Videokonsertti: Tästä pääset katsomaan Sinfonia Lahden 1.5.2020 esitetyn vappukonsertin

Heidi Pakarinen toimi Sinfonia Lahden solistina vappukonsertin taltioinnissa. Hänen omaan vappuunsa kuuluvat ainakin sima, ilmapallot ja itsetehdyt munkit. Mirja Hussain

Ilkka Kuosmanen

Huomautan, että käsimikki on sitten desinfioitu ennen taltiointia, Harri Lidsle sanoo. Lidsle pyyhkäisee mikrofonin vielä kerran ja ojentaa sen sitten laulaja Heidi Pakariselle. Vietämme tiistai-iltapäivää Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa. Lidsle on yleensä Sinfonia Lahden tuubisti, mutta tänään hän toimii Jani Mahkosen ohella toisena videokuvaajana, kun Sinfonia Lahti taltioi perinteistä vappukonserttiaan.

Sinfonia Lahden vappukonsertin voit katsoa ja kuunnella tästä, juttu jatkuu videon alla:

Eri puolille salia on viritelty neljä kameraa. Aamu on alkanut kymmeneltä. 11 erilaisen kamarikokoonpanon taltioinneille on varattu aikaa iltakuuteen.

Ilman Rullaati rullaa -klassikkoa vappumatineaa ei oikein voisi ajatella. Se pitäisi saada purkkiin 40 minuutissa.

Live-konsertissa tämä olisi luonteva paikka virittää yhteislaulu yleisön kanssa. Villeimmät voisivat ehkä vähän huojuakin puolelta toiselle.

Jani Mahkonen hoiteli taltioinnissa kolmea kameraa. Mirja Hussain

Pakarinen joutuu kuitenkin nojaamaan kuvitteellisen kuulijakunnan energiaan. Hän on kirjoittanut laulun sanat pienelle lunttilapulle, jota on ehostettu hymynaamoilla. Kevät on ollut kaikille sen verran poikkeuksellinen, että iloa pitää tosiaan ehkä hieman muistutella pintaan.

Lahtelaislaulaja sai kutsun vappukonsertin solistiksi vain viikon varoajalla.

– Oli helppo suostua, sillä eipä tässä nykyisin muuta olekaan kuin aikaa. Ja piristävää, kun piti pitkästä aikaa meikata töihin! Pakarinen hihkuu, kun Rullaati on rullauteltu.

Pakarinen oli maaliskuun 13. päivänä tangokiertueen keikalla Kuusamossa, kun peruutusten aalto pyyhkäisi niin hänen kuin monen muunkin esiintyvän taiteilijan työkalenterin tyhjäksi.

– Seuraavana päivänä olisi pitänyt olla Oulussa. Se keikka peruttiin heti ja lähdin köröttelemään kohti kotia. Varsinkin ensimmäinen viikko oli aika hurjaa, kun peruutuksia alkoi tulla joka puolelta. Intohimoni on viedä laulua ja musiikkia tanssivalle kansalle, ja nyt siitä ei tule mitään. Mutta täytyy vaan nöyrtyä ja muistaa, että joskus tämäkin loppuu, Pakarinen puntaroi.

Viimeiset puolitoista kuukautta Pakarinen on viettänyt hiljaiseloa kotonaan Lahdessa. Hänellä on 12- ja 14-vuotiaat tyttäret, jotka käyvät etäkoulua.

Heidi Pakarinen on viettänyt korona-aikaa kotonaan Lahdessa lasten kanssa. Mirja Hussain

– He hoitavat hommansa aika itsenäisesti. Toisinaan tehdään pieniä luontoretkiä yhdessä. Olemme käyneet esimerkiksi Pulkkilanharjulla, Pakarinen mainitsee.

Seuraavat varsinaiset työmerkinnät Pakarisen kalenterissa ovat kesäkuun alkupuolella, mutta mitään takeita niidenkään toteutumisesta ei vielä ole. Myös ensi jouluksi kaavaillun joululevyn toteutuminen on epävarmaa, sillä sen nauhoitusten olisi oikeastaan pitänyt jo alkaa.

– Valtava kaipuu olisi jo takaisin tien päälle ja ihmisten pariin. Kiinnostaisi toisaalta kokeilla lisää jotain striimausjuttuja. Jotkut tanssimuusikot ovat jo testanneet esimerkiksi sellaista, että bändi soittaa Facebookin kautta ja ihmiset tanssivat omissa olohuoneissaan, Pakarinen tietää.

Nettitaltiointien tekeminen muistuttaa Pakarisen mielestä hieman studiotyöskentelyä, mutta suorastriimauksessa laulaja sanoo pääsevänsä toisinaan lähelle live-keikan tunnelmia. Maaliskuun lopulla Pakarinen teki Miikka Kallion kanssa konsertin, joka esitettiin Etelä-Suomen Sanomien verkkopalvelussa ESS.fissä kaikelle kansalle tyhjästä Ristinkirkosta.

Vappukonsertissa esiintyy yhteensä 11 erilaista pienkokoonpanoa. Kuvassa keskellä viulisti Seppo Linkola. Mirja Hussain

– Vaikka koko kirkossa ei ollut meidän lisäksi kuin kaksi ihmistä, siinä mielsi jotenkin sen, että ihmiset katsovat ja kuuntelevat, Pakarinen miettii.

”Läsnä mutta poissa” -tyyppinen tunnelma tuo mieleen myös joulukuisen sairaalakeikan. Pakarinen kertoo vieneensä säestäjä Ossi Jauhiaisen kanssa joulutervehdyksen syöpäsairaiden osastolle.

– Esitimme rakastetuimpia joululauluja tyhjille käytäville, sillä potilaat olivat niin huonokuntoisia, että eivät jaksaneet tulla edes ulos huoneistaan. Ovet olivat kuitenkin auki ja jotenkin siinäkin aisti sen vuorovaikutuksen.

Musiikki

Vappukonsertti 1.5. klo 13

Johann Strauss vanhempi, sov. Jean-François Taillard: Radetzky-marssi

Rauno Lehtinen, sov. Niklas Hagmark: Punaista samppanjaa

Johannes Brahms, sov. Andreia Marques: Unkarilainen tanssi nro 5

W.A. Mozart, sov. Jaime Mirman: Taikahuilu-alkusoitto

Oskar Merikanto, sov. Jorma Panula: Kesäillan valssi

Leroy Anderson: Typewriter

Oskar Merikanto, sov. Arthur Fuhrmann: Valse Lente

Virolainen ylioppilaslaulu, sov. Petri Juutilainen: Rullaati rullaa

Johann Strauss nuorempi, sov. Paul Paradise : Tonava kaunoinen

Mariano Mores, sov. Arthur Fuhrmann: Uno Tango

Jacques Offenbach, sov. Antonio Livio Spaltro: Can Can

Carlos Gardel, sov. James Barralet: Por una Cabeza

H.C. Lumbye, sov. S. Adams: Samppanjagaloppi

Christian Fr. Kress, sov. Teuvo Laine: Porilaisten marssi

Juontajat Markku Krohn ja Hannu Kivilä, studioisäntä Antti Suoranta

Noin tunnin kestävä vappumatinea on katsottavissa ESS:n verkkopalvelussa ESS.fissä myös myöhemmin.

Lisää ESS.fissä esitettyjä videokonsertteja voit katsoa täältä.

Heidi Pakarisen ja Miikka Kallion ESS.fissä suorana näytetyn konsertin pääset katsomaan jälkitallenteena tästä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut