Lahtelainen firma sovelsi "nollaeurosopimusta" – epäillään kolmen ulkomaalaistaustaisen työsyrjinnästä

Mikko Kivelä

Kolmen rakennus- ja purkutöitä tehneen ulkomaalaistaustaisen henkilön epäillään joutuneen työsyrjinnän uhreiksi. Teosta epäiltynä on Lahdessa toimiva osakeyhtiö.

Poliisi on saanut valmiiksi epäiltyä työsyrjintää koskevan esitutkinnan. Se epäilee työnantajan käyttäneen hyväkseen sitä, että taustansa vuoksi työntekijät eivät ole olleet perillä suomalaisista työoloista ja palkanmaksusta.

Poliisin selvityksen perusteella yksi työntekijä oli ollut yhtiön palveluksessa yhdeksän kuukautta. Tuona aikana hänelle maksettiin palkkaa, joka oli noin puolet työehtosopimuksessa säädetystä.

Kaksi muuta työntekijää oli ollut työssä puolitoista kuukautta. Toinen oli saanut palkkaa vain murto-osan sopimuksen mukaisesta palkasta, toinen ei ollut saanut palkkaa laisinkaan.

Työntekijät eivät olleet osanneet vaatia työnantajaa noudattamaan lakia ja työehtosopimuksia. Syynä oli paitsi vajavainen kielitaito, myös se, että he eivät olleet perillä suomalaisista työoloista.

Poliisin mukaan henkilöt olivat innokkaita tekemään mitä työtä tahansa kotoutuakseen Suomeen ja olivat siksi alistuneet heikkoihin työoloihin.

Rikosepäily on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut