerkille.

Voitto isorokosta julistettiin 40 vuotta sitten

Ihmiskunta selätti taistelun isorokkoa vastaan päivälleen 40 vuotta sitten. Tuolloin Maailman terveysjärjestö WHO:n päätäntäelin Maailman terveyskokous julisti, että variola-viruksen aiheuttama isorokko on onnistuttu hävittämään luonnosta.

Isorokko ehti olla WHO:n mukaan olemassa ainakin 3 000 vuotta ja oli yksi maailman pelätyimpiä tauteja. Se tappoi jopa 30 prosenttia kaikista taudin saaneista.

Taudin viimeinen tunnettu luonnossa esiintynyt tapaus oli Somaliassa vuonna 1977. Tämän lisäksi Englannin Birminghamissa laboratorio-onnettomuus johti yhden ihmisen kuolemaan ja rajoittuneisiin tartuntatapauksiin vuonna 1978.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.