Haittaohjelma aiheuttaa edelleen vaivaa Lahdessa - "Työasemista puhdistettu 66 prosenttia viikonloppuna"

Ville Paso

Lahden kaupungin tietojärjestelmiä häiritsevää haittaohjelmaa puhdistetaan edelleen. Haittaohjelma on tunnistettu, sen toiminta on pysäytetty ja puhdistustoimenpiteet jatkuvat kuluvan viikon aikana, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

– Viikonlopun aikana saimme työasemista puhdistettua 66 prosenttia. Jos tämän hetken tieto haittaohjelman käyttäytymisestä ei muutu, voimme 2–3 päivän aikana päästä aika hyvään tilanteeseen, kertoo kaupungille tietopalveluita toimittavan Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen.

Lahden kaupungin verkossa on noin 2 400 puhdistettavaa konetta. Työasemille päivitetään haittaohjelmanpoistotyökalu ja virustutkat. Toimenpiteet tehdään myös konserniyhtiöiden koneille. Varotoimenpiteinä tietoliikenneyhteydet kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän välillä on katkaistu. Kaikille yhtymän 7 500 koneelle on viikonlopun aikana tehty tietoturvapäivitys. Yhteyksiä ei palauteta kunnes haittaohjelmasta on päästy eroon.

Kaupungilta kerrotaan, että haittaohjelma ei ole tuhonnut järjestelmiä tai niiden sisältämiä tietoja. Järjestelmiin pääsy ja niiden käyttö on toistaiseksi estetty. Esto aiheuttaa katkoksia palveluissa. Esimerkiksi kirjastojen Lastukirjastot-palvelu on yhä pois käytöstä. Kirjoja voi lainata ja palauttaa, mutta varauksia ja maksuja voi tehdä vasta kun toiminta normalisoituu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.