Tiesitkö tätä penkkareiden historiasta? Lähtö tarkoitti aikoinaan todellisia hyvästejä - protesteilla myös pitkä historia

Saara Larkio

Tällä viikolla vietettävien abien penkinpainajaisten synty juontuu aina 1860-luvulle asti. Tuolloin kaikki maan ylioppilaaksi mielivät matkasivat Helsinkiin yo-kirjoituksiin, joka koko kaupunkiyhteisö saattoi todistaa heidän lähtöään. Lähtö tarkoitti usein todellisia hyvästejä perheen kanssa, sillä moni nuori jäi Helsinkiin opiskelemaan.

Näin kertoo penkkareista 1990-luvulla tehty väitöskirja, Helena SaarikoskenKouluajan kivoin päivä, Folkloristinen tutkimus penkinpainajaisperinteestä. Se kertoo penkkareista rituaalina, vuodesta toiseen samanlaisena toistuvana ja odotettuna, jonka avulla nuori aikuistuu.

Nuorten hevosajelut vaihtuivat kuorma-autojen lavoilla hillumiseen 1920-1930-luvuilla Helsingissä. Museovirastolta saadun kuvan lahtelaisista penkkareista ajoitimme ajalle ennen sotia. Rekikyydillä liikkuvat nuoret on kuvattu ilmeisesti Aleksanterinkadulla Lanun aukion nurkalla, ja taustalla näkyvän Kauppakeskuksen tilalla on nykyään talo, josta tehtiin vielä viime vuonna Radio Voiman lähetykset.

Penkkarikarkkien heitto kansalle alkoi vasta sotien jälkeen. Eleellä haluttiin osoittaa varallisuutta, karkit kun olivat vielä tuolloin ylellisyyttä. Namujen heittely on Saarikosken mukaan samantyyppinen ele kuin riisin viskominen hääparin päälle, tapa toivottaa onnea matkaan.

Ennen vanhaan penkkarit päättyivät hienoon ravintolailtaan tai retkeen toiselle paikkakunnalle, joten abiristeilyt ja laskettelureissut ovat tälle perinteelle tietynlainen jatkumo.

Liittyypä penkkareihin myös annos protestia. Kuorma-autojen koristeeksi tehdyissä julisteissa on otettu kantaa myös ajankohtaisiin ongelmiin kuten nuorisotyöttömyyteen, tai kommentoitu kuumaa poliittista kysymystä, kuten Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi.

Nähtäväksi jää, seikkaileeko lahtelaisabien penkkarijulisteissa torstaina joku taannoisista presidenttiehdokkaista, lahtelaistubettajia tai mäkihyppytähtiä vuosien varrelta - tai kenties jotain ihan muuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.