Tiesitkö tätä penkkareiden historiasta? Lähtö tarkoitti aikoinaan todellisia hyvästejä - protesteilla myös pitkä historia

Saara Larkio

Tällä viikolla vietettävien abien penkinpainajaisten synty juontuu aina 1860-luvulle asti. Tuolloin kaikki maan ylioppilaaksi mielivät matkasivat Helsinkiin yo-kirjoituksiin, joka koko kaupunkiyhteisö saattoi todistaa heidän lähtöään. Lähtö tarkoitti usein todellisia hyvästejä perheen kanssa, sillä moni nuori jäi Helsinkiin opiskelemaan.

Näin kertoo penkkareista 1990-luvulla tehty väitöskirja, Helena SaarikoskenKouluajan kivoin päivä, Folkloristinen tutkimus penkinpainajaisperinteestä. Se kertoo penkkareista rituaalina, vuodesta toiseen samanlaisena toistuvana ja odotettuna, jonka avulla nuori aikuistuu.

Nuorten hevosajelut vaihtuivat kuorma-autojen lavoilla hillumiseen 1920-1930-luvuilla Helsingissä. Museovirastolta saadun kuvan lahtelaisista penkkareista ajoitimme ajalle ennen sotia. Rekikyydillä liikkuvat nuoret on kuvattu ilmeisesti Aleksanterinkadulla Lanun aukion nurkalla, ja taustalla näkyvän Kauppakeskuksen tilalla on nykyään talo, josta tehtiin vielä viime vuonna Radio Voiman lähetykset.

Penkkarikarkkien heitto kansalle alkoi vasta sotien jälkeen. Eleellä haluttiin osoittaa varallisuutta, karkit kun olivat vielä tuolloin ylellisyyttä. Namujen heittely on Saarikosken mukaan samantyyppinen ele kuin riisin viskominen hääparin päälle, tapa toivottaa onnea matkaan.

Ennen vanhaan penkkarit päättyivät hienoon ravintolailtaan tai retkeen toiselle paikkakunnalle, joten abiristeilyt ja laskettelureissut ovat tälle perinteelle tietynlainen jatkumo.

Liittyypä penkkareihin myös annos protestia. Kuorma-autojen koristeeksi tehdyissä julisteissa on otettu kantaa myös ajankohtaisiin ongelmiin kuten nuorisotyöttömyyteen, tai kommentoitu kuumaa poliittista kysymystä, kuten Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi.

Nähtäväksi jää, seikkaileeko lahtelaisabien penkkarijulisteissa torstaina joku taannoisista presidenttiehdokkaista, lahtelaistubettajia tai mäkihyppytähtiä vuosien varrelta - tai kenties jotain ihan muuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 2. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 3. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 4. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 5. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 6. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 7. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 8. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä
 9. Hämeen poliisi: Koronavirusepidemia näkyy kotihälytyksissä, perheväkivallan lisääntymisestä on jo merkkejä
 10. ESS:n uusi juttusarja äänikirjoista alkaa - ensimmäisessä osassa perinteinen mies ja liberaali nainen ovat avioliiton raunioilla
 11. Poikkeustila iskee urheiluseuroihin – "Varainhankinta ja yhteistyökumppaneiden saaminen on tässä tilanteessa tosi vaikeaa"
 12. Mitkä Päijät-Hämeen ravintolat myyvät nyt aterioita ruoan noutajille tai kotiinkuljetuksella? Keräämme listaa, kerro meille ravintolastasi
 13. Lahden Lähimmäispalvelu perustaa verkkoon Korvikekerhon paikkaamaan kaupunginosakerhojen toimintaa
 14. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 15. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.