EU-parlamentti käsittelee kesäajasta luopumisesta, suomalaismepit etunenässä ajamassa loppua siirtelylle: "Valon määrä on ihan tolkuton"

Euroopan parlamentti keskustelee torstaina ensimmäisen kerran täysistunnossaan kesäajasta luopumisesta.  Kaikki Suomen 13 parlamentin jäsentä kertovat kannattavansa muutosta.

 Luopumista on käsitelty työryhmässä, johon kuuluu peräti neljä suomalaismeppiä: Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Merja Kyllönen (vas.) ja Heidi Hautala (vihr.).

 Hautalalla on omakohtainen muisto liittyen vuoteen 1981, jolloin Suomi siirtyi kesäaikaan ensimmäisen kerran. Hän oli tuolloin sairaalassa synnyttämässä. Kellojen siirtäminen oli tuolloin tuore asia, eikä Hautala heti synnytyksen jälkeen ollut ollenkaan varma siitä, mikä lapselle tuli syntymäajaksi.

Nyt Hautala ja muut suomalaismepit kokevat, että aika on kypsä muutokselle.

 – Ihmiset ovat väsyneitä ja kyllästyneitä kellojen siirtelyyn, Anneli Jäätteenmäki paketoi meppien näkemyksen.

 Hänen edustamassaan Alde-ryhmässä asia ei ole kuitenkaan herättänyt intohimoja. Keskustelut eri ryhmiin kuuluvien meppien kesken osoittavat, että suomalaisten kiinnostus asiaa kohtaan on eurooppalaisittain poikkeuksellista.

Suomalaiset eivät kuitenkaan ole yksin viisareiden kimpussa. Kumpula-Natri kertoo, että hankkeen takana on noin 70 aktiivista yhteensä 751 edustajasta.

Harvinainen yksimielisyys

Vuodesta 2004 EU-parlamentissa olleen Anneli Jäätteenmäen muistissa ei ole tilannetta, jossa suomalaismepit olisivat viimeksi olleet kaikki samaa mieltä.

Kokoomuksen meppi Sirpa Pietikäinen toteaa, että suomalaismeppien yhteisymmärrys on löytynyt omia aikojaan. Brexitin, EU:n yhteisen turvallisuuspolitiikan ja esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvien keskustelujen joukossa Pietikäinen on pitänyt kesäaikakeskustelua suorastaan kevennyksenä.

Pietikäisen tavoin EPP-ryhmään kuuluva Petri Sarvamaa (kok.) kertoo vaihtaneensa kantaansa kesäaikakeskustelussa.

– Muutos tapahtui kaksi kolme vuotta sitten, Sarvamaa muistelee.

Tuolloin hän oli alkanut tutustua lääketieteellisiin tutkimuksiin kellojen siirron vaikutuksesta terveyteen.

– Meidän pitäisi siirtyä pysyvästi Keski-Euroopan aikaan. Valon määrä on ihan tolkuton kesällä, Sarvamaa perustelee kantojaan

”Ei mitään hyötyä”

Myös Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kertoo kannattavansa kesäajasta luopumista, mutta asia ei ole hänen prioriteettilistallaan ensimmäisenä.

– En näe, että kellojen siirtelystä on mitään hyötyä. Ympärillä tapahtuu kuitenkin miljoona kertaa kiinnostavampia asioita

Kesäaikaa enemmän Ruohonen-Lerneriä huolestuttavat muun muassa pakolaisista aiheutuvat kustannukset EU:n jäsenmaille ja eurooppalaisten pankkien lainananto, jonka hän kokee liian leväperäiseksi.

Vahva tuki

Meppien ajatuksilla on vahva tukea sekä eduskunnassa että kentällä. Asiaa ajanut kansalaisaloite keräsi riittävän määrän allekirjoituksia, mutta eduskunta ei voinut ottaa sitä käsittelyyn, sillä kesäaika ei kuulu eduskunnan toimivaltaan.

Myönteisesti muutokseen on suhtautunut myös Suomen hallitus, jonka liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on luvannut viedä asiaa eteenpäin omalla tahollaan.

Kesäajan käsittely on jätetty loppukevennykseksi Strasbourgin täysistuntoviikon istuntoaikataulussa. Torstai on yleensä istuntopäivistä hiljaisin ja esimerkiksi toimittajat ovat usein pakanneet laukkunsa ja lähteneet kaupungista. Mikäli suomalaiset saavat tahtonsa läpi, jatkuu asian käsittely seuraavaksi komissiossa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut